Siguranța copiilor noștri – liniștea de zi cu zi

Standard

Ca urmare a creșterii pericolelor venite din mediul virtual, în special cele de pe canalele de  socializare, la nivelul Școlii Gimnaziale „Al. I. Cuza”, Fălticeni s-au derulat o serie de activități care au avut în vedere creșterea nivelului de siguranță  a elevilor în mediul online și a influenței internetului asupra vieții de zi cu zi a copiilor și tinerilor, promovarea utilizării într-un mod cât mai sigur și responsabil a tehnologiei on-line și a telefoanelor mobile, precum și conștientizarea și educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.

siguranta_internet1Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile și ca resursă umană au vizat mai multe categorii, respectiv părinți, elevi și cadre didactice. Astfel, tema a fost abordată mai întâi în fața consiliului profesoral al școlii de către lt. Col. Iulian Macovei, reprezentant al Jandarmeriei Fălticeni, care a atras atenția asupra unor aspecte ce vizează comportamentele tinerilor, ca urmare a capcanelor în care sunt prinși de jocurile din mediul virtual. În aceeași direcție, polițiștii de proximitate, reprezentați de agentul Gabriel Ursu, împreună cu o echipă a IGP Suceava, condusă de comisarul Ionuț Epureanu, au avut discuții cu elevii claselor V-VIII, mesajul comun al tuturor participanților fiind același- creșterea siguranței și responsabilizarea asupra pericolelor lumii virtuale. Discuțiile au avut ca suport o serie de filme educative privind criminalitatea online și modalități de prevenire a acesteia.

siguranta_internet2Seria activităților s-a încheiat joi, 6.04.2017, în cadrul Lectoratului cu părinții, la care invitați au fost preot Teodor Brădățanu și o echipă a Organizației Salvați Copiii, filiala Suceava, echipă formată din președintele organizației, doamna Camelia Iordache și voluntarii Mădălina și Nicu. Prin această întâlnire s-a dorit abordarea temei și din perspectiva dimensiunii religioase, care s-a dovedit a fi pe aceeași lungime de undă cu punctul de vedere al celor de la Salvați Copiii. Prin vocea părintelui Brădățanu și a doamnei Iordache atât cadrele didactice cât și părinții participanți au fost conștientizați o dată în plus cât de importantă este comunicarea cu copilul dar mi ales cât de important este ca aceștia să petreacă cât mai mult timp cu copilul, să-l înțeleagă și să-l implice în activitățile de zi cu zi, lucru care ar diminua  perioada pe care copilul o petrece în lumea virtuală, lume în care cei mai mulți își găsesc un refugiu și o compensare a lipsei de atenție și afecțiune din partea familiei.

Echipa de la Salvați Copiii a venit cu exemple concrete și le-a oferit părinților resurse care le-ar putea fi de folos în sporirea gradului de siguranță în ceea ce privește accesarea de către copil a internetului (ctrl_Ajutor, esc-Abuz, mărci ale programului Ora de Net).

Prin realizarea acestor activități, conducerea Școlii Gimnaziale „Al. I. Cuza” Fălticeni, se dorește a deveni un promotor al siguranței pe Internet și speră să fi venit în sprijinul cadrelor didactice, al părinților dar mai ales al elevilor, care constituie segmentul cel mai expus din acest punct de vedere.

Director adjunct,

Prof. Brîndușa Nisioi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s