Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului în România

Standard

9 octombrie 2017- Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului în România a fost marcată în unitățile școlare din județ.

„Cine nu învață din istorie, riscă să o repete” și „Somnul rațiunii naște monștri” sunt citate poate mai valabile astăzi decât oricând. În contextul istoric european actual, cu o creștere evidentă a manifestărilor naționaliste,  a intoleranței, xenofobiei și a extremismului, lecțiile trecutului trebuie bine însușite de noi toți.

22359175_798938650279772_1084410001_nPornind de la aceste premize și de la faptul că 9 octombrie este Ziua Națională a comemorării Holocaustului, la Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret a avut loc o activitate care să marcheze aceste evenimente negre din istoria comunității locale și a omenirii.

Ziua a debutat cu o vizită la Templul Mare Evreiesc, clădire istorică din centrul  orașului, construită în 1840 și aflată în conservare la momentul actual. Elevii, coordonați de doamna profesor Laura Jolobai au prezentat semnificația comemorării de astăzi, au prezentat articole scrise de supraviețuitori ai Holocaustului și date privind genocidul care a avut loc în cursul celui de-al doilea război mondial. O puternică impresie au produs cele două table cu numele celor 400 de evrei  din orașul Siret care au fost deportați, mulți dintre ei găsindu-și sfârșitul pe alte meleaguri. Participanții au aflat informații privind rolul comunității evreiești de-a lungul istoriei localității și date privitoare la clădirea în care se aflau și la cimitirul evreiesc din localitate. Pe holurile școlii, elevii au realizat o miniexpoziție de  postere referitoare la Holocaust. În cadrul orelor de dirigenție s-au organizat dezbateri, pornind de la vizionarea filmelor ”Lista lui Schindler” și ”Hoțul de cărți”. (coordonatori: prof. Lăcrămioara Rotaru Anghelescu prof. Laura Jolobai)

Liceul Tehnologic „Liviu Suhar” Iacobeni a desfășurat activități cu scopul de a  înțelege semnificației zilei de 9 octombrie – Ziua Holocaust-ului în România; de a trezi interesul elevilor pentru evenimente istorice semnificative și de a înțelege greşelile trecutului. S-au realizat și prezentat pliante, colaje, planşe pe tema Holocaustului prin intermediul unor activităţi de grup, s-au dezbătut articole din literatura de specialitate s-au vizionat filme documentare. S-au realizat: un panou ilustrativ pe holul școlii, portofolii, colaje și idei de noi proiecte educative. (coordonatori: prof. Covaliu Veonica, prof. Ţiganea Ana-Maria)

Tatiana Vîntur

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s