Tabăra Națională de Reviste școlare și Jurnalism

Standard

În perioada 24 – 29 iunie 2017, se desfășoară la Muncel, județul Iași, Tabăra Națională de Reviste școlare și Jurnalism, la care participă reprezentanții revistelor laureate, în anul școlar 2016-2017, la nivel național.

Elevi de la 7 reviste școlare participă în tabăra națională împreună cu alți elevi din colectivele de redacție ale revistelor laureate la nivel național.

Printre participanții la această tabără se află și câte doi elevi din redacțiile revistelor laureate din județul Suceava: Anastasia Moloci și Ingrid Calancea, de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu– Rădăuți, Sara Florean și Mădălina Haureș, de la Școala Gimnazială Bogdan Vodă– Rădăuți, Alexia Sandu și Filoteia Cocerhan, de la Școala Gimnazială nr. 3-Suceava; Alexandru Negrea și Paul Aelenei, de la Liceul Teoretic Ion Luca– Vatra Dornei, Sofia Tironeac și Alexandru Costineanu, de la Colegiul Național Dragoș Vodă– Câmpulung Moldovenesc, Andreea Pițulescu și Diana Mehno, de la  Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi-Rădăuți.

Având în vedere specificul taberei, jurnalismul, viața copiilor și adolescenților care s-au întâlnit aici pulsează în jurul revistei Muncel. Elevii suceveni sunt sufletul redacției: Sofia Tironeac este redactorul-șef, Alex Negrea, Paul Aelenei și Alex Costineanu sunt tehnoredac-tori, iar Alex Negrea are și rolul de fotograf.Toate fetele de la Suceava se regăsesc în sumarul revistei, fie ca autoare de editorial, contraeditorial, fie la rubrica de creație, prezentare de carte sau film, fie desen.

În tabăra de la Muncel, respiri tinerețe, entuziasm, prietenie, aer curat. Asculți cântec de păsări, zumzet de greieri și albine, muzica din boxe a altor generații.Niciun fel de activitate nu este impusă, toate sunt benevole. Pe cei mici îi găsești la scrânciobe, îi vezi alergând prin iarbă sau pe lângă tulpinile teilor, castanilor, fagilor, la vânătoare de pârși(o specie de veverițe). Pe cei mari îi găsești undeva la umbră, cu câte o carte în mână, cufundați în lectură.Seara, mai ales, se practică jocuri de grup, în care cei mici îi concurează pe cei mari la perspicacitate, imaginație, talent declamator.

Va rămâne de neuitat excursia de duminică, în satul Muncel, sub un soare care promitea, de dimineață, să ardă. Elevii au fost impresionați de așezarea satului pe colină, de drumul în pantă, mărginit de vișini și de fântâni cu apă răcoritoare, de bisericile satului, de școala și grădinița  proaspăt renovate, de oamenii binevoitori.

Luni s-a desfășurat excursia în ținutul legendar al Neamțului: la Cetatea lui Ștefan cel Mare, la cea mai veche mănăstire din Moldova, Mănăstirea Neamț, al cărei muzeu ni s-a deschis cu generozitate; la Casa Memorială Ion Creangă, unde copiii au ascultat, în graiul nemțean, frag-mente din Amintiri; la Casa Memorială Mihail Sadoveanu, unde au avut parte de o incursiune în cele mai cunoscute opere sadoveniene, pe fundalul vocii scriitorului însuși, recitând din Mihai Eminescu și unde s-au întâlnit, pentru prima dată, cu memoria mitropolitului buco-vinean Veniamin Puiu, cu un sfârșit dramatic în exil.

Mâine, miercuri, 28 iunie, elevii vor face o excursie la Iași, unde vor vizita Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi și Mitropolia Moldovei, Copoul cu Parcul Eminescu, Casa Pogor, Casa Dosoftei ș.a. Se vor întoarce pe seară nu numai cu impresii bogate, ci și cu revista taberei, Muncel, în paginile căreia se regăsesc toți participanții.

Cu siguranță, Tabăra Muncel va rămâne una dintre cele mai plăcute și utile experiențe ale verii și cei mai mulți dintre participanți vor dori să se întorcă aici și vara următoare.

Prof. Dorina Ghidion

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s