Ansamblul Balada Dornelor la Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii Sariyer- Istanbul

Standard

În perioada 18-24 aprile 2017, Ansamblul Balada Dornelor , alcătuit din elevi cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani a participat la Festivalul Internațional de Folclor pentru copii din orașul Sariyer-Istanbul, Turcia.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Suveranității  Copiilor ,care este sărbătorită anual în Turcia pe data de 23 aprilie(23 Nisan- Cocuk Bairami),  de primăria orașului Sariyer(300 000 de locuitori), oraș care face parte din marea metropolă Istanbul, cu peste 18milioane de locuitori.

IMG_9605 În Turcia, Ziua Copilului este sărbătorită în cinstea primei convocări a Marii Adunări Naţionale, care a avut loc în anul 1920, în Ankara. Respectivul eveniment a fost consacrat pregătirii de război pentru eliberarea naţională. Primul preşedinte al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk,   a declarat, atunci, că viitorul naţiunii îşi are temelia în copilărie, de aceea, de Ziua copiilor, maturii ar trebui să cedeze din autoritatea lor.

Principalele străzi din Turcia şi curţile şcolilor sunt înfrumuseţate cu flori, baloane, drapele turceşti şi tradiţionalele portrete ale lui Mustafa Kemal Ataturk. În această zi, elevii sunt aleşi în funcţii de deputaţi, miniştri, primari, iar unii dintre ei sunt admişi şi în departamentele de resurse umane. De asemenea, pentru copii se organizează diferite concerte, festivaluri, competiţii sportive, precum şi seminare, olimpiade, conferinţe, la care participă alături de copiii din Turcia, copii din diferite ţări ale lumii.

La festivalul din Sariyer  au participat  peste 450 de copii din Albania, Cipru, Macedonia, România, Rusia, Ucraina și Turcia.

Micii artiști dorneni au pregătit sub îndrumarea  profesorilor Dorin Pardău și Vasile Moroșan  suite de jocuri populare din Țara Dornelor , Bucovina și Oltenia, cântece instrumentale la nai(Andrea Lupescu), trompetă(Robert Florea) , acordeon(Iulian Deac) dar și cântece vocale reprezenative din Țara Dornelor  interpretate de Teodora Negrea. Cei peste 1500 de spectatori au apreciat cu aplauze îndelungate performanța scenică a copiilor din România , dar și frumusețea costumelor populare pe care aceștia le-au purtat cu mândrie.

În decursul celor șase zile ale festivalului copiii au fost implicați în multiple activități educative colaterale.  Prof. Nedelea  Mirela  a coordonat realizarea expoziției de artă populară  românească și atelierelor de lucru la care participanții au descoperit incondeiatul ouălor ,  confecționarea măștilor tradiționale de Anul Nou și realizarea cusăturilor populare, atelierele de lucru fiind susținute de elevele Andreea Lupescu,  Andreea  Boancheș , Tania Dobrincu, Roxana Popovici, Cîrnu Cleopatra și Alida Macovei.

Timp de două zile, Sabina Năstase , Alexandra Oprișan și Alida Macovei au participat la conferința copiilor, având trei teme de lucru : Pacea, Parcul Păcii , Copii și republica, teme comunicate de către organizatori odată cu lansarea invitațiilor de participare la festival. Reprezentantele țării noastre au prezentat în limba engleză propria viziune referitoare la temele propuse, în fața Primarului orașului Sariyer, a Guvernatorului regiunii, a numeroși reprezentanți ai massmedia și ai colegilor din cele șapte țări participante.

În dimineața zilei de joi 20 aprilie , toți copiii au plantat arbori într-un cunoscut parc din Sariyer, iar  doi dintre arbori au primit numele ansamblului Balada Dornelor.

Gazdele din Turcia au organizat o plimbare de patru ore cu vaporul pe apele  Bosforului, copiii fiind fascinați de podurile care leagă cele două continente Europa și Asia, de minunatele peisaje de pe cele două maluri ale strâmtorii. Deasemenea , participanții la festival au vizitat Palatul Dolmabahce și  spectaculosul acvariu din Istanbul.

La spectacolul final de duminică 23 aprilie,organizatorii festivalului au oferit în fața a peste 1500 de spectatori  medalii și diplome pentru toți copiii și profesorii care au participat la festivalul de folclor din Sariyer. Finalul evenimentelor cultural educative a fost foarte emoționant, micii artiști legând deja prietenii, ei sperând la o nouă întâlnire la un viitor festival de folclor! Copiii din Sariyer vor fi invitați la Vatra Dornei la ediția a XI a a festivalului Dorna Plai de Joc și Cântec din anul 2018!

Pentru copiii din Vatra Dornei va fi o amintire de neuitat și pentru faptul că a fost prima participare la un festival în afara granițelor țării a  aceastei noi  generații a ansamblului Balada Dornelor , ansamblu care în acest an aniversează 40 de ani de activitate aristică.

Deplasarea elevilor dorneni la Istanbul  a fost susținută de Ministerul Educației Naționale , Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Asociația Plaiurile Dornelor. Alături de profesorii Dorin Pardău, Mirela Nedelea , Paul Bereholschi și Vasile Moroșan, opt părinți inimoși au însoțit copiii, fapt care a contribuit la succesul și performanțele artistice  ale micilor artiști.

Director,

Vasile Moroșan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s