Săptămâna prevenirii traficului de persoane

Standard

În perioada 16 – 22 octombrie 2017 se organizează acțiuni de instruire și informare a persoanelor din categoriile vulnerabile, în zonele geografice ale județului, în unitățile școlare, în parteneriat cu IȘJ Suceava, pentru a marca „Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane”, care se sărbătorește la data de 18 octombrie.

 În cadrul parteneriatului cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Laura Stadler, inspector de specialitate ANITP, coordonator al Centrului Regional Suceava și agent șef pr. Marius Onofrei, Secția de Poliție Preutești au realizat un focus grup axat pe discuții și dezbateri privind riscurile de victimizare pe linia traficului de minori. Scopul acestei întâlniri vizează conștientizarea factorilor de risc  privind traficul de minori.

preutesti antitraficÎn cadrul activității au fost difuzate filme educative cu mesaj antitrafic, au fost distribuite pliante. Elevii au participat la activitatea „Slogan antitrafic” activitate realizată de consilier școlar Onu Mariana și prof. înv. primar Florea Roxana, durata: 50 minute, beneficiari 15 elevi de clasa a II-a. Activitatea a urmărit conștientizarea în râdul școlarilor  a existenței traficului de copii. S-au explicat termenii trafic de persoane, exploatarea unei persoane, victimă, s-au descris posibile situații în care copiii pot deveni victime ale traficului de persoane, s-au identificat modalități de a evita posibila victimizare a copiilor. Elevii au realizat un afiș cu sloganuri antitrafic și îndemnuri pentru cei mici. Exemple : „O clipă de neatenție poate fi fatală!”, „Nu te lăsa păcălit!” „Nu deschide ușa străinilor!”, „Nu te lăsa mituit!” Coordonator, consilier educativ Florea Roxana, Școala Gimnazială Preutești.

Miercuri, 18 octombrie, în sala „Nicolae Labiș” din  Prefectura Suceava a avut loc ședința semestrială a echipei interinstituționale pentru realizarea cooperării în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane la nivelul județului Suceava. Acțiunea este dedicată Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.  În cadrul ședinței a fost prezentat proiectul „Rețea de Suport și Prevenire a Traficului de Persoane în Județul Suceava” – “Antitrafic Net Suceava”, implementat de către Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, în colaborare cu Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane, I.Ș.J. Suceava, în perioada mai-decembrie 2017.

Școala Gimnazială Stulpicani a desfășurat campania „Spune STOP traficului de persoane!” Elevii clasei a VIII-a B, au realizat şi distrbuit pliante şi ecusoane cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar si elevilor, promovand „lupta împotriva traficului de persoane”. Pentru a conştientiza pericolul generat de diferitele  forme ale traficului de persoane, cei 50 de elevi ai claselor VII-VIII au vizionat secvenţe din filmul „Nefarious”,   activitatea continuând cu prezentarea unor desene, realizate de elevii clasei a VII-a A.

Marcaţi de efectele traficului de persoane, elevii clasei aVIII-a B au redactat o scrisoare adresată „traficantului de persoane”. Feedback-ul activităţii s-a realizat prin „Copacul Sfaturilor” ale cărui  frunze, avand forma palmei, conţin mesaje de avertizare scrise de elevi şi adresate potenţialelor victime ale traficului de persoane. Cu materialele realizate,  elevii au organizat o expoziţie pe holul şcolii.

In desfăşurarea campaniei s-au implicat cadrele didactice: prof. Oblezniuc Sorina, prof. Adea Mihaela, prof. Mateescu Elena, prof. Bolohan Marinela, prof. Mihalciuc Mariana, activitatea fiind coordonată de consilierul educative al şcolii.

Sloganul „Traficul de persoane poate fi prevenit” a fost lansat împreună cu elevii Colegiului Național de Informatica „Spiru Haret” Suceava, marcând încă o dată ziua de 18 Octombrie-Ziua Europeană de lupta împotriva traficului de persoane, un exercițiu de creștere a gradului de conștientizare a tinerilor participanți asupra riscurilor asociate acestui fenomen…o zi specială cu un auditoriu minunat. (Laura Stadler)

Traficul de persoane a devenit un fenomen foarte grav în societatea actuală, multe dintre victimele acestuia fiind adolescenți și copii. În acest context, este absolut necesară o bună informare în legătură cu capcanele în care se poate foarte ușor cădea din naivitate.

trafic_NGaneElevii Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni s-au implicat în activități de prevenire și combatere a traficului de personae, aflând  astfel că nu trebuie să ia decizii pripite în viață, ci mai întâi să verifice credibilitatea unor promisiuni venite chiar și din partea unor persoane aparent apropiate.

Pe 18 octombrie s-a desfășurat, în amfiteatrul liceului, un concurs dedicat Zilei Europene Impotriva Traficului de Persoane, organizat de elevii din clasa a XI-a F, coordonați de prof. Bența Viorica. La cele patru secțiuni ale concursului – afișe, eseuri, scrisori, desen- s-au înscris 50 de elevi din clasele a IX-a – a XII-a, fiind apreciați cu premii și diplome pentru mesajele pe care le-au transmis prin cuvânt sau imagine. S-au citit scrisori emoționante, eseuri bine organizate și s-au prezentat afișe cu simboluri și reprezentări convingătoare împortiva traficului de persoane. Sloganul zilei a fost: Trafic de idei bune, nu de oameni. (Consilier educativ, prof. Bența Viorica)

La Școala Gimnazială Voitinel, s-a desfășurat proiectul educațional „Ne pasă!”, activități de prevenire a traficului de ființe umane (coordonatori: prof.Vasiloschi-Aanei Andreea-Ramona, prof. Costache Ramona și prof. Hriț Adriana). La orele de dirigenție au fost prezentate informații, statistici, materiale audio-video, urmând discuții pe baza acestora. S-au desfășurat ateliere lucru (realizarea unor postere cu mesaje antitrafic de persoane, desene), lecturarea unui „jurnal de călătorie” ce conține mărturii ale victimelor, prezentarea unor filmulețe educative. În următoarele zile, se va realiza un material video cu mesaje antitrafic de persoane (clasele VIII/VIIA), iar cei mici, de la grădiniță vor avea o întâlnire referitoare la „persoanele în care să avem încredere”. (consilier educativ, prof. Vasiloschi-Aanei Andreea-Ramona)

Activitățile realizate cu cei mari și cu cei mici ,la Școala Gimnazială Frumosu, au atras atenția asupra traficului de persoane, demonstrând că acesta este o realitate cruntă. Copiii au fost deosebit de receptivi, implicați, interesați, empatici. Am vorbit despre pericolele la care suntem expuși dacă nu suntem informați, despre formele traficului de persoane, am încercat să realizăm profilul unui traficant și al unei victime, am înțeles că se poate întâmpla oricui să devină victimă a traficului de persoane și am înțeles cât de importantă este comunicarea cu părinții, cu prietenii, cu profesorii, cu persoanele în care noi avem încredere. Cred că activitățile de astăzi au fost foarte binevenite, benefice, necesare, instructive pentru noi toți. Consilier educativ, prof. Cornelia Niga, Școala Gimnazială ”Ion Șuhane” Frumosu.

Un workshop de conștientizare și informare s-a desfășurat la Școala Valea Moldovei  – 32 elevi V-VIII, 3 profesori moderatori, 1 agent de poliție. Captarea atenției s-a  realizat prin metoda călătoria. Li se spune o poveste emoționantă pe fond muzical după care urmează discuțiile.Cum v-ați simțit pe parcursul activității? Cine credeți că poate fi traficantul? Dar în povestea ascultată? Cunoașteți cazuri similare din presă sau din realitate? Care sunt factorii de risc ai fenomenului traficului de persoane?

Sarcinile de lucru au fost: Grupa 1:  Realizați o scrisoare pe care să o adresați unei prietene/prieten pe care s-o/să-l avertizați cu privire la prietenul ei/lui pe care-l bănuiți că ar fi  un posibil traficant; Grupa 2: Prezentați prin desen profilul traficantului/alte desene; Grupa 3:     Realizați postere care să aibă ca temă traficul de persoane; Realizați profilul victimei. În final s-a realizat cercul prieteniei. Fiecare participant îi oferă colegului un sfat bun în scopul prevenirii traficului de persoane. (prof. Timu Cristina, prof. Oanea Cristina, prof. Catargiu Daniela, agent de poliție Obreja Andrei)

Articole din presă:

https://www.newsbucovina.ro/social/205048/activitati-de-prevenire-a-traficului-de-persoane-in-aceasta-saptamana-la-suceava

https://www.newsbucovina.ro/social/205254/peste-100-de-suceveni-din-sase-orase-instruiti-pentru-oferi-suport-prevenirea-si-combaterea-traficului-de-persoane-judetul-suceava

Tatiana Vîntur

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s