Inteligența emoționlă V

Standard

valea2Traseul metodic al  „Inteligenței emoționale” a continuat la Școala Gimnazială Valea Moldovei, vineri, 8 decembrie 2017, cu participarea coordonatorilor de proiecte și programe educative școlare și extrașcolare din zona Gura Humorului.

După prezentarea trecutului și al prezentului școlii realizată de către domnul director prof. Fedorovici Mihai, domnul psiholog Catargiu Toader ne-a introdus în lumea emoțiilor, prezentându-ne atât detalii despre inteligența emoțională, cât și aplicații specifice ale acestei teme. Au urmat discuții pe tema managementului stresului, emoții, afectivitate și a stimei de sine.

valea3„Beneficiile inteligenței emoționale” și „Managementul emoțiilor” au fost temele  workshopurilor coordonate de doamnele profesor Timu Mihaela Cristina, Ștefancu Elena și Oanea Cristina care au avut drept scop propunerea de  activități menite să dezvolte atitudini și comportamente adecvate promovării propriei sănătăți, să educe abilități de relaționare, comunicare și empatizare în cadrul grupului.

Am început călatoria în caruselul emoțiilor care ne-a dus în lumea măștilor și a poveștilor care au ajutat copiii să identifice emoții, să le exprime, să găsească soluții posibile în diferite situații dominate de emoții și în final să ofere o rețetă a fericirii folosind sentimente, emoții plăcute cât și mai puțin plăcute. Toate acestea activități (ilustrate dinamic, activ participativ) au fost desfășurate într-o atmosferă de învățare.

valea1Apoi, am fost invitați într-un tărâm magic pe care l-au deschis folosind cheia emoțiilor și în care am făcut cunoștință cu o zână și un spiriduș care ne-au prezentat magazinul magic de unde se puteau cumpăra calități dând la schimb defecte. Insoțiți de părinți ne-am continuat călatoria cu povești în prag de Crăciun la clubul de lectura, apoi în pași de dans spre clubul meșteșugarilor unde am fost întâmpinați de figurinele emoționale create cu mult suflet. La finalul călătoriei participanții au umplut cufărul emoțiilor cu obiecte care au o semnificație aparte pentru ei, moment potrivit pentru a descrie emoția trăită și contextul acesteia.

Coperta ValeaTehnicile moderne de identificare a personalității au fost prezentate în cadrul activității interactive de formare coordonată de doamna profesor Rusu Eugenia, responsabilul de cerc. Astfel au fost prezentate teste folosite pentru a evalua diferite aptitudini (testul EQI), pentru a măsura inteligența emoțională și teste moderne de personalitate (iPersonic, testul cubului) recomandate ca instrumente de consiliere în carieră.

Discuțiile au continuat cu prezentarea semaforului emoțiilor, care este atât de util în rezolvarea unor probleme cu o încărcătură emoțională, cu prezentare proiectelor și parteneriatelor școlare de către doamna prof. Timu Cristina, urmată de prezentarea unui proiect didactic de către doamna prof. Baboi Victoria și a unor activități de învățare prin intermediul cărora s-a urmărit cu prioritate dezvoltarea laturii emoționale a copiilor:

* Masca emoțiilor și Steaua stimei de sine, prof. Geamăn Elena

* Zâmbind, iubim, fericire dăruim!, ed. Timu Florin

* Lumea copiilor, o lume plină de zâmbete și curcubee!, ed. Boșca Cristina.

Caietul metodic „Barometrul reușitei școlare” nr.24, coordonat de doamna inspector prof. Tatiana Vîntur, prof. Fedorovici Mihai și prof. Timu Mihaela Cristina, reprezintă un instrument didactic și metodic care oferă concepte și teorii privind inteligența emoțională, inteligențele multiple, managementul emoțiilor și tehnicile moderne de identificare a personalității, și care ilustrează câteva experiențe didactice, proiecte didactice și activități de învățare.

Felicitări tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea activităților cercului metodic, cadre didactice, elevi, părinți, care cu căldură, eleganță și profesionalist  au reușit împreună să ne ofere o zi minunată, un adevărat puzzle al emoțiilor pozitive.

Eugenia Rusu – coordonator de cerc

Timu Cristina – coordonator de proiecte și programe educative

Tatiana Vîntur – inspector școlar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s