Alternative educaţionale pentru elevul intern: participarea la proiecte realizate în parteneriat cu comunitatea

Standard

Vineri, 20 ianuarie 2017, a avut loc la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” cercul metodic al pedagogilor şcolari din unităţile şcolare de învăţământ liceal şi profesional, din judeţul Suceava, activitate metodică cuprinsă în oferta Inspectoratului Școlar Județean Suceava – educație permanentă.

În 10 ani de activitate activitatea cercului s-a concretizat în întâlniri semestriale, de formare profesională a personalului didactic auxiliar care ocupă funcţia de pedagog şcolar. Dezvoltarea accelerată a societăţii contemporane şi-a pus amprenta şi asupra procesului de educaţie, conceptul de „învăţare de-a lungul întregii vieţi” fiind unul generalizat în toate sectoarele de activitate. Acesta a fost principiul care a stat la baza constituirii acestui cerc metodic. Pedagogii şcolari sunt factori de influenţă şi formare care acţionează direct asupra tinerilor care sunt cazaţi în internatele şcolare, pe perioada studiilor liceale. Astfel, aceştia contribuie la formarea şi dezvoltarea personalităţii acestor tineri.  De multe ori pedagogii şcolari se substituie sau sunt percepuţi ca „părinţi”, „tutori”, „mentori” constituind suportul emoţional şi afectiv de care tinerii au nevoie în formarea lor. În cadrul activităţilor metodice de formare, pedagogii şcolari comunică şi colaborează pe baza unor puncte comune de interes în activitatea profesională. Sunt prezentate exemple de bune practici şi se experimentează metode moderne de comunicare, de rezolvare a conflictelor, de stimulare a creativităţii şi interesului pentru învăţare, de respectare a valorilor şi normelor legislative de la nivel local şi comunitar.

Activitatea de formare de vineri, 20.01.2017, a avut  tema „Alternative educaţionale pentru elevul intern: participarea la proiecte realizate în parteneriat cu comunitatea”. Gazdele au fost reprezentate de directorul adjunct, profesor Cristina Hapenciuc, psihologul şcolar,profesor Florentina Vlad, consilierul educativ, profesor Manuela Grosu, responsabilul CEAC profesor Georgeta Cîmpan şi pedagog şcolar Elida Vizitiu. După prezentarea şcolii, cu accent pe specificul activităţilor educative realizate la nivelul şcolii, cu participarea elevilor interni, s-a desfăşurat masa rotundă privind tipurile de parteneriat educațional, avantajele parteneriatului educațional, limitele în realizarea parteneriatului şi profilul facilitatorului de parteneriate. Participanţii şi-au exprimat opiniile şi au prezentat în cadrul grupului bunele practici în această direcţie. În cadrul atelierului de lucru care a urmat, pedagogii şcolari au lucrat pe grupe, urmând structura schematică a unui parteneriat educaţional şi realizând propuneri de parteneriate care s-ar putea implementa în unităţile şcolare având ca grup ţintă elevii interni.

Încheierea activităţii s-a realizat prin vizitarea spaţiilor de cazare, masă şi activităţi extraşcolare din internatul şcolii. Cu toţii au completat apoi chestionarele de evaluare punând în evidenţă aspecte utile care pot fi aplicate în practica profesională cotidiană, au apreciat calitatea activităţilor şi a materialelor prezentate şi au oferit sugestii pentru următoarea activitate de formare care va avea loc pe semestrul II,la Liceul cu Program Sportiv din Suceava.

Pedagogii şcolari au subliniat importanţa acestor întâlniri pentru dezvoltarea lor personală şi profesională. Lucrând într-un mediu competitiv, cu tineri care solicită atenţie, suport motivaţional, monitorizare formativă a comportamentului, atitudinilor şi deprinderilor, pedagogii şcolari sunt într-o permanentă competiţie cu ei înşişi. Aceste activităţi de formare constituie oportunitatea de a-şi dezvolta competenţele necesare pentru optimizarea activităţilor cu elevii interni din unităţile şcolare din judeţ.

A consemnat

prof. coordonator de cerc prof.Pintilie Laura-Mirela,  Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s