„La Dictée lavalloise” – ediția a VI-a

Standard

Și în această primăvară, Concursul  judeţean de limba franceză „La Dictée lavalloise” aflat la a ediția a VI-a  a marcat încheierea zilelor Francofoniei .

Ediţia din acest an a concursului s-a desfǎşurat pe data de 25 martie 2017 la Colegiul Tehnic „Petru Muşat“ Suceava și s-a derulat în jurul unei activităţi comune – dictarea realizată sub formă ludicǎ.

Din dorinţa de a promova  valorilor culturale ale spaţiului francofon, din respectul unităţii în diversitate, al multiculturalităţii, dar mai ales de a motiva elevii sǎ redescopere limba francezǎ, Colegiul Tehnic „ Petru Muşat “  Suceava, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 Suceava, și Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, şi-au  propus să ofere elevilor claselor  a IX-a, a X-a, a XI-a care studiază limba franceză şansa de a dovedi ataşamentul lor faţă de aceste valori.

Afis lavaloiseIniţiat acum 15 ani de Asociaţia ,,Laval-Québec”, derulat de şase ani în colaborare cu oraşul Garango din Burkina Faso, de 4 ani cu oraşul Loveth (Bulgaria), şi de 2 ani cu oraşul Mettman (Germania) proiectul „La Dictée lavalloise” serbează ziua internaţionalǎ a Francofoniei reunind iubitorii de limba francezǎ din cele 5 ţǎri (Franţa, Canada, Burkina Faso, Bulgaria, Germania).

În anul 2011, Suceava a primit invitaţia de a participa la acest concurs, proiectul devenind parte  integrantă din programul anual al Asociaţiei ,,Curcubeul Succesului” (România) în colaborare cu Asociaţia ,,Laval-Suceava” (Franţa), plasat sub semnul înfrăţirii celor doua oraşe.

Colegiul Tehnic „Petru Mușat” a găzduit acest concurs la care au participat 100 de elevi din liceele județului Suceava, elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun”,  Gura Humorului, Colegiul Economic „Dimitrie  Cantemir”,  Suceava, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, Suceava,   Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Suceava, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş”,  Suceava, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Suceava, Colegiul Tehnic „Laţcu-Vodã”, Siret, Liceul cu Program Sportiv Suceava și Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Dumbrăveni.

Activitatea, cuprinsă în Calendarul Activităţilor Educative 2017 a debutat cu deschiderea festivă în care coordonatorul activității, profesor Daniela Sandu a mulțumit invitaților și elevilor pentru participarea numeroasă și la această ediție a concursului și a remarcat faptul că, de la an la an se observă o mai mare afinitate a elevilor pentru limba franceză, aspect pozitiv,  avînd în vedere că ne aflăm într-o societate  cu un pregnant interes către lumea anglofonă. Invitații au încurajat elevii în studiul limbii franceze și au urat succes tuturor participanților.

Textul literar propus la Concursul „La Dictée lavalloise” a fost un extras din romanul AMKOULLEL L’enfant Peul , al autorului Amadou Hampâté Bâ – prezentat  în contextul culturii şi civilizaţiei francofone. Elevii şi profesorii  au discutat liber pe tema spațiului francofon și  in special pe tema  tradițiilor si civilizatiei africane.

Concursul a constat în audiţia dictării înregistrată de cititorul oficial (vorbitor nativ de limba franceză). Elevii, împărţiţi  pe nivel de clasă, au audiat dictarea şi au redactat răspunsurile, dictarea dovedindu-se o adevaratǎ provocare în realizarea corespondenţelor între diferite elemente de fonetică, morfologie şi semantică. Interesul şi munca lor au fost apreciate în egalǎ mǎsurǎ, toţi participanţii au fost rǎsplǎtiţi cu diplome de participare şi mici surprize.

Premiile acestei ediții a Concursului  judeţean de limba franceză – „La Dictée lavalloise”, ediția a 6 a, au fost pe măsura eforturilor depuse de candidați:

Clasa a IX-a

Luca Denisa-Ștefania, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, Suceava, premiul I

Nechifor Mădălina, Colegiul „Alexandru cel Bun”, Gura Humorului premiul II

Robu Steluța, Colegiul Naţional „Petru Rareş”,  Suceava, premiul III

Galan Raluca,  Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Dumbrăveni  , premiul III

Ciornei Alexandru, Colegiul Economic „Dimitrie  Cantemir”, Mențiunea I

Cristea Naomi , Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza ”, Suceava, Mențiunea II

Darii Alexandrina, Colegiul „Alexandru cel Bun”, Gura Humorului, Mențiunea  II

Dascălu Raluca, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Dumbrăveni, Mențiunea III

Voiniciuc Maria, Colegiul Tehnic „Petru Mușat ”, Suceava, Premiul Special

Clasa a X-a

Doboș Alina, Colegiul Naţional „Petru Rareș”,  Suceava, premiul I

Buhalo Elena, Colegiul Naţional „Petru Rareș”,  Suceava, premiul II

Vișanu Marina, Colegiul Tehnic „Petru Mușat ”, premiul III

Buzuleac Catalina, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza ”, Suceava, Mențiunea 1

Doboș Ionela, Colegiul Naţional „Petru Rareș”,  Suceava, Mențiunea II

Zbranca Georgiana, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Suceava, Mențiunea III

Borhan Daniela, Colegiul Naţional „Petru Rareș”,  Suceava, Premiul Special

Clasa a XI-a

Mihai Bianca – Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Dumbrăveni – premiul I

Hriţuc Maria Cosmina – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Suceava –  premiul II

Chistrugă Roxana – Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza ”, Suceava – premiul III

Rotariu Daniela – Colegiul Naţional „Petru Rareș”,  Suceava   – Mențiunea 1

Tersigni  Giulia – Colegiul Economic „Dimitrie  Cantemir”, Suceava  – Mențiunea II

Şpac Ioana Claudia – Liceul cu Program Sportiv Suceava, Mențiunea III

State Beatrice – Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, Suceava – Premiul Special

Deoarece activitatea „La Dictée lavalloise” nu reprezintǎ doar un concurs, elevii suceveni au avut prilejul sǎ descopere dimensiunea francofonǎ a acestui eveniment, prin prezentarea  participării elevilor din toate cele 5 ţǎri aflate în proiect şi prin schimburi de păreri asupra performanţelor ortografice specifice fiecărei comunitǎţi, a dificultăţilor  de ortografie ale tuturor participanţilor. Școlile prezente şi-au exprimat dorinţa de a participa și la urmǎtoarele ediţii, întrevăzându-se astfel posibilitatea atragerii de noi parteneri și concurenți, dornici să cunoască limba și valorile culturale franceze.

A consemnat,

Profesor Daniela Sandu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s