Ziua Internațională a Nonviolenței în școli sucevene

Standard

În data de 30 ianuarie, în mai multe țări, este marcată  Ziua Internațională a Nonviolenței în școli. Această zi are ca obiectiv promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate și respect, toleranță, mesajul principal al acestei zile fiind „combatem violența prin cuvinte magice, dragoste universală, nonviolență și pace – Dragostea universală este mai bună decât egosimul, nonviolența este mai bună decât violența și pacea este mai bună decât războiul.”

dolhesti În Școala Gimnazială Dolheștii Mici și Dolheștii Mari s-au desfășurat noi activități din proiectul educațional:,,Violența este o lecție care nu trebuie învățată”coordonat de d-na prof.metodist Agafița Gianina-Maria care are obiectivul principal de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar exersând atitudini și comportamente astfel încât elevii să acționeze cu responsabilitate și cu o bună gestionare a emoțiilor, în deplină siguranță,printr-o atitudine preventivă,apelând la metodele specifice educației nonformale,comunicnd eficient și activ,promovând toleranța și valorile morale. Acest obiectiv este și scopul principal al campaniei de prevenire a violenței a IȘJ Suceava RESPECT care se desfășoară în unitățile școlare ale județului Suceava.

Activitățile s-au desfășurat la nivelul Școlii Gimnaziale Dolheștii Mici și Școlii Gimnaziale „Hatmanul Șendrea” Dolheștii Mari, fiind organizate la inițiativa doamnelor prof. metodist Agafița Gianina-Maria, prof Chiperi Camelia (consilier educativ), prof.inv.primar Onea Nadia(resp.activ.extrașcolare Școala Gimnazială Dolheștii Mici) și prof.Dinu Diana-Alexandra(resp.activ.extrașcolare Școala Gimnazială „Hatmanul Șendrea”Dolheștii Mari), împreună cu toate cadrele didactice din aceste școli. Exemple de activități: Pantofii toleranței, „Bunăvoința ne face mai frumoși” – intoleranța duce la violență,discriminare,nedreptate sau marginalizare. „Copiii pentru siguranța copiilor”.

4sv1Proiect educațional: Nu deschide poarta violenței! are scopul de a educa elevii de la Școala Gimnazială  nr.4 Suceava în spiritul armoniei, dragostei, toleranţei şi solidarităţii precum şi de identificare şi însuşire a unor modalităţi de “exmatriculare” a violenţei din rândul lor. În fiecare clasă s-au organizat dezbateri pe tema  nonviolenţei, elevii au identificat modalităţi de eliminare a violenţei din viaţa lor. După activităţile din clasă, elevii au participat la realizarea unor panouri afişate pe holul şcolii, unde au realizat “Rodul nonviolenţei”, notând pe frunzele copacului mesaje antiviolenţă iar pe fructele lui, metode eficiente de “exmatriculare” a violenţei.
Produsele activităţii conţin gânduri sincere ale celor mici şi înţelepte cugetări selectate de cei mai mari, fiind adevărate îndemnuri pentru armonie, pace, înţelegere. (coordonator prof. Claudia Țuca)

Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Corocăiești au realizat desene cu mesaje nonviolente care vor fi cuprinse într-o expoziție ce va fi fi completată pe parcursul întregii săptămâni. frumosuZiua Nonviolenței a fost zi a emoțiilor, a prieteniei și a înțelegerii pentru elevii claselor I-IV care au oferit câte o îmbrățișare tuturor persoanelor dragi din școală. Ei și-au exprimat sentimentele și prin intermediul biletelor adresate atât colegilor care au un comportament demn de urmat, cât și celor care sunt uneori violenți. Mesajele au fost depuse în cutia poștală a nonviolenței, iar cele care au surprins aspecte importante au fost citite în cadrul întâlnirii de la sfârșitul zilei.

La terminarea programului, elevii claselor I-IV s-au întâlnit pentru a intona împreună imnul RESPECT și pentru a purta cu mândrie pelerina MICILOR EROI care au militat pentru ca în școală să nu existe cazuri de violență verbală. Succesul deplin al acțiunii: ZERO CAZURI DE VIOLENȚĂ!

21Elevii de la Școala Gimnazială ”Ion Șuhane” Frumosu, au dedicat o parte din timpul lor activităților care marchează Ziua Internațională a Nonviolenței în școală. Activitățile au fost desfășurate cu elevi ai claselor a V-a și a VI-a care au conștientizat importanța prieteniei adevărate, fără ură, fără invidie și care are la bază o prietenie sinceră. Elevii și-au scris părerile, ideile, și-au exprimat sentimentele prin desene, colaje expuse pe holul școlii care îndeamnă la nonviolență, pace, acceptare, toleranță, respect, empatie, solidaritate.

Școala Gimnazială Vadu Moldovei a desfășurat proiectul „Aplaudăm nonviolența!”. Elevii au  promovat toleranța și diversitatea, responsabilitatea, solidaritatea și respectul fațăde ceilalți  în cadrul unor activități care au  exersat comportamente nonagresive în mediul școlar și în afara acesteia.

Elevii Școlii Gimnaziale ”Ghorghe Popadiuc”  Rădăuți au adus în discuție fenomenul violenței, dar și al toleranței, cu prilejul Zilei Internaționale a Nonviolenței în școli. Proiectul desfășurat s-a intitulat ”Împreună putem combate violența” și a presupus realizarea unor activități, atât la nivelul claselor primare, cât și la nivel gimnazial. La activitate au participat 30 de elevi din clasa a IV-a și 70 de elevi de gimnaziu, coordonați de prof. consilier educativ Loredana Șveduneac, în colaborare cu profesorii Mircea Ciobîcă, de la clasa a VII-a, profesor Gafițescu Lucica și cu directorul instituției, profesor Marcel Colibaba.

Elevii  au identificat forme și cazuri de violență, au conștientizat efectele negative ale propriilor comportamente – atunci când nu își stăpânesc emoțiile, au realizat slogane anti-violență, pentru a transmite întregii școli un mesaj de pace și de toleranță.

13La clasele primare, activitatea a fost coordonată de profesor pentru învățământul primar Nicoleta Tărîță, care a realizat activitatea ”PRO toleranță și iertare”. Elevii din clasa a IV-a, așezați într- un cerc al iertării, au întins câte o eșarfă către colegul pe care l-a supărat în trecut. Astfel, eșarfa a devenit un instrument al vorbelor frumoase, al formulelor ”magice” – ”Te rog frumos” și ”Iartă-mă”, adresate între copii, în scopul concilierii și al ”reparării” trecutului.

Elevii de gimnaziu s-au pus pe treabă și au au realizat un panou dedicat Campaniei RESPECT (Responsabilitate, Educație, Siguranță, Prevenție, Emoții, Comunicare, Toleranță). Aceștia au compus slogane și mesaje împotriva violenței, au vizionat materiale informative – pentru a cunoaște formele violenței, în scopul evitării acestora. Și nu în ultimul rând, au ales să împartă între ei zâmbete, în locul urii, și-au dat mâna și au propus soluții pentru a evita situațiile de conflict. (profesor consilier educativ Șveduneac Loredana)

Tatiana Vîntur

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s