Predare de ștafetă în consiliul elevilor

Standard

Vineri, 4 noiembrie 2016, au avut loc, la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, alegerile pentru noul Birou Executiv al Consiliului Județean al Elevilor. Un moment de bilanț și de analiză, dar, în același timp, un nou început al activității de reprezenare a tinerei generații sucevene.

img_0740A fost, pe lângă scopul principal – acela ca elevii să-și aleagă noii reprezentanți, o întâlnire de suflet, pentru că a o generație cu lungă experiență în consiliul elevilor și-a încheiat  misiunea și a predat, cu emoție și cu lacrimi în ochi, ștafeta colegilor care au venit din urmă.

Activitatea a început printr-o prezentarea activității din anul școlar precedent. Până mai ieri președintele CJE, Ioana Mureș, a prezentat principalele proiecte care i-au prilejuit, ei și colegilor, posibilitatea să-și facă auzită vocea. Ioana a punctat faptul că a fost un mandat în care accentul s-a pus pe reprezentativitatea la nivel național, pe colaborarea CJE Suceava cu Consiliul Național al Elevilor, pe acțiunile care au vizat respectarea drepturilor elevului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Astfel a amintit participarea la manifestările organizate de administrația prezidențială cu ocazia Zilei Internaționale a Elevului și Studentului (Palatul Cotroceni, 17 noiembrie 2015), Adunarea Generală Extraordinară a CNE (Hunedoara, 18-21 decembrie 2015), Adunarea Generală Ordinară a CNE (Oradea, 10-13 februarie 2016),  Adunarea Generală ANOSR (Iași, 7-10 aprilie), Convention on Education and work (Bruxelles, 22-29 mai).

img_0714N-au fost uitate nici proiectele pe care Consiliul Județean al Elevilor le-a desfășurat, la diferite niveluri,  în perioada acestui mandat. Astfel, la nivel județean au avut loc trei Adunări Generale, din care două au avut drept obiectiv principal alegerea unor noi membri în BEX CJE Suceava. Tot la nivel județean s-au desfășurat proiectele Ora Pământului (martie, 2016), De 1 decembrie, zâmbește! (decembrie 2015) și o serie de activități de diseminare a activității CJE în cadrul școlilor generale din județ. Atelierele cunoașterii, activitate de tradiție a CJE, inițiată de d-na inspector Tatiana Vîntur și desfășurată cu sprijinul ISJ Suceava, s-a desfășurat și în acest an, îmbogățindu-se cu încă două întâlniri (Campulung Moldovenesc și Suceava), pe lângă cea tradițională de la Vatra Dornei.

img_0822La nivel interregional, CJE a participat la proiectul propus de CJE Iași, Act și sprit în vremea Unirii, iar la nivel național Suceava și-a trimis reprezentanții la Școala de Vară Avocatul elevului (Băișoara, septembrie 2015), Cultura, parte din TINEri ( Mehedinți, februarie-decembrie 2015), Parteneriat și perspective- concursul de proiecte al Consiliilor Elevilor (Sulina, mai 2016). De la acesta din urmă, reprezentanții Sucevei s-au întors cu un frumos premiu doi, câștigat de reprezentantul CȘE al Liceului Ion Luca Vatra Dornei, pentru activitățile desfășurate în cadrul campaniei R.E.S.P.E.C.T.

Consiliul Județean al Elevilor Suceava a fost gazdă pentru reprezentanții a 21 de județe participante la Conferința Națională Împreună pentru TINEri și comunitate, desfășurată cu sprijinul DJST Suceava și ISJ Suceava la Vatra Dornei, în perioada 18-20 iunie 2016.

Acestea au fost numai cateva din realizările membrilor CJE Suceava în mandatul 2015-2016, despre care Ioana Mureș a spus că au fost, ”cu bune și cu rele, urme lăsate de o generație în istoria Consiliului Elevilor Suceava”.

Au urmat apoi alegerile propriu-zise, pentru ocuparea funcțiilor din BEX, respectiv președinte, vicepreședinți (3), secretar, directori de departamente (6).

Anul acesta a fost bogat în candidaturi. Astfel, pentru funcția de președinte, după încrierea on line și validarea dosarelor, patru tineri și-au susținut discursurile prin care au încercat să-și convingă colegii de generație că le pot reprezenta interesele. Discursurile au fost urmate de o sesiune de întrebări adresate de cei prezenți în sală, întrebări care au vizat relațile profesor-elev sau reprezentant elev-factori de răspundere în educație, limite și libertăți ale CE, schimbări și îmbunătățiri vizate.

cje_16Au urmat cei șapte candidați pentru funcțiile de vicepreședinți, care au trecut, la rândul lor, prin furcile caudine ale emoțiilor discursului de prezentare și ale întrebărilor colegilor lor.

Pentru funcția de secretar au existat inițial doi candidați însă, din motive de sănătate, unul din ei s-a retras, astfel că a fost rostit doar un singur discurs.

A urmat apoi procesul de votare și numărare a voturilor, timp în care cei șapte candidați pentru funcțiile de Directori de departamente le-au vorbit colegilor despre intențiile lor, despre planurile legate de activitatea ca viitori membri ai BEX CȘE Suceava, despre ce pot aduce bun și nou în cadrul organizației. Un singur departament a avut doi candidați- Concursuri școlare și extrașcolare, pentru celelalte cinci a existat doar un singur candidat.

cje_alegeri_16În timp ce comisia de alegeri s-a îndeletnicit cu numărarea, validarea, centralizarea voturilor, a urmat un moment emoționant, acela în care foștii membri ai BEX CȘE Suceava și-au rostit gândurile cu lacrimi în ochi.

Nu uitați că echilibrul trebuie să fie mereu prezent în activitatea voastră, nu uitați că, pentru voi, toți oamenii sunt importanți, de la cel din urmă elev din școală până la cei cu putere de decizie în procesul de învățământ”, a spus Ioana Mureș, care a transmis gratitudinea ei Inspectoratului Școlar al Județului Suceava și, în special, doamnei Inspector Tatiana Vîntur, ”pe care, de multe ori, cu elanul și naivitatea vârstei, am supărat o, dar care ne-a iertat de fiecare dată și a fost alături de noi mereu, răspunzând pozitiv de fiecare data când i-am cerut ajutorul”.

Voi nu vă reprezentați pe voi, voi trebuie să fiți vocea colegilor voștri, a spus Ștefan Dominte, fost vice-președinte al CJE.  Învățați să lucrați în echipă, adunați ce-i mai bun de la toți și dați-le celorlalți ce aveți voi mai bun!”

Raluca Maxim, fost secretar în mandatul 2015-2016 s-a adresat direct președintelui ales spunându-i că ”a fi un bun lider înseamnă a-ți prețui și valoriza fiecare om din echipa cu care lucrezi. Un zâmbet poate face minuni, la fel cum a lucra pe cont propriu poate destabiliza întreaba organizație.”

Valentina Harabagiu, director de departament le-a vorbit celor prezenți despre plus-valoarea pe care o dă activitatea în CE: ”CJE înseamnă prietenie, deschidere, oameni frumoși, proiecte, dezvoltare personală… deci, nu spuneți NU atunci când vi se deschid porți! Intrați cu încredere și, din experiența personală, vă spun că ceea ce veți găsi dincolo vă adăuga sens vieții voastre de licean și, de ce nu, va pune un plus la adultii care veți deveni”.

Experiență unică, cu care nu vă veți mai întâlni vreodată! Profitați de oporunitatea de a fi obținut încrederea colegilor voștri, nu-i dezamăgiți, iar voi, cei care le-ați acordat încrederea, să le fiți alături!” a spus Claudia Cojan, director de departament în mandatul ce tocmai s-a încheiat.

Dincolo de emoțiile unui final, au fost emoțiile unui nou început pentru o echipă aproape în totalitate nouă, o echipă în care doar președintele nou-ales are experiența unui an de activitate în BEx CJE Suceava. Însă acest lucru nu va fi un impediment pentru noii reprezentanți ai elevilor suceveni în mandatul 2016-2017, tineri curajoși, determinați, cu dorință de a face bine lucrurile, cu dorința de a fi vocea colegilor lor!

La sfârșitul zilei, tabloul final al aleșilor a arătat astfel:

 • Președinte CJE Suceava – Ciprian Florentin Tuchiluș, Colegiul Național Petru Rareș Suceava
 • Vicepreședinți CJE Suceava
 1. Mihai Lucian Tudor – Colegiul Vasile Lovinescu Fălticeni
 2. Iulia Talpalariu – Colegiul Național Ștefan cel Mare Suceava
 3. Andreea Jucan – Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului
 • Secretar CJE Suceava – Mihaela Angela Stoica – Colegiul Tehnic Mihai Băcescu Fălticeni
 • Directori departamente:
 1. Avocatul Elevului – Voichița Slevoacă – Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului
 2. Educație, cultură și programe școlare – Barbaroș Adrian – Colegiul Mihai Eminescu Suceava
 3. Învățământ teoretic și gimnazial – Beatrice Dan – Colegiul Tehnic Rădăuți
 4. Concursuri școlare și extrașcolare –Emilia Gheorghiță – Colegiul Național Ștefan cel Mare Suceava
 5. Sport și programe pentru tineret – Bianca Ioana Pițul – Colegiul Andronic Motrescu Rădăuți
 6. Departamentul PR și comunicare – Răzvan Azamfirei – Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului

Cu îmbrățișări, urări de bine, mulțumiri, lacrimi, sfaturi, zâmbete, o echipă a ajuns la capăt de drum, o altă echipă tocmai și-a început drumul.

Mulțumiri unora, mult succes altora!

A consemnat Mara Perta Sofrona

Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s