„Pledoarie pentru educație extrașcolară” a fost tematica Consfătuirilor județene pentru activitățile extrașcolare din palatul și cluburile copiilor, desfășurată sâmbătă, 15 septembrie 2018, la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava.
Directori, responsabili ai comisiilor metodice, coordonatori ai cercurilor din palatul și cluburile copiilor au adus argumente pentru o educație care descoperă aptitudinile și talentul copiilor, dezvoltând abilități, deprinderi, atitudini, îmbogățind competențe cheie prin activități cultural-artistice, sportive sau tehnico-științifice în cadrul cercurilor din ofertele extrașcolare din palatul și cluburile copiilor.
Agenda consfătuirii a cuprins:
- Pledoarie pentru educație – Tatiana VÎNTUR – inspector școlar pentru educație permanentă
- Bilanțul activităţii educative şcolare şi extraşcolare – anul şcolar 2017-2018
- Raportul de activitate: palatul și cluburile copiilor
- Activități extrașcolare – activități metodice, priorități în anul şcolar 2018-2019
- Oferta de formare – educație permanentă, anul şcolar 2018-2019
- Dezbateri, intervenţii ale participanţilor, propuneri etc..
- Concluzii.
Calitățile creionului (Paulo Coelho) au inițiat pledoaria pentru educație, școală și …extrașcoală:
1. „poți realiza lucruri mãrețe dar nu trebuie sã uiți niciodatã cã existã o mânã care îți cãlãuzește pașii. Mâna aceasta o numim Dumnezeu, iar El te va cãlãuzi mereu dupã Voia Sa;
2. din când în când sã folosim o ascuțitoare; învață sã înduri unele suferințe pentru cã ele te vor transforma într-o persoanã mai bunã;
3. creionul îți permite sã folosești radiera ca sã ștergi ceea ce ai greșit. Nu este neapãrat de condamnat sã încerci sã schimbi ceva ce ai fãcut în trecut, ci este mai degrabã important pentru cã ne ajutã sã nu ne abatem de la calea cea dreaptã;
4. ceea ce conteazã cu adevarat la un creion nu este lemnul din care este alcãtuit, nici vârful sãu ascuțit, ci miezul din interior. Așa cã ai mereu grijã de ceea ce se întâmplã înlãuntrul tãu;
5. întotdeauna lasã o urmã. În mod similar, sã știi cã tot ceea ce faci în viațã va lãsa urme, așa cã încearcã sã fii conștient de fiecare dintre acțiunile tale.”
Scopul evenimentului a fost acela de a analiza Unde suntem? și Unde vrem să fim?, răspunzând la intrebarea Cum? fiind necesare viziune și acțiune, pentru că viziunea fără acțiune – nu sduce la nimic; acțiunea fără viziune este pierdere de timp, iar viziunea și acțiunea duc la schimbare.
Activitatea extrașcolară din palatul și cluburile copiilor se desfășoară în 7 unități (6 cu personalitate juridică, o structură): Palatul Copiilor Suceava – director Biatrice Choleva, Clubul Copiilor Fălticeni – director Marcel Porof, Clubul Copiilor Gura Humorului – director Maria Macarov, Clubul Copiilor C-lung Moldovenesc – direcor Ioan Catargiu, Clubul Copiilor Vatra Dornei -director Vasile Moroșan, Clubul Copiilor Rădăuți și structura Clubul Copiilor Siret – director Dumitru Pomohaci, participând 7704 elevi la cercurile din oferta educațională extrașcolară, în 103 cercuri desfășurându-și activitatea 83 de cadre didactice.
Bilanțul activității extrașcolare prezentat de inspector școlar Tatiana Vîntur, rapoartele de activitate prezentate de directorii din cele 6 zone ale județului, perspectivele educaționale pentru noul an școlar, activitățile metodice, oferta de formare continuă, programul Școala altfel, performanțele anului școlar precedent au fost componente importante ale consfătuirii pentru că „Progresul nostru ca națiune nu poate fi mai rapid decât progresul nostru în ceea ce privește educația.” (John F. Kennedy)
Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava