Democrație și societate

Standard

Şcolile nu  fie nimic altceva, decât ateliere pline de activitate. Numai astfel vor putea probeze toţi, În propria lor practică, adevărul : Învăţând pe alţii ne învăţăm pe noi înşine.” Jan Amos Komenský

LucaVD27 de elevi ai clasei a X a D, de la Liceul Teoretic „I. Luca” Vatra Dornei, au prezentat tema Democrație și societate, activitatea urmărind mai multe obiective: Stimularea elevilor în vederea definirii propriei identităţi ca parte integrantă a societăţii; creșterea nivelului de informare privind rolul democrației în societate, dobândirea abilităților de a gestiona informațiile și comunicarea și de a aplica metode importante pentru participarea la viața societății, capacitatea de a formula opinii, convingeri și interese, în mod active în fața celorlalți. (prof. coord. Rezuș Viorica)

Săptămâna educației juridice a debutat cu elevii clasei a XII a B (30 de elevi), Liceul Teoetic „I. Luca” V. Dornei, care au participat la o dezbatere la care a fost invitat subcomisarul Spiru Alexandru din cadrul poliției municipiului Vatra  Dornei. Întâlnirea a avut ca temă „Faptele penale și consecintele săvârșirii lor”. Au fost prezentate exemple de infracțiuni care se pedepsesc penal, dar și consecințele săvârșirii acestora (violența, furtul-„metoda accidentului”, violul, consumul de droguri). (Prof. coord. Păștinaru Andreia și Marinca Mihaiela, prof.consilier educativ Pastinaru Andreia)

8Sv2Elevii clasei a V-a A, de la Scoala Gimnaziala Nr.8 Suceava, însoțiți de doamna dirigintă, profesor Slincu Gabriela au desfășurat o vizită  la Curtea de Apel Suceava în cadrul activității Aspecte generale privind cadrul juridic național, european și internațional. În cadrul acestei vizite, sub îndrumarea domnului procuror Adrian Aparaschivei, copiii au participat la un proces după povestea Ursul păcălit de vulpe. Astfel, ei au avut diferite roluri in cadrul activității: procuror, judecator, inculpat, avocat,  martor al apărarii/ acuzării etc. Elevii au adresat diferite întrebări domnului procuror Aparaschivei si au beneficiat de explicațiile acestuia. Ei au fost încântați de vizita desfășurată și și – au afirmat dorința ca la maturitate să-și aleaga meserii din domeniul juridic. (consilier educativ prof. Airinei Greta)

În această săptămână la Școala Gimnazială Ostra s-au susținut diferite activități referitoare la drepturile copilului, familia și violența în familie, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, consecințele propriilor fapte, răspunderea penală, comunicarea și spațiul public virtual, aspecte generale privind cadrul juridic național, european și internațional, fenomenul „bullying”, sistemul judiciar din România, cetățenia națională și cetățenia unională, dreptul la muncă și voluntariatul, traficul de ființe umane, consumul de droguri, implicarea în procesul judiciar, medierea ca formă alternativă de soluționare a conflictelor.

1.Fenomenul bullying : 7.03.2018, 20 elevi ( 12-13 ani), coordonator prof. Murgu Eugenia Angela

2.Unde-i lege, nu-i tocmeală: 7.03.2018, 60 elevi (11-15 ani) în colaborare cu Poliția Comunei Ostra reprezentată de agent Flocea Maricica Mihaela; la activitate au fost prezente și o parte din cadrele didactice: prof. Murgu Eugenia Angela, prof Găleată Ana Maria, prof. Sîrbu Anca Gabriela, prof. Moroșan Vasile, directorul școlii prof. Porfir Boșca Cristina și consilierul pentru proiecte și programe educative prof. Tuluc Maria-Luiza

Obiectivele activităților au fost: creșterea nivelului de conștientizare a existenței fenomenului de bullying, dezvoltarea competențelor de cooperare și relaționare interpersonală în rândul elevilor, formarea de atitudini și deprinderi de comportament prosocial.

S-au prezentat factorii declanșatori ai comportamentului violent, s-au expus imagini din lucrările PPT ale unor elevi ( lucrări participante la concursul național „Nu lăsa violența să intre în viața ta”), s-au realizat compuneri pe tema discutată, s-au citit pasaje din manualul de educație juridică „Unde-i lege, nu-i tocmeală” cu recomandări antivictimale și antiinfracționale, iar agentul de poliție le-a vorbit elevilor despre cum se poate preveni fenomenul de bullying. (Prof. Tuluc Maria-Luiza)

Tatiana Vîntur

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s