Z.I.C.I. – Ziua Internațională a Cititului Împreună

Standard

Prima zi a lunii februarie ne aduce Ziua Internațională a Cititului Împreună. Cu această ocazie  copiii  de la GPN  Vadu Moldovei (ed. Airinei Loredana, ed. Iacob Mariana) împreună cu  elevii din  clasele a II-a și  a III-a ( prof. înv. primar Jibu Cristina și prof. înv. primar Dulgheriu Paula Veronica) au desfășurat o activitate deosebită înscrisă în Programul educațional la nivelul școlii- „Să citim pentru mileniul III”  (coordonator d-na ed. Airinei Loredana).
La 1 februarie 2018 se celebrează “Ziua Internaţională a Cititului Împreună” (ZICI), eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de ţări, organizat de către Lit World.  Apelul lansat de Asociaţia „Citim Împreună România” (CIR), iniţiatoarea proiectului, a atras anul acesta peste 500 de parteneri, care vor organiza sesiuni de lectură împreună cu mii de copii şi sute de educatori, învăţători, profesori, bibliotecari, librari şi pasionaţi de lectură din întreaga ţară.

Încă de la începutul anului școlar s-a dat startul unor activități menite să îi apropie pe cei mici de cărți, să le stimuleze interesul pentru lectură. S-a început ușor cu texte la alegerea copiilor, texte pe care să le citească împreună cu familia sau individual, în gând  sau cu voce tare.  Succesul acestei activități   ne-a determinat să mergem mai departe cu cititul. Din lecturile parcurse atunci, fiecare copil a selectat una pe care a recomandat-o colegilor.

Așadar,  ne-am așezat comod pe pernuțe și am  citit împreună, cu voce tare, din cărțile cu povești. Și, pentru că acest eveniment nu se referă  neapărat la exersarea cititului de către copii,cadrele didactice s-au străduit  să scoată la iveală toate resursele actoricești (intonație, mimică, gesturi) astfel încât cei mici și cei mari au fost captivați  și determinați să descopere singuri frumusețea care se ascunde în paginile unei cărți. Bineînțeles că au citit și copiii: cei mici au citit după imagini, iar cei mari le-au citit celor mici.  Apoi am colorat fișe ce ilustrau copiii citind și ceasuri cu citate celebre despre lectură și semne de carte ilustrative.

La finalul  activității fiecare copil a primit  un ceas din hârtie ce a fost prins la mână . Așa ne vom aminti zilnic că este timpul să citim … să citim la școală, acasă, singuri, împreună cu prietenii sau cu frații, împreună cu părinții sau cu doamna învățătoare. Iar drept recompensă pentru cititorii –copii, au  primit câte un semn de carte personalizat.

Devenind prietena copilului încă din etapa preșcolară, continuând în cea școlară, cartea îl va ajuta să parcurgă ușor căile cunoașterii, de la concret la abstract, de la intuiție la reprezentare și apoi la fantezie. Cu ajutorul ei, copilul intră în posesia numeroaselor instrumente care îi  pot satisface dorința de a descoperi realitatea înconjurătoare, ea însăși fiind o lume. Să nu uităm : atunci când citim împreună cu copiii, schimbăm de fapt lumea, iar insuflarea dragostei pentru cărţi este unul dintre cele mai mari daruri pe care orice   adult le poate oferi unui copil.

A consemnat înv. Dulgheriu Paula Veronica

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s