Săptămâna nonviolenței – Plus armonie, minus violență

Standard

30 ianuarie, în mai multe tări, reprezintă Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli. Această zi are ca obiectiv promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate și respect, toleranță, mesajul principal al acestei zile fiind „combatem violența prin cuvinte magice, dragoste universală, nonviolență și pace – Dragostea universală este mai bună decât egosimul, nonviolența este mai bună decât violența și pacea este mai bună decât războiul.”

În perioada 29 ianuarie – 3 februarie 2018 în școlile județului Suceava se desfășoară activități în cadrul Săptămânii Nonviolenței – Campania RESPECT, inițiată de IȘJ Suceava.

Școala Gimnazială Baia:

Educarea elevilor în armonie, toleranță, respect, a fost scopul activității derulată de Ziua Internațională a Nonviolenței „CUVINTE CARE STRĂLUCESC”, beneficiari fiind 60 elevi de la clasele a II-a, a V-a, a VII-a (coordonatori prof. Zaharia Floarea, consilier educativ, director, prof. Potlog Roxana prof. Sava Iulia)

BaiaActivitatea a debutat cu prezentarea mesajului Zilei Internaționale a Nonviolenței             ” …dragoste universală, nonviolenţă şi pace. Dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa şi pacea este mai bună decât războiul”. Chiar dacă Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală este sărbătorită pe 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să dureze şi să se manifeste în fiecare zi. Toate formele agresiunii întâlnite în şcoli – de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale – trebuie să dispară iar relaţiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie să fie întemeiate pe armonie şi toleranţă, în care puterea  cuvântului care zidește să primeze.

Moldovita3Pornind de la obiectivul principal al Campaniei R.E.S.P.E.C.T., elevii au descoperit cuvinte magice, strălucitoare, care definesc  NONVIOLENȚA :

RESPONSABILITATE „Fiți responsabili de faptele voastre!”

EDUCAȚIE „Numai prin educație devii om adevărat!”

SIGURANȚĂ „Școala noastră îți oferă siguranță!”

PREVENȚIE „Preveniți orice conflict!”

EMOȚII „Controlați-vă furia și dați dovadă de emoții pozitive!”

COMUNICARE „Orice act violent se rezolvă doar prin comunicare!”

TOLERANȚĂ „Cei toleranți întotdeauna vor câștiga!”

Materialele realizate de elevii celorlalte clase sub formă de afișe, postere, pliante, prin care și-au exprimat gândurile, emoțiile, sentimentele  au demonstrat implicarea activă a tuturor în acest proiect, încercând să

găsească cele mai bune soluții pentru prevenirea și combaterea violenței în școală. (Consilier educativ, înv. Zaharia Floarea)

Liceul Tehnologic „V. Cocea” Moldovița – s-a desfășurat Atelier@Campania

Moldovita1

RESPECT în cadrul căruia termenii cheie ai campaniei au fost ilustrați în afișe, mesaje nonagresive, dezbateri, activități interactive: responsabilitate – educaţie – siguranţă – prevenţie – emoţie – comunicare – toleranţă. (Actanţi – elevii clasei a VI-a A, Raluca Nemciuc şi Bogdan Hapurneac – reprezentanții Consiliului Școlar al Elevilor și psihopedagog Livia Biltan, consilier educativ. )

4VD_2Școala Gimnazială nr.4 Vatra Dornei a realizat „umbrele RESPECT” cu ingrediente ale nonviolenței: respect, eleganță, stăpânire de sine, prietenie, corectitudine, autocontrol, armonie. Elevii clasei a IV-a au discutat despre influența pozitivă pe care o are cuvântul frumos și civilizat asupra colegului. Elevii au formulat  mesaje și îndemnuri de suflet, apoi și-au dat mâna, înțelegând că relațiile dintre ei trebuie să se bazeze pe toleranță, respect și comunicare civilizată, nonviolentă. (Activitate coordonată de prof. Jucan Liuța și prof. Dorina Moroșan)4VD_5

30 ianuarie – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A NONVIOLENȚEI ÎN ŞCOLI a fost marcată și la Școala Gimnazială „B. Vodă” C. Moldovenesc:

„Când educația se bazează pe comunicare, respect, empatie, valori reale şi certitudinea că fiecare dintre noi poate schimba ceva în bine, atunci şcoala este mai mult decât un loc unde venim ca să avem de unde pleca!  O lecție despre oameni şi omenie, despre civism şi atitudini valoroase, despre şcoala voastră, despre educația pentru viață!” (prof. Nicoleta Bogoș)

Todiresti3„Mai puțină violență, mai multă armonie!”, activitate de suport educațional pentru părinți, a fost desfășurată la Școală Gimnazială Todirești, fiind coordonată de director prof. Lăcrămioara Cocîrlă, doamnele profesoare, Lia Rudnic, Larisa Cătălina Cojocar și de către domnul profesor, Adrian Marmeliuc, în colaborare cu doamnele învățătoare, Angela Tabarcea și Veronica Cioată.
După prezentarea unor materiale referitoare la tipurile de violență, cauze, factori, părinții și cadrele didactice au lucrat pe grupe, prezentând apoi materialele realizate. La sfârșitul activității, părinții au analizat două studii de caz, două cazuri de violență, ale căror soluții au fost prezentate din perspectiva de profesor și de părinte.
Implicarea părinților în activitățile de prevenție a violenței ne-a dovedit că aceștia construiesc o relație armonioasă cu proprii copii, insuflându-le sentimente de iubire, de liniște, de bucurie, de sinceritate. (consilier educativ prof. Larisa Cătălina Cojocar) 

Corocaiesti1Școala Gimnazială Corocăiești a organizat un marș pe strada principală a satului. Cuvintele cheie și culorile simbol ale Campaniei Respect au fost piesele  care au stat la baza tuturor activităților organizate în săptămâna 29 ianuarie-3 februarie 2018: expoziție de desene-Picături de curcubeu,  concurs de  eseuri- Vrem o lume fără violență; O expoziție vie în cadrul căreai elevii au realizat un curcubeu din baloane în curtea școlii și și-au prezentat lucrările realizate în cadrul orelor de educație plastică; teatru forum- Culorile se ceartă. (consilier educativ prof. Luminița Dobrea)

,,Omul e ca şi copacul. Dacă de mic se strâmbă, anevoie se mai îndreaptă.’’

Dolhesti3În Școala Gimnazială Dolheștii Mari s-a desfășurat  proiectul educațional: ,,Violența şcolară-o realitate intolerabilă” care are ca motto:,,Dacă altul se poartă cu tine josnic, tu fii demn!/Dacă altul te tratează urât, tu fii bun!’’,coordonat de d-na prof.metodist Agafița Gianina-Maria. Proiectul are obiectivul de a preveni agresivitatea și violența în mediul şcolar, ruperea ,,cercului vicios’’ al violenţei prin practicarea ,,celor trei A ai nonviolenţei’’:

  • Asertivitate:Comunică eficient!Acţionează inteligent!
  • Autocunoaştere: Cunoaşte-te în profunzime!
  • Autocontrol: Stăpâneşte-ţi emoţiile!

Activitățile s-au desfășurat la nivelul Școlii Gimnaziale ,,Hatmanul Şendrea’’ Dolheștii Mari și Școlii Gimnaziale Dolheștii Mici, fiind coordonate prof. Agafița Gianina-Maria, prof.Pîntea Georgeta-Aurora, prof.inv.primar Onea Nadia (resp.activ.extrașcolare Școala Gimnazială Dolheștii Mici), prof. Jitariuc Elena (resp.activ.extrașcolare Școala Gimnazială ,,Hatmanul Șendrea”Dolheștii Mari), prof.înv.primar Damian Maria-Cătălina,prof.Pîntea Anişoara,prof.Constantin Mihaela,împreună cu toate cadrele didactice din aceste școli.

Prin activităţile derulate, ,,Plicul cu fapte bune’’(exerciţii de notare a emoţiilor pozitive/negative), ,,Urna regretelor’’,workshop-uri, scenete, concurs de desene etc., elevii şcolii dolheştene au conştientizat că violenţa poate fi prevenită prin implicare şi consideraţie faţă de cei din jur, reuşind să creeăm o lume în care să dăruiască din tot sufletul şi să se aştepte în schimb la corectitudine, bunăvoinţă şi consideraţie.Produsele activităţilor conţin gânduri sincere ale elevilor,fiind adevărate îndemnuri pentru armonie, pace, înţelegere, acceptare, respect, empatie şi solidaritate. (consilier educativ prof. Camelia Chiperi)
Tatiana Vîntur – inspector școlar

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s