Sub semnul Zilei Crucii, a cărei semnificație, în preambul, a fost reamintită de prof. Miriam Postolache, s-a desfășurat consfătuirea județeană a activității educative-educație permenentă și activități extrașcolare, din județul Suceava.
„Țintește către lună, chiar dacă nu reușești vei fi printre stele” (Les Brown) este esența viziunii activității educative formale și nonformale din județul Suceava, coordonată de Inspectoratul Școlar Județean.
Protocolul bilateral dintre Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și Inspectoratul Școlar Județean Suceava are scopul de a promova proiectele și evenimentele educaționale specifice învățării formale și nonformale, astfel încât sala Auditorium „Joseph Schmidt” a găzduit Consfătuirea județeană a coordonatorilor de proiecte și programe educative școlare și
extrașcolare – însemnat bucuria (re)întâlnirii cu performanţa.
„Pentru creșterea unui copil este nevoie de un sat întreg”, pentru învățarea formală și nonformală contribuția fiecărui partener este necesară. Au contribuit la tema consfătuirilor „Școala – organizație care învață” conf. univ.dr. Adina Colemeischi, decan al Institutului de Științe ale Educației, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava: „Educație pentru reziliență”, director Nadia Crețuleac-Direcția
Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava: „Servicii și proiecte pentru integrarea școlară și socială a copiilor”, comisar Ionuț Epureanu -Inspectoratul de Poliție Județean Suceava: „Agresivitate și delincvență juvenilă”, coordonator Elena Țîrdea- Centrul de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antidrog Suceava: „Proiecte de prevenire antidrog”, psiholog Marius Moisoiu- Centrul Regional de Luptă Împotriva Traficului de Persoane Suceava: „Traficul de ființe umane o realitate a zilelor noastre proiect”, director prof. Elena Manuela David- Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, „Oferta de formare continuă”.
Agenda zilei:
- Școala – organizație care învață– prof.Tatiana VÎNTUR – inspector școlar pentru educație permanentă
- Educația formală și nonformală – prof. dr. Cristian CUCIUREAN – inspector școlar general adjunct
- Educație pentru reziliență – conf. univ. dr. Adina COLOMEISCHI
- Formarea continuă – director prof. Elena Manuela DAVID
- Educație permanentă şi activități extraşcolare= Bucuria de a fi învingător! anul şcolar 2017-2018
- „Școala – clădire între pereţii căreia se află ziua de mâine!”: Consiliere și dezvoltare personală; Activități metodice, priorități în anul şcolar; Oferta de formare – educație permanentă; Bune practici 2018-2019
- Dezbateri, intervenţii ale participanţilor, propuneri etc..
- Concluzii.
„Ecoul” activităților educațive desfășurate în anul școlar precedent este „o reflectare a propriilor noastre acțiuni. Dacă vrei să ai parte de mai multă iubire, creează mai multă iubire în inima ta. Dacă vrei mai mulți prieteni, dăruiește tu întâi în exterior oamenilor prietenie. Dacă vrei să fii competitiv în echipa ta, îmbunătățește-ți competitivitatea. Viața îți va da înapoi tot ceea ce tu i-ai dat. Nu este o coincidență. Viața este reflecția ta.” (povestea Ecoului)
Importanța educației a fost subliniată și prin „experiența din alte sisteme de învățământ care poate fi adaptată la nevoile comunităților care învață din județul Suceava”, a spus inspector școlar general adjunct prof. dr. Cristian Cuciurean, adresând invitația coordonatorilor de proiecte și programe educative de a se implica în proiecte care să dezvolte cetățenia activă, responsabilitatea socială și implicarea activă.
„Școala este o organizație care învață și produce învățare (learning organization)” este școala în care toți membrii comunității împărtășesc BUCURIA DE A ÎNVĂȚA! Principiile acestei organizații sunt: gândire sistemică –fiecare anjagat din organizaţie înţelege activitatea pe care o realizează, precum şi modul în care aceasta influenţează rezultatul total al activităţii; construirea, în mod explicit, a unor modele mentale asupra a ceea ce membrii organizației tind să devină sau să facă; toți angajații au o percepție clară privind viziunea comună și misiunea organizației, iar fiecare angajat acționează în mod conștient pentru transpunerea viziunii în practică; toți membrii organizației lucrează în echipă împreună, concep soluții de rezolvare a noilor probleme și le aplică tot împreună; toți membrii organizației sunt preocupați de o cât mai bună cunoaștere a sarcinilor ce le revin și contribuie la rezultatele propuse prin influența și măiestria personală.
Au fost ilustrate prin intervențiile participanților și invitaților proiecte educative – exemple de bune practici desfășurate în anul școlar precedent:
prof. Iordache Anca, președintele Asociației părinților de la Colegiul Economic „D. Cantemir” Suceava, Conferința parteneriat școală – familie „Comunicarea asertivă”
prof. Alina Crețu, coordonatorul cercului pedagogic al activităților extrașcolare, Picnic educațional
elevul Adrian Barbaroș, președintele CJE suceava, CJE – reprezentare și dezvoltare personală
președinte Vasile Gafiuc, Asociația ACDC, proiectul „Suceava Antibullying Networking SAN”
prof. Liuța Jucan, prof. Acatrinei Irinel, Școala Gimnazială nr. 4 Vatra DorneiCampania RESPECT
prof. Angela Cârloanță, Colegiul Național „Dragoș Vodă” C-lung Moldovenesc, Proiecte antidrog
prof. Gășpărel Theodor, Școala Gimnazială Slatina, „Educație rutieră – cupa DHS
prof. Iuliana Alecsa, Grădinița „Țăndărică” Suceava, proiectul Mănâncă responsabil
director prof. Daniela Ceredeev, coordonatorul cercului pedagogic zona C-lung Moldovenesc, proiectul „Dialogul proiectelor educative” și proiectul „Șantirele prieteniei”
prof. Viorica Bența, Colegiul Național „N. Gane” Fălticeni, proiectul „Euroscola”
prof. Adriana Boancheș, proiectul „Prietenie fără frontiere”
prof. Șoiman Emanuela, Școala Gimnazială „P. Comarnescu”, proiectul „Școala Siguranței Tedi”
prof. Luminița Dobre, Școala Gimnazială Corocăiești, proiectul „Europa de mâine” – Violența de gen
prof. Luminița Vatamaniuc, Școala Gimnazială Satu Mare, proiectul „Zero Waste”
prof. Airinei Greta, Școala Gimnazială nr.8 Suceava, Educație juridică și financiară
prof. Tuca Claudia, Școala Gimnazială nr.4 Suceava, programul „Școala altfel” – Marșul pentru sănătate, proiect laureat național.
Atmosfera a fost destinsă de grupul de animatori coordonat de prof. Anca Donisan de la Colegiul „A. Motrescu” Rădăuți cu scurte momente de pantomimă, o invitație nonformală la educație, exersată cu participanții la eveniment.
„Inspirație, muncă, pasiune, motivare, participare și implicare, adaptare în fața adversității, traumei (reziliență), comunicare, colaborare, autocontrol, inteligență emoțională (activitățile metodice din anul precedent), organizație care învață, învățare formală și nonformală, voluntariat, creativitate, efort, mult efort, sunt cuvintele care pot fi spuse în loc de concluzie, iar „cuvintele spuse altfel pot produce schimbare”.”(Tatiana Vîntur)
Tatiana Vîntur – inspector școlar pentru educație permanentă
I.Ș.J. Suceava