În cadrul parteneriatului educațional dintre IȘJ Suceava și IȘJ Neamț s-a desfășurat Cercul pedagogic al directorilor din palatele și cluburile copiilor din cele două județe, miercuri, 8 noiembrie 2017, la Clubul Copiilor Roman, cu scopul indentificării modalităților de certificare a competențelor dobândite de elevi în cadrul cercurilor cultural artistice, tehnico – științifice și sportive.
Domnul inspector general al IȘJ Neamț, prof. dr.Viorel Stan, a evidențiat experiența celor două județe și necesitatea activităților de educație formală și nonformală, apreciind schimbul de experiențe și bune practici cu scopul identificării elementelor necesare validării competențelor elevilor dobândite în cadrul activităților extrașcolare.
Inspectorii școlari prof. Ioan Romeo Roman și prof. Tatiana Vîntur au prezentat argumente pentru certificarea competențelor obținute pe parcursul activităților extrașcolare desfășurate în cercurile de învățare nonformală din palate și cluburi ale copiilor – unităţi de învăţământ de stat, cu personalitate juridică, specializate în activităţi
extraşcolare, în cadrul cărora se desfăşoară acţiuni instructiv educative
specifice, prin care se aprofundează şi se diversifică cunoştinţe, se formează, se dezvoltă şi se exersează competenţe potrivit vocaţiei şi opţiunii copiilor, se valorifică timpul liber
al copiilor prin implicarea lor în proiecte educative. (Regulamentul aprobat prin OMECS nr. 4624/2015)
S-au identificat cercurile comune din cele două județe din oferta educațională a palatelor și cluburilor copiilor, ofertă prezentată de directorul Palatului Copiilor P. Neamț, prof. Viorel Ciurlea, director Clubul Copiilor Roman, prof. Ilie Boloca, director Clubul Copiilor Tg. Neamț, prof. Dana Sauciuc și director Clubul Copiilor Săbăoani, prof. Maria Petruț.
Delegația din Suceava a fost alcătuită din directorii: prof. Biatrice Choleva – Palatul Copiilor Suceava, prof. dr. Marcel Porof – Clubul Copiilor Fălticeni, prof. Maria Macarov – Clubul Copiilor G. Humorului, prof. Ioan Catargiu – Clubul Copiilor C. Moldovenesc, prof. Vasile Moroșan – Clubul Copiilor V. Dornei, responsabili ai comisiilor metodice ale cercurilor cultural artistice și tehnico – științifice.
În cadrul activității metodice s-a stabilit grupul de lucru format din reprezentanții cercurilor vizate, identificarea competențelor vizate pe categorii de vârstă și nivel de performanță: muzică vocal instrumentală, ecologie și orientare turistică, modelism și karting. În următoarea etapă vor fi armonizate elemente ale programei cercurilor vizate în etapa pilot (valori, conținuturi, activități de învățare) competențele vizate (generale și specifice), modalitățile de evaluare și validare a competențelor, instituții partenere.
Activitatea de cerc a fost completată de vizita cercurilor clubului gazdă, a cercului de artă plastică 3D, precum și vizitarea Castelului Sturdza de la Miclăușeni. Clădit pe un așezământ moldovenesc cu o istorie de 600 de ani, castelul ridicat de George Sturdza la cumpăna veacurilor al XIX – lea și al XX – lea reprezintă o bijuterie arhitectonică de factură neogotică. Înteriorul castelului poartă amprenta etapelor istorice frământate care au lovit brutal în ziduri, mobilier și vorbește despre declin și neprețuire.
Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava