Cetățean european

Standard

Cu ocazia Zilei Europei, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Suceava, s-a desfășurat  concursul interjudețean de educație civică și voluntariat „Cetățean european“, aflat  la a IV-a ediție.

Reprezentanți a 16  licee din țară, au participat la acest eveniment direct sau indirect: Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” Oradea;  Colegiul Tehnic Danubiana Roman; Lic. Tehn. de Ind. Alimentara Timișoara; Liceul Tehnologic Cogealac; Colegiul Tehnic „Costin D Neniţescu” Piteşti; Liceul Tehnologic Marmația, Sighetul Marmației; Colegiul Tehnic ,,Anghel Saligny”, Baia Mare; Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului; Colegiul Tehnic Rădăuți; Colegiul Tehnic  „Alexandru Ioan Cuza” Suceava; Colegiul Economic  „Dimitrie Cantemir” Suceava; Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava; Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava; Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava; Colegiul de Arta „Ciprian Porumbescu” Suceava; Colegiul  Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.

De ce Uniunea Europeană? Într-o lume globalizată, cu multiplele sale provocări, niciun stat al Uniunii Europene nu mai este suficient de mare ca să se afirme de unul singur. Acest lucru este posibil doar împreună, ca Uniune. A fi cetățean european semnifică în prezent mai mult decât a face parte dintr-o organizație, reprezintă de fapt dorința de a promova anumite valori și de a ne asuma un stil de viață.

Pe parcursul anului școlar elevilor interesați de acest subiect, organizatorii le-au oferit prilejul de a deveni cetățeni mai buni, participând la mai multe activități. Pe data de 27 noiembrie 2017 la Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, din cadrul acestei instituții de învățământ împreună cu Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Suceava, au organizat un seminar cu tema „Ce înseamnă să fii cetățean european?”. Seminarul a fost susținut de doamna lector universitar dr. Marcela Hurjui de la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor. În ziua de 15 decembrie 2017, în colaborare cu A.R.E.A.S., Suceava am organizat o dezbatere cu tema „Voluntar pentru drepturile omului”. A urmat în luna februarie 2018, workshopul cu tema „Alimentația sănătoasă” organizat în colaborare cu Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană din cadrul Universității  „Ștefan cel Mare”, Suceava. Pe 1 martie 2018, împreună cu reprezentați de la toate școlile implicate ne-am deplasat la Centrul de plasament de tip familial „Colț Alb”, pentru a aduce bucuria sosirii primăverii celor 15 copii pentru care acest loc reprezintă „acasă”.

Scopul declarat al acestui concurs este acela de a determina tinerii să conștientizeze și să aprofundeze numeroasele avantaje, dar și dezavantaje care decurg din calitatea de cetățean european, oferind acestora prilejul de a cunoaște mai bine specificul statelor Uniunii Europene, problemele legate de poluare, alimentație, energie la care elevii vor găsi chiar soluții realiste (pe care unii, poate, le vor aplica când vor deveni adulți).

Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni. La secțiunea I, concurs de prezentări powerpoint, au participat 18 echipaje, iar la secțiunea II, concurs de desene, au participat cc. 50 de lucrări. Acestea au fost expuse în perioada 2-7 mai în cadrul unei expoziții găzduite de Biblioteca Bucovinei “I. G. Sbiera”, Suceava.

Clasamentul final va putea fi  accesat de pe site-ul liceului www.ctiasv.ro.

Opinii ale participanților:

„Un eveniment frumos în școala noastră, aflat la cea de a IV-a ediție, la care sub pălăria Uniunii Europene s-au întâlnit copii interesați, isteți, curajoși, încrezători și muncitori. Sper că încrederea în forțele lor și interesul pentru cunoaștere să le aibă și azi la concurs și în toată viața lor. Sunt sigură că activitatea de astăzi va fi fair-play și copiii vor rămâne cu amintiri frumoase și interesante legate de acest eveniment.”- a declarat doamna director adjunct Reuț Maria.

Prof. Tompea Petruța

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Suceava

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s