Școala de vară – școala descoperirii plantelor medicinale

Standard

Descoperim lumea din imediata noastră apropiere cu surprindere şi încântare. Lucruri simple şi adevărate vieţuiesc lângă noi fără să le vedem sau fără să ne pese de existenţa lor. Am simţit acest lucru cu intensitate şi cu un soi de neputinţă în faţa plutirii de lumină şi  culoare din jur  pe care elevii noştri nu ştiu, nu pot sau nu vor să o vadă.

37585944_10214564062686889_5417509719533158400_nAcesta a fost principalul motiv pentru care am pornit explorarea naturii în căutarea plantelor medicinale de care sunt pline fâneţele, pădurile şi poienile noastre. Pentru ca intenţia să devină un demers educativ am transformat-o în Şcoală de vară desfăşurată în perioada 16 – 20 iulie 2018 la Şcoala Gimnazială Vatra Moldoviţei cu participarea a 5 cadre didactice şi a 30 de elevi de gimnaziu de la cele două şcoli şi cu implicarea directă a Consiliului Școlar al Elevilor.

Prima zi a fost dedicată studiului în biblioteca şcolii. Uşor nesiguri şi nedumeriţi asupra termenului de „şcoală de vară” începem căutarea prin toate sursele de informare iar rezultatul se materializează în desene şi scurte texte care conţin răspunsul la cele mai multe întrebări. Rezultatul muncii este aranjat într-o mică expoziţie de care suntem grozav de mândri.

37661374_10214564056526735_7019973974859710464_nZiua a doua este şi prima ieşire. Este o zi frumoasă de vară, fără ploaie, cu cer înnorat dar stropit cu mici pete de albastru. Urcăm curajoşi prin fâneţe şi culegem codiţa şoricelului, sunătoare, anghinare, trifoi alb, mentă sălbatică. Copiii sunt veseli, cântă, se joacă, aleargă şi fac fotografii, multe fotografii. Recolta este bogată.

A treia zi explorăm pădurea. Aventura începe cu trecerea pe  o punte suspendată peste apa Moldoviţei şi continuă prin pădurea de fag şi molid. Culegem afin, zmeur, coada racului, coada calului, sunătoare şi, bineînţeles, ciuperci. În final, aprindem focul şi coacem cârnăciori „la ţepuşă” – o minunăţie!

Ziua a patra ducem mulţimea de plante să o punem la uscat în locuri întunecate şi răcoroase: la Muzeul Şcolii Paltinu şi în vechea clădire a Şcolii Valea Stînei. Apoi confecţionăm pungi de hârtie, săculeţe de pânză şi coşuleţe în care să păstrăm plantele după ce se vor usca.

37592879_10214564052646638_8391570213174247424_nUltima zi este şi momentul recompensei – drumeţia pe Masivul Rarău. Pornim pe traseul Valea Caselor – Cheile „Moara Dracului” – Pochii Rarăului – Piatra Zimbrului – Pietrele Doamnei. Păşunea alpină ne întâmpină cu lumină, peisaje care-ţi taie respiraţie, cu sentimentul că efortul depus pentru a ajunge aici este răsplătit din plin şi cu cimbrişor de munte colorat şi aromat. Recoltă bogată de poveşti ale muntelui, de impresii de neuitat, de cimbrişor şi … ciuperci.

Va mai fi şi o altă zi când plantele uscate vor fii mărunţite şi aşezate în pungi de hârtie şi săculeţe de pânză pe care să le împărţim tuturor şcolilor din comună.

Vor mai fi multe alte zile când, în pauza mare, ne vom aduna în biblioteca şcolii sau în oricare altă sală să bem un ceai aromat şi să citim o pagină dintr-o carte.

Prof. Huţuleac Tudoriţa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s