Educat sunt un om liber – Ziua Educației 2018

Standard

Ziua Educației  a prilejuit activități educative variate care au evidențiat importanța educației în devenirea copilului, adolescentului.

Școala Gimnazială Calafindești a desfășurat activități în cadrul proiectului „Descoperim lumea cărților” – Elevilor claselor pregătitoare li s-au prezentat câteva cărți educative pentru a descoperi personajele cărților, au realizat un afiș prin amprentare, decupare și lipirea unor personaje. La final elevii au primit diplome de participare la această activitate.

43122160_2174302152858936_2934687888488529920_n[1]Elevii claselor I-îi și a II-a au vizionat un film educativ și au subliniat importanța educației pentru un bun start în viață, au vizitat Biblioteca Comunală Calafindești unde au aflat despre importanța bibliotecii, modul de împrumutare și păstrare a unei cărți împrumutate și au completat un rebus ce conținea cuvinte cheie pentru educație. Elevii clasei a III-a A au vizitat  Muzeul Cercului Folcloric „Țărăncuța” și au desfășurat activități cultural-artistice (dans popular, intonarea unui cântec cu tematică educativă), iar elevii clasei a III-a B au dezbătut tema „Omul educat” și au completat calitățile omului educat. Școala ideală a fost prezentată prin desene și colaje de elevii clasei a IV-a. Elevii claselor a V-a A și a VII-a B au realizat activități educative în parteneriat cu Biblioteca Comunală Calafindești. Au discutat despre pilonii învățării stabilit de UNESCO, despre dreptul la educație și documentele în care este menționat acest drept, rolul pe care îl are școala și educația. La final au realizat câte un panou prin decupare și lipire. Elevii clasei a VI-a A au căutat citate, proverbe și zicători despre educație, apoi au  realizat afișele. (coordonator prof. Lauric Cristina)

6falticeni.jpg„Ziua Internaţională a Educației” a fost sărbătorită de elevii clasei a II-a A, Școala Gimnazială „I.Ciurea” Fălticeni, prin câteva activităţi care au urmărit familiarizarea copiilor cu semnificaţia zilei de 5 octombrie.
În acest sens, sub îndrumarea doamnei învăţătoare Ana Gabor, s-a prezentat pe scurt istoricul acestei zile, elevii au enumerat trăsăturile „Omului educat”, au precizat de ce le place la şcoală şi au lansat baloane inscripţionate cu diverse proverbe despre educaţie pe fondul muzical al melodiei „Învaţă de la toate”.

dav

Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Cîrlibaba au realizat proiectul „Copacul înțelept” ; S-a organizat o expoziție cu lucrările realizate de către elevi. 5 octombrie, Ziua Educației,  a fost sărbătorită cu drag și de elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Labiș”Mălini, de la mic la mare. Concursuri de eseuri pe tema dascălului, poezii sau postere – toate au fost primite în dar de domnii profesori care au simțit din plin că menirea de DASCĂL presupune  dolhesti.jpgDĂRUIRE, RĂBDARE ȘI BUCURIE.

,,Ei,dascălii-cioplitori în marmura sufletului-sunt mințile fără de astâmpăr ale omenirii peste care Dumnezeu a expirat suflu de sapiență și cumpătare. Sunt domnii și doamnele Trandafir cu portul ușor desuet  dar întotdeauna cu arcuri de lumină pe sub gene și în obraji cu un pic de roșu din Focul purificator al lui Sumedru. Sunt păpușarii  în mâinile cărora învață să se miște aducătorii de glorie de mâine. De-acolo și-au rupt ițele toți cei care astăzi și-au aflat întruparea în cinste și onoare și au ales să trăiască în sluja Binelui.”

În spiritul unei educații de calitate, în toate structurile Școlii Gimnaziale ,,Hatmanul Șendrea” Dolheștii Mari s-au desfășurat în data de 4 octombrie activități care au avut în prim plan ,,copilul” și pe cei care cu răbdare, înțelepciune și curaj modelează generații de caractere, de personalități, de oameni.

Elevii dolheșteni  împreună cu profesorii au  derulat o serie de activități cuprinse în proiectul educațional ,,Educația ne dă aripi coordonat de prof. Iordache Alina-Elena și prof. Agafița Gianina-Maria, împreună cu ale cadre didactice: prof.Vieriu Mihaela(director), prof.Jitariuc Elena (resp.activ.extrașcolare), prof. Constantin Mihaela, prof. Damian Maria-Cătălina, prof. Ilioaia Adrian, prof. Haidău Alina-Daniela, înv. Pandelea Liliana, Roșu Larisa, Irimia Alexandra, Irimia Mihaela și un grup țintă de 150 de elevi, în cadrul căruia s-a îmbinat armonios lectura, desenul, pictura, oferind copiilor libertatea de a exprima creativ părerile lor despre educație. (coordonator de proiecte și programe educative prof. Camelia Chiperi)

Educația schimbă, modelează și înnobilează. E ca un curcubeu. Transformă în bine și aduce evoluție. Un om educat conștientizează importanța relației interumane bazate pe înțelegere și acceptare și mai puțin pe violență. Școala este creuzetul educației unde minte și suflet de elev sunt catalizate de minte și suflet de profesor, totul la temperatura timpului și a vremurilor, la presiunea iubirii și a respectului reciproc. Căci unde educație nu e, nimic nu e! Iar educați suntem oameni liberi și puternici.”

IMG_20181005_095614„Educat sunt un om liber” a fost motto-ul activităților  dedicate Zilei Educației și titlul proiectului educațional derulat la Școala Gimnazială „Jean Bart” Suceava. Câteva din activitățile care au prins viață și au strâns în ele fiorul muncii de dascăl, de apostol al lucrului cu minte și suflet de cop îl au construit această zi a EDUCAȚIEI.  Mesaje cu gânduri mari pentru dascăli scrise de mâini micuțe s-au așternut pe foile albe. Toate au fost încărcate de emoție. Unul din mesaje a surprins un gând mare al unui copil de doar 8 ani: „Îmi place meseria de învățătoare fiindcă înseamnă MUNCĂ. Altul a văzut efortul din această meserie. Mulți și-au declarat față de profesori respectul pentru că aceștia îi ajută să crească.

De Ziua Educației, istoria a avut iar fior. Trecute vieți, personalități, locuri și nume, dragoste de țară. Tot FRUMOS, tot EDUCAȚIE și mai ales, LIBERTATE. Într-un desen o fetiță a ilustrat cum, la școală copiii devin cărți vorbitoare cu povești de viață și muncă, toate sub bagheta unei profesoare Superman. Dintr-o carte mare, mare vin idei de proiecte pe care elevii le duc la castelul – școală și le dau viață în calitate de arhitecți. Și în timpul orei de română tot apăreau idei și cuvinte, adevărate comori. Educația e dar, elevii sunt ucenici, la temperatura educației se nasc idei, educația e esență și sens. E plus. Au fost multe idei, am dezbătut, am ilustrat, ne-am exprimat. Imaginile create de elevi, posterele și minirecitalurile au conturat și au punctat caleidoscopic cum se vede educația azi, prin ochi de copil. Prin ochi de copil care crește educat, la presiunea iubirii și a respectului, la temperatura timpului și a vremurilor, conectat la MUNCĂ. Educația crește oameni liberi.

La ceas de toamnă și culoare, Ziua Educației a fost prinsă într-o filă de jurnal și sărbătorită cu pâine caldă. „Că nu există artă mai frumoasă decât arta educației”(Sf. Ioan Gură de Aur). (Prof. Lăcrămioara Ilciuc, Școala Gimnazială „Jean Bart” Suceava)

VaduDefinită de Nelson Mandela ca cea mai puternică armă capabilă să schimbe lumea, educația este omagiată pe 5 octombrie, prin Ziua ei Mondială. Nici nu se putea moment mai potrivit decât acesta,  de a omagia cadrele didactice pensionare din comuna Vadu Moldovei, de a oferi un gând frumos celor ce ne-au format. La inițiativa doamnei director, prof. Iacob Alina și cu sprijinul comunității locale (dl. primar Iacob Maricel, dl. viceprimar Amariei Bogdan Iulian, părintele paroh Martiniuc Mircea și d-na Amariei Mihaela – președintele Consiliului Reprezentativ al Părinților) pe data de 5 octombrie 2018, la Școala Gimnazială Nr. 1 Vadu Moldovei  s-a desfășurat activitatea Școala noastră – trecut, prezent și viitor – în an centenar ce a avut drept scop omagierea profesorilor pensionari și comemorarea celor trecuți în neființă. Activitatea a debutat cu primirea celor 35 de invitați cu flori și cocarde tricolore, oferite cu multă emoție de elevi; flori pentru cei care au semănat pulbere de aur peste semințele ce au încolțit frumos, cocarde  tricolore pentru cei cu suflet românesc.  La această activitate a participat și domnul inspector, profesor doctor Petru Crăciun din partea Inspectoratului Școlar al județului Suceava, trei reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor – filiala Suceava „Plăieșii”  și tot personalul școlii: educatoare, învățătoare, profesori și personalul didactic auxiliar. Fiecare invitat  a primit câte o diplomă de excelență pentru întreaga activitate de „șlefuire a nestematelor”, căci fiecare copil  a reprezentat pentru profesor o mică comoară. Și fiecare profesor a gustat cu fiecare generație un pic din bucuria succesului, și multe generații au luminat, lăsând o parte din suflet în fiecare elev. S-au rostit cuvinte emoționante, pline de adevăr și frumos:  „Amintirile nu trebuie să fie  o povară…trebuie să îți dea senzația timpului pe care nu l-ai pierdut. Și, chiar dacă vremea trece, faptele rămân mereu în inimile celor din jur!”, „Un dascăl știe că dacă va pune dragoste și adevăr în ceea ce face, ceea ce va construi el va dura o veșnicie!” (prof. Dulgheriu Paula Veronica)

Tatiana Vîntur – inspector școlar pentru educație permanentă IȘJ Suceava

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s