„Învață și dă mai departe!” a fost genericul Conferinței naționale organizată de ANPCDEFP, la București, în perioada 3-4 noiembrie 2016.
La eveniment au participat peste 240 de reprezentanți de organizații și instituții care sunt implicate în procesul de învățare: inspectorate școlare județene, școli, universități, organizații non-guvernamentale, formatori, factori de decizie.
Agenda conferinței a cuprins în prima zi: Strategia de includere AN + Celebrare SEV 20; Includere+ Povești care ne inspiră: prezentarea unor exemple de impact; Acordarea premiilor European Language Label.
Cea de a II-a zi a cuprins workshopuri „România educată – Internaționalizarea în educația din România” și Evaluarea intermediară Erasmus+: dezbateri și completarea unor chestionare – activitate organizată de Institutul de Științe ale Educației.
Alocuțiunile organizatorilor și invitaților (Adrian Georgescu – ANPCDEFP, Andrei Popescu – secretar de stat MTS, Vicent Lambott, coordonator informare-comunicare REprezentanța Comisiei Europene în România, Augustin Mihalache – consilier pentru afaceri europene MENCȘ) au accentuat paradigma generației noi de proiecte și viziunea agențeiei naționale: „Transformăm România prin învățare” făcând referire la strategiile existente și necesitatea operaționalizării lor în concordanță cu resursele necesare, necesitatea educației incluzive, includerea socială fiind prioritatea finanțărilor viitoare.
Monica Calotă- director ANPCDEFP a menționat existența Apelului de propuneri 2017 care vizează priorități pentru grupurile dezavantajate și nevoi speciale precum și finanțarea prin programul complementar – educație și formare prin finanțare SEE, fonduri norvegiene. Au fost prezentate activitățile prioritare pentru perioada următoare de finanțare: mobilitățile transnaționale, activitățile de formare/învățare, realizarea produselor indelectuale, activități de promovare, diseminare și exploatare a rezultatelor.
Serviciul European de Voluntariat a marcat 20 de ani de experiență având rolul de a schimba mentalități, de a motiva și implica, a deschis calea spre oportunități de învățare și responsabilitate socială.
Conferința a avut și „picanterii” precum povestea stelelor de mare (pentru a schimba lumea ar fi suficient să aibă cineva îndrăzneala de a începe) și „E-urile pozitive” ale programelor Erasmus+: Eurodesk, Eurydice, Europass.
Prezentările proiectelor ce au vizat incluziunea socială au fost cele selectate pentru secțiunea practicilor ce ne inspiră: „Formarea comunicării la copiii cu dificultăți de auz prin metoda verbo-tonală”, „Terapie asistată de animale pentru copiii cu dizabilități”;„Integrarea socială a copiilor cu părinți migranți și remigranți”, „Promovarea jocului terapeutic ca metodă de educație nonformală pentru tinerii cu boli cronice”; „Practici europene pentru elevii cu dizabilități severe”.
Internaționalizarea E+ a fost o altă coordonată a conferinței lansând provocări ale educației pentru 2030, repere calitative ale educației, accesibilitatea educației și inserția pe piața muncii. Anul 2017 va marca 30 de ani de programe europene, 20 de ani de programe în diferite tipuri de proiecte, 10 ani ai României în Uniunea Europeană.
Imagini de la conferință: #TransformămRomâniaprinÎnvățare
Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava (participant la conferință)
Felicitări pentru implicare și profesionalism!
Multumesc pentru aprecierea dvs..