Atelierele cunoașterii – o reușită!

Standard

Inspectoratul Școlar Județean Suceava – Consiliul Județean al Elevilor Suceava în parteneriat cu Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava, a organizat în data de 8 aprilie, la Colegiul Tehnic „Petru Mușat’ Suceava, cea de-a V-a ediție a proiectului de dezvoltare personală „Atelierele cunoașterii”.

AC3Programul atelierelor a cuprins activități susținute de membrii CJE Suceava, CȘE – Colegiul Tehnic „Petru Mușat’ Suceava și voluntari ai „Salvați Copiii”, Suceava. În cadrul workshop-ului, participanții s-au familiarizat cu concepte precum comunicarea organizațională și interpersonală, misiunea și profilul unui lider, au decodificat conotația termenului de leadership, au dezbătut cauzele, consecințele și soluțiile conflictelor și au tatonat mult discutatul subiect al uniformelor școlare într-o manieră ambivalentă (din postura de elevi și profesori).  De asemenea, acestora nu le-au rămas străine teme precum: rolul proiectelor în dezvoltarea consiliilor școlare, importanța activităților de teambuilding și  petrecere a timpului liber, pericolul bullying-ului – un fenomen prezent în școlile românești.

AC2Departe de a fi o întâlnire exclusiv informativă, voluntarii au reușit să împletească sesiunile axate în principal pe transmiterea de informații într-o țesătură non-formală care a cuprins activități de spargere a gheții, de cunoaștere, consolidare a grupului, comunicare verbală, non-verbală și paraverbală, comunicare asertivă. Dintre acestea, merită a fi amintite: Surpriza din balon, Legături, Să te auzim!, Să ne cunoaștem! 

AC1 „Atelierele cunoașterii” este un proiect de dezvoltare personală înițiat de doamna inspector pentru educație permanentă din cadrul ISJ Suceava, prof. Tatiana Vîntur, cuprins în C.A.E.J la poziția 3, domeniul Educație și responsabilizare socială. Proiectul se adresează membrilor Biroului Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Suceava, reprezentanților Consiliilor Școlare ale Elevilor din municipiul Suceava și zona limitrofă (Dumbrăveni, Cajvana, Dolhasca) dar atelierele sunt deschise tuturor elevilor care vor să-și petreacă în mod constructiv și antrenant câteva ore alături de colegii lor. Acesta își propune să le formeze participanților abilități atât de necesare în dubla lor calitate de elevi și reprezentanți ai elevilor.

Noutatea proiectului constă în faptul că persoanele resursă sunt recrutate din rândurile membrilor Birourilor Consiliilor Școlare. În consecință, afirmația că  „Atelierele cunoașterii” este un proiect cu tineri și pentru tineri nu este o figură de stil, ci desemnează o realitate care se întâmplă la Suceava de câțiva ani cu discreție, drag de elevi, și de lucruri utile duse la bun sfârșit. Iar la „Atelierele cunoașterii”,  sfârșitul nu vine la sfârșit pentru că elevii pleacă acasă nu numai cu un bagaj de informații și abilități și cu voie bună, ci și cu prieteni noi pe care i-au cunoscut dincolo de ecranul monitorului sau al telefonului mobil.

În loc de concluzie, este binevenit un rechizitoriu al beneficiilor acestei inițiative: participarea elevilor la activități (re)creative bazate de comunicare și interrelaționare, dezvoltarea competențelor de comunicare eficientă într-un cadru non-formal; cultivarea spiritului de colaborare, competiție și fairplay; încurajarea afirmării inteligențelor multiple; recompensarea elevilor participanţi prin oferirea de diplome și nu în ultimul rând faptul că „Atelierele cunoașterii”,  și-au găsit în sfârșit sloganul potrivit:

De te-ntrebi cine ești, A.C-el „eu”aici găsești.  

În egală măsură, se cuvine să scriem cu majuscule numele profesorilor care făcut posibilă continuarea acestei activități formative de calitate: prof. Tatiana Vîntur, prof. Irina Biciușcă, prof. Daniela Vîrvara, prof. Alina Crețu.

A consemnat un voluntar al atelierelor,

Alina Crețu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s