„Toți egali, toți diferiți” este deviza Consiliului Europei regăsită în forme interculturale în cadrul parteneriatului bilateral România – Turcia, realizat între Școala Gimnazială nr.4 Vatra Dornei și Colegiul „Marmara” Istanbul cu scopul de a îmbunătăți competențele de comunicare în limbi străine promovând interculturalitatea, toleranța și valorile naționale prin activități extrașcolare și extracurriculare, cuprinse în Calendarul Activităților Educative al IȘJ Suceava.
O primă etapă a proiectului s-a desfășurat în perioada 12 – 19 februarie 2018, la Marmara Koleji Istanbul, cu participarea a 16 elevi dorneni, coordonați de prof. Adriana Boancheș și director Ancuța Voivod.
Proiectul se adaugă parteneriatelor interculturale incluse în oferta educațională a școlii de promovare a istoriei și culturii naționale, a tradițiilor și obiceiurilor țărilor partenere prin intermediul activităților cultural artistice în vederea consolidării competențelor lingvistice în limbi străine: limba germană și limba engleză.
Alături de colegii de vârste apropiate (12-15 ani) elevii au participat la activități de intercunoaștere prin intermediul vizitelor pregătitoare ale parteneriatului, a corespondenței dintre aceștia, desfășurându-se activitățile comune de limba germană și limba engleză, spectacole interculturale susținute de elevii ambelor țări, activități sportive și de recreere precum și activități cultural artistice, într-un spațiu generos, plin de istorie.
Gazdele noastre, prof. Neșe Sarișin și prof. Zafer Kizilcin, au contribuit la îmbunătățirea competențelor sociale și civice, elevii români și turci locuind împreună, în familii, pe toată durata parteneriatului, luând contact cu obiceiuri și tradiții din ambele culturi, având prilejul să valorizeze diversitatea și respectul faţă de celălalt, deschiderea și comunicarea, depăşind prejudecăţi, exersând toleranța și armonia.
„A fost o lecție veritabilă de interculturalitate, diversitate și cunoaștere reciprocă, necesară copiilor și adulților în egală măsură. Parteneriatul „Prietenie fără frontiere” a fost totodată și o lecție reală de istorie despre Istanbul: o metropolă cu o populație mai mare decât cea a 131 de… țări (peste 20 000 000), o metropolă a toleranței religioase (Hagia Sofia – Sfânta Înțelepciune) ce a rezistat incendiilor, cutremurelor, imperiilor și disputelor vremurilor, o metropolă a îngemănării mărilor, Marea Marmara și Marea Neagră, un oraș viu ce pulsează istorie (Palatul Topkapî – fostă reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ de 400 de ani) și infrastructură modernă (Podul peste Bosfor – ce leagă cele două continente; tunelul rutier pe sub Bosfor)”. (inspector școlar Tatiana Vîntur).
„Lucrarea comună realizată de elevii și profesorii din Vatra Dornei este un dar românesc făcut prietenilor din „Marmara Koleji” și a adunat în culori vii elemente culturale românești ale zonei din care venim”, a spus prof. Adriana Boancheș, coordonatorul parteneriatului.
Dincolo de candoarea prieteniilor, pecetluite cu promisiuni și lacrimi de neuitare, de savoarea baclavalei turcești sau a ceaiului prezent la orice întrunire, parteneriatul a adus împreună două culturi și civilizații ce-și păstrează identitatea și rezonează prin interculturalitate, tradiții și valori culturale.
Etapa următoare a parteneriatului se va desfășura în luna aprilie la Vatra Dornei, beneficiind de suportul familiilor elevilor dorneni, a comunității și de sprijinul inspectoratului școlar în organizarea activităților „Prietenie fără frontiere”.
Echipa de proiect: prof. Boancheș Adriana, prof. Moroșan Doina, prof. Jucan Liuța, bibliotecar Magherca Maria, director Voivod Ancuța, inspector școlar Tatiana Vîntur.
Felicitări elevilor și familiilor acestora implicați în proiectul bilateral, proiect în care limba germană și limba engleză au fost liantul dintre cei care au dat consistență timpului petrecut împreună în acceptare, toleranță, comunicare și prietenie.
Teșekkurler Neșe! Teșekkurler Zafer!
Tatiana Vîntur – inspector școlar IȘJ Suceava
O experienta extraordinara pentru elevi si profesori! Exercitii de gandire critica, atitudine si emotii in situatii diverse de invatare si comunicare, cu parteneri ce apartin unei culturi diferite de a noastra, dar, in aceeasi masura, au fost identificate si elemente comune. Am invatat unii de la altii, am interrelationat si ne-am imprietenit. Va multumim, doamna inspector, pentru ca ati fost parte a acestui proiect, pentru ca ati sustinut si onorat activitatile lui!
Felicitari protagonistilor – tinerii implicati in poiect, parintii si echipa de proiect, inspector scolar, profesor Tatiana Vintur, profesorii Adriana Bonches, Moroșan Doina, Jucan Liuța, bibliotecar Magherca Maria si prof.Voivod Ancuța, director. Ati reusit sa imbinati armonios tineretea si experienta, entuziasmul si implicarea, plurilingvismul si pluriculturalitatea, creatia si inovatia si le-ati dat un nume generos – PRIETENIE FARA FRONTIERE!