Educație pentru viață în Școala altfel

Standard

La Școala Gimnazială Cornu Luncii, programul Școala altfel s-a desfășurat în perioada 15-19 mai 2017. Una dintre activitățile așteptate cu mult interes de către circa 220 de elevi, intitulată Educație pentru viață, s-a desfășurat în ziua de marți, 16 mai, pe terenul de sport. Activitatea a vizat pregătirea elevilor pentru situații de urgență, cu accent pe prevenirea și stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor.  Calitatea educativă a inițiativei  a fost sporită prin participarea activă a partenerilor  implicați: Inspectoratul  General pentru Situații de Urgență Bucovina și Serviciul voluntar pentru situații de urgență Cornu Luncii.

SA_cornu lunciiÎn prima parte, copiii au fost informați despre cauzele care au condus la producerea de incendii pe raza comunei Cornu Luncii și au formulat un set de reguli de prevenție. Tinerii pompieri voluntari din Cornu Luncii, conduși de preotul Florea Gabriel, recunoscut pentru inițiativele sale în acest domeniu, au executat un exercițiu de stingere a unui incendiu și i-au învățat pe participanți să utilizeze corect un stingător pentru eradicarea unui incendiu, din faza incipientă.

Momentul mult așteptat de elevi a fost cel prezentat de un echipaj al IGSU, Detașamentul Fălticeni (plt.adj. Burlui Dorel, plt.maj. Ionescu Cornel, plt.maj. Simion Gigel). Cu mult profesionalism, aceștia au explicat și exemplificat participanților cum trebuie să acționeze corect în cazul în care o persoană din jur are nevoie urgentă de ajutor medical. De la solicitarea intervenției unui adult, verificarea pulsului, menținerea libertății căilor aeriene prin așezarea victimei  în poziție corectă, apelarea numărului unic de urgență 112 și până la aplicarea masajului cardiac extern, elevii  au aflat ce pot face atunci când o persoană își pierde cunoștința. Modalitățile de acordare a primului ajutor în caz de înec, fractură a membrelor și plagă au menținut interesul elevilor la înălțime. Prezentarea autospecialei de intervenție și a echipamentelor specifice, precum și sesiunea de întrebări și răspunsuri au condus dezbaterea spre latura orientării profesionale a elevilor: profesia de „salvator”.

Concluziile activității au fost formulate de elevi și pot fi sintetizate în cuvintele exprimate de doi copii: „Trebuie să existe un stingător în fiecare gospodărie, nu doar în mașini!”; „Mă simt încrezător, pentru că acum știu ce trebuie să fac dacă sora mea va leșina din nou!”.

A consemnat profesor Acatrinei Gheorghe

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s