Premii naționale pentru copiii meșteșugari

Standard

În perioada 24 – 30 iulie 2018Muzeul ASTRA a găzduit, așa cum face an de an, într-o tradiție tezaurizată, cea de a XXIII-a ediţie a etapei naţionale a Olimpiadei naționale „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu în parteneriat Muzeul ASTRA Sibiu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

mestesugruri_18Ediția din acest an a reunit 260 de participanți, din 33 de județe ale țării și din străinătate: Mexic, Bulgaria, Moldova și China. Competiția națională promovează meșteșugurile păstrate în sufletul neamului românesc, un adevărat tezaur dăruit pentru mâine de copii și dascăli cu har, adevărate lecții de frumos și patriotism.

Elevii înscriși în concurs au participat la diferite secțiuni, precum: țesut la război vertical si orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecționat păpuși în port popular, confecționat opinci, dantelă cu ciocănele, dantelă cu suveica, împletit, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane pe vatră, xilogravură, pirogravură, metaloplastie, prelucrarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă și pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, modelat ceramica, olărit, confecționat măști. Participanții au vârste cuprinse între 6 si 18 ani. De miercuri, 25 iulie, până duminică, 29 iulie, micii meșteșugari costumați în straiele specifice locurilor de origine au însuflețit  prin atelierele interactive gospodăriile din muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Pe lângă atelierele desfășurate în aer liber, în zilele de vineri, 27 iulie și sâmbătă, 28 iulie participanții au demonstrat la Casa Artelor, în Piața Mică (centrul istoric al Sibiului), cât de iscusiți sunt în practicarea meșteșugului preferat. Din program nu au lipsit în acest an spectacole folclorice susținute de Orchestra de Tineret din Drente, Olanda și Palatul Copiilor Sibiu.

Tezaurul folcloric sucevean a fost pus din nou în valoare prin participarea la această competiție națională, Suceava a prins aripi prin pasiunea și munca copiilor și profesorilor care i-au îndrumat, având certitudinea că tradițiile și meșteșugurile sucevene sunt pe mâini bune, bucurându-se de continuitate. A fost o competiție strânsă în care echipa suceveană a fost apreciată cu cele mai mari premii. Talentul și dăruirea lor au fost apreciate și de televiziunile care au selectat ceea ce a fost mai valoros în cadrul olimpiadei. Cu siguranță, elevii au avut parte de o experiență unică în care au demonstrat că tradițiile sunt necesare și eterne ca diamantele!

În plus, renumele meșteșugurilor sucevene au făcut ca doamna profesoară Domnica Petrovici să fie desemnată membră a juriului național al Olimpiadei, și datorită dăruirii în a transmite copiilor dragostea pentru tradițiile locale.

Premianții care au făcut cinste județului Suceava la această competiție națională sunt următorii:

Premiul I: Andrei Botez, Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți, broderie pe piele, prof. îndrumător Domnica Petrovici;

Premiul I: Bianca Lungu,Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc, confecționat port popular, prof.îndrumător D.Pătrășcanu;

Premiul I: ALBOI DEBORAH, Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc,confecționat măști, prof.îndrumător, D.Pătrășcanu;

Premiul I: Ionela  Pentelescu, Colegiul Național ,,M. Eminescu” Suceava, încondeiat ouă, profesor îndrumător Andrei Gianina Elena;

Premiul II: Lăzărescul Emanuel, Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți, pictat icoane pe lemn, profesor îndrumător Grosari Adrian;

Premiul II: Ștefan Vlad Botez, Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți, broderie pe piele, profesor îndrumător D. Petrovici.

„Experiența nouă de la Sibiu continuă rezultatele frumoase ale copiilor din edițiile precedente, dar și obligă pentru păstrarea valorilor culturale autentice promovate prin intermediul meșteșugurilor tradiționale”, a spus prof. Daniela Pătrășcanu, Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc.

Prof. Domnica Petrovici, prof. Daniela Pătrășcanu

Insp. școlar prof. Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s