La mulți ani, români! La mulți ani, România!

Standard

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în comunitățile școlare din județul Suceava printr-o varietate de activități, mesajul  fiind firesc: „La mulți ani, români, La mulți ani, România!”

Școala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni a marcat  Ziua Naţională a României prin diverse activităţi cu tema „Mândri că suntem români”. Astfel, în fiecare clasă s-au organizat dezbateri, ateliere de lucru prin care s-a ilustrat importanța istorică a zilei de 1 Decembrie. 6falticeniDe asemenea, toţi elevii şcolii au participat la un „flash mob” în cadrul căruia domnul profesor Valerian Bodnariu a evindenţiat mai întâi semnificaţiile acestui eveniment. Cu acest prilej, elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni au format un steag imens reprezentând harta României şi au dansat Hora Unirii. https://www.youtube.com/watch?v=ogKtR52DGTc

Copiii au înţeles faptul că putem fi patrioți iubindu-ne țara, neamul și credința, trăind în pace. Putem fi patrioți respectându-ne valorile trecutului, căci numai datorită strămoșilor noștri suntem românii de astăzi. (prof. Marius-Claudiu Pintilii)

dsc00472Bucurie, emoţie, patriotism şi la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuţi. Ne-am propus ca în această zi sfântă să ne îmbrăcăm în haine de sărbătoare pentru a marca ZIUA NAŢIONALĂ şi cei 98 de ani de la MAREA UNIRE.

„Veşnicia s-a născut la sat!” spunea poetul Lucian Blaga. Satul românesc este acela ce poartă peste ani tradiţia portului, cântecului şi dansului popular. Încercăm  şi noi să-i obişnuim pe copiii noştri să cinstească cele trei valori şi să le transmită din generaţie în generaţie pentru a rămâne veşnic ROMÂNI. Clasele primare au susținur un moment literar-muzical închinat evenimentului unirii şi au realizat desene şi postere.

Elevii claselor gimnaziale au participat la concursul „România, te iubesc!” care a avut trei secţiuni: cântec popular, dans popular  şi parada costumelor. Concursul a fost precedat de o prezentare privind însemnătatea acestei zile şi de un moment artistic prin care elevii corului şcolii au reamintit, prin cântecele patriotice, faptele bravilor înaintaşi care ne-au lăsat moştenire o ţară frumoasă. La final au fost oferite premii elevilor care au reuşit să impresioneze juriul prin prestaţia lor. LA MULŢI ANI, ROMÂNIA! LA MULŢI ANI, DRAGI ROMÂNI! (A consemnat prof. Bîndiul Vera – consilier educativ)

Se înșală cei care ar putea crede că patriotismul nu mai este „la modă„. El trebuie doar cultivat, reamintit, trăit. Cu aceste sentimente, cu gândul la adevărata Românie, la românii de acasă, dar și la părinții plecați la muncă în străinătate, elevii Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu„ Fălticeni au dat startul proiectului „Pentru tine, țara mea!„

Încurajați de cadrele didactice, sprijiniți și aplaudați de membrii familiei, copiii au confecționat stegulețe tricolore, au desenat, au identificat valorile românești în proverbe și zicători, au vizionat filme documentare, au discutat despre importanța Zilei Naționale și despre Marea Unire, au încins hore, au cântat cu bucurie cântece patriotice. Și, desigur, s-au îmbrăcat în costume tradiționale românești. La mulți ani, România! (A consemnat, Prof. Elena Pașcovici)

Dragostea de ţară este unul din sentimentele cele mai adânci, „instinct natural” după cum spunea R. Martin du Gard, sentiment puternic care nu se învaţă, ci se trăieşte. Deci, important este ca profesorul să trezească elevilor sentimentele de dragoste de pământ, de țară, de tradiţii, nu prin însuşirea fadă a unor date, locuri sau nume istorice, ci prin evocarea unor pagini exemplare, a unor fapte deosebite, a unor personalităţi, evenimente din istoria neamului nostru. Astfel că, Ziua Bucovinei (28 noiembrie) și Ziua Națională a României (1 Decembrie) au fost marcate în Școala Gimnazială „Ioan Băncescu” Adâncata și structurile din Călugăreni și Fetești prin activități diverse, în funție de specificul vârstei.

Preșcolarii îndrumați de educatoarea Buzatu Alina au realizat desene sugestive – steaguri tricolore. Elevii din învățământul primar au prezentat costumul popular românesc și au realizat o horă cu siluete de țărani (24 de elevi ai clasei a II-a, prof. Lucaci Geanina), au realizat simboluri românești, au descoperit elemente/valori/repere/personalități românești cu care ne mândrim, au lecturat povestiri istorice (26 de elevi din clasa a III-a, prof. Palaghianu Lavinia Ocsana), au realizat   lucrări  din materiale sintetice –  pe   ateliere   de   lucru   cu părinții (13 elevi -CP + a IV-a de la Școala din Călugăreni, prof. Cățovanu Angelica și 15 elevi – clase simultane de la Școala din Fetești, prof.Muntianu Mihaela).

Din clasele gimnaziale, 50 de elevi, coordonați și îndrumați de profesorii Neamțu Gabriela, Crăciunescu Maria, Crăciunescu Trifan și Olenici Ana Maria, au participat la proiectul educațional local 1 Decembrie – Ziua Naţională a României” implicându-se în activități ce au avut ca scop dezvoltarea şi consolidarea sentimentului patriotic prin îmbogăţirea cunoştinţelor istorice şi respectarea valorilor fundamentale ale istoriei şi culturii naţionale. (Consilier educativ, prof. Lavinia Ocsana Palaghianu)

stulpicaniȘcoala Gimnazială Stulpicani a sărbătorit Ziua Naţională a României prin derularea activitatii „Pe-al nostru steag e scris unire!”. Îmbrăcaţi în port popular, ca simbol al respectului pentru neam și ţară, elevii clasei a V-a, coordonaţi de prof. Sorina Oblezniuc, au evocat, prin recitarea unor versuri tematice, momentele semnificative parcurse de poporul roman pe drumul înfăptuirii Marii Uniri.

Importanţa momentului a fost subliniată prin prezentarea unor imagini documentare, pe fundalul unui repertoriu adecvat, finalizându-se cu Hora Unirii. În a doua parte a activităţii s-a derulat concursul „Și eu știu – Sunt patriot!”, în care, atât invitaţii, cât și elevii participanţi au răspuns unor întrebări care au vizat importanţa momentului.(prof. Mariana Mihalciuc)

dolhesti1Școala Gimnazială „Hatmanul Șendrea” Dolheștii Mari, Școala Gimnazială Dolheștii Mici și Școala Primară Valea Bourei au derulat proiectul educațional „Decembrie în sărbătoare” coordonat de d-na prof.Jitariuc Elena, cu scopul formării la elevi a sentimentului de apartenență la o cultură multimilenară și multiculturală, a sentimentului patriotic, de respect pentru sărbătoarea națională a românilor – 1 Decembrie. Activitățile desfășurate: De ziua Țării Mele – realizarea unui panou tematic; 1 Decembrie – Ziua Națională a României; E ziua Țării Mele – program artistic cuprinzând: Intonarea Imnului de Stat; Sceneta „Tările Române”. (consilier educativ prof. Camelia Chiperi)

„Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne o filă miraculoasă a istoriei româneşti. Desăvârşirea unităţii naţionale a poporului român este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată prin vrerea unui neam dornic de unitate şi cu iubire de neam. Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale fraţilor din Basarabia (9 aprilie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma primului război mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa. 1 Decembrie este Ziua Naţională a României. Şi noi, românii trebuie să simţim româneşte şi să cunoaştem semnificaţia acestui eveniment.Micii şcolari trebuie învăţaţi că istoria neamului românesc este ea însăşi o lecţie de viaţă, voinţă şi iubire! Călăuziţi de aceste fapte am propus următorul proiect şi credem în puterea acestuia de a uni şi a călăuzi spirite.” Acesta este argumentul proiectului „Simțim românește” desfășurat la Școala Gimnazială Sadova. (consilier educativ prof. Oltea Hofman)

A devenit o tradiție pentru Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava ca, în preajma zilei de 1 Decembrie, să sărbătoreasca ziua naționala a României prin intermediul proiectului La multi ani, România!

După prezentarea materialului realizat de elevul Tibuleac Alexandru din clasa a XII-a D cu tematică istorică, a urmat grupul de folk Licuricii, coordonat de doamna profesor Cristina Macovei. Acesta a interpretat două melodii cu specific național (Țara noastră și Scrisoarea unui țăran către Basarabia).

Un moment intens aplaudat și apreciat în aceeași măsură a fost cel în care participanții la activitate au încins hora românească pe acordurile muzicii coordonate de maestrul Ovidiu Șvarț și ansamblul Rapsodia Bucovinei.

La concursul propriu-zis s-au înscris 14 clase. Acestea s-au pregătit cu cele mai bune bucate tradiționale românești, impresionând nu numai prin gust, ci și prin aspect.

Spiritul și graiul bucovinean au vibrat deopotrivă prin melodiile populare interpretate de elevele Popescu Emilia (clasa a IX-a A) și  Corhan Lavinia (clasa a IX-a A i.p.). Activitatea s-a încheiat cu prezentarea unor eseuri, cu titlul Te iubesc, România!  și cu interpretarea melodiei Treceți batalioane române Carpații . (Au consemnat prof. Pintea Silvia și consilier educativ prof. Irimiciuc Loredana)

Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni a sărbătorit 1 Decembrie ca pe un omagiu adus tuturor celor care au luptat, s-au jertfit pe câmpul de luptă, pentru a se înfăptui Marea Unire – visul de veacuri al românilor.

În zilele de 28 și 29 noiembrie, s-au desfășurat mai multe activități educative, având ca titluri: România-n sărbătoare, Noi suntem români!, România, te iubesc!, Sunt mândru că sunt român, Mândru de țara mea, La mulți ani, România!, Toți românii împreună, 1 Decembrie – Ziua României și a oricărui român, România – țara mea, Sunt român!

photo0117Copiii s-au familiarizat cu simbolurile naționale, au observat și au îmbrăcat costume populare autentice, au admirat obiecte lucrate manual în gospodărie sau în ateliere ale meșteșugarilor, au urmărit prezentări PPT cu caracter informativ, au citit și au audiat texte literare cu conținut istoric, au creat obiecte vestimentare în culorile drapelului, au cusut motive populare pe costume tradiționale, au realizat lucrări artistico-plastice individuale și colective, au confecționat ecusoane, stegulețe, postere, machete etc. Exersând tehnica discursului, elevii din clasa a VIII-a B, au prezentat colegilor din clasele gimnaziale însemnătatea zilei de 1 Decembrie.

Prin aceste „lecții” de patriotism, elevii au conștientizat ce înseamnă 1 Decembrie pentru români, pentru cei ce simt românește. (Consilier educativ, Moroșan Silvia)

Tatiana Vîntur – inspector școlar IȘJ Suceava

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s