Ziua Europeană Limbilor

Standard

Ziua Europeană a Limbilor – 26 septembrie – este ziua în care se subliniază diversitatea lingvistică a unui continent care numără peste 200 de limbi europene, 24 de limbi oficiale ale UE, aproximativ 60 de limbi regionale și minoritare dar și multe alte limbi vorbite de persoane provenind din alte regiuni ale lumii.

6Importanța învățării limbilor străine a prilejuit activități specifice în multe unități școlare din județul Suceava.

Proiectul The rainbow of languages / L’arc-en-ciel des langues coordonat de prof. Rusu Delia, desfășurat la Școala Gimnazială Preutești a promovat diversitatea multilingvistică și culturală prin activităţi extraşcolare şi extracurriculare având la bază comunicarea într-o limbă străină.

Activităţile au debutat cu discuţii referitoare la Ziua Europeană a Limbilor si semnificatia acesteia, precum si cu vizualizarea unui material power-point. Elevii au lucrat apoi pe ateliere, cei mici au realizat stegulețe, iar cei mari au realizat afișe și panouri tematice. De asemenea, iî cadrul concursului Let’s sing the joy/ Chantons la joie, elevii au interpretat cântece în limbile engleză și franceză. La sfârșitul activităților elevii au învățat câteva expresii uzuale în diferite limbi europene: engleză, italiană, franceză, spaniolă, germană, portugheză și română.

Elevii din CP-I de la Școala Gimnazială Nr. 2 Marginea au sărbătorit Ziua Europeană a Limbilor prin proiectul „Jurnal de călătorie”. Importanța cunoașterii spațiului european în care trăiesc, a cunoașterii unei limbi străine, a valorilor europene care sunt individuale, dar și universale au realizat-o printr-o serie de activități atractive: au urmărit un material despre cele mai frumoase orașe din Europa cu puncte de atracție deosebite, au localizat pe hartă țări și orașe europene, au realizat stegulețe și au învățat formule de salut în diferite limbi europene. Au intrat apoi în lumea magică a poveștilor Fraților Grimm și lui Hans Christian Andersen urmărind sau ascultând povești fabuloase care le încântă copilăria. În final au realizat un jurnal de călătorie cu imagini din locurile vizitate. (Consilier educativ, prof. înv. primar, Tășală Rodica)

Elevii claselor V-VIII  de la Școala Gimnazială Cârlibaba au susținut un recital de muzică şi poezie în limbile franceză, engleză şi rusă, sub îndrumarea doamnei profesoare Ciornei Ancuța şi a domnului profesor Badale Mihai.Un alt grup de elevi a realizat o expozitie de desene pe această temă.  În incheierea activității Ansamblul folcloric „Bujorul de munte” al comunei Cârlibaba, au prezentat o paradă a costumelor populare specifice fiecărei etnii din aceasă comună: germani,ucraineni,români, fiind coordonați  de doamna profesoară Arsene Viorica.

Elevii Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu„ Fălticeni, alături de doamna bibliotecară, de doamnele profesoare de limbi moderne  și de educație muzicală, organizează activități în perioada 25-28 septembrie, în cadrul proiectului „Diversitate lingvistică, diversitate culturală„. Corul școlii, îndrumat de doamna profesoară Apopei Mirabela, a prezentat un micro-spectacol, din care nu au lipsit cântecele în diverse limbi străine, pentru care s-a obținut Mențiunea I la Concursul de interpretare de cântece în limbi străine „Fancy fiesta à la française„- organizat în luna iunie 2018 de Universitatea „Ștefan cel Mare„ Suceava. Au fost înmânate diplomele primite de elevele Ailincăi Denisa (clasa a VIII-a B) și Ermacov Marica, pentru participarea la Concursul internațional de Haiku în limba franceză.

Urmează „On est les champions !„ (prezentarea în fața elevilor a videoclipului festivității de premiere la Concursul internațional „Florilège„ 2018, unde echipajul școlii noastre a obținut Premiul I), concursuri („Recunoaște limba în care se vorbește„ ; „Limbile vorbite în Europa„ ; „Ghicește țările păpușilor din vitrina interculturală„), vizionare de filme, audiții muzicale, sesiune karaoke, ateliere de creație („Cuvântul UNIRE ilustrat în mai multe limbi„), expoziție. http://lang-platform.eu/suceava/ (prof. Pașcovici Elena)

Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s