Dance in the hearth

Standard

În perioada 3-9 octombrie  2016, formația de dansuri a ansamblului folcloric Plaiurile Dornelor de la Clubul Copiilor Vatra Dornei a participat la festivalul internațional de folclor DANCE IN THE HEARTH , in regiunea Liptov din Slovacia. Festivalul a fost organizat    de Asociația Folclorică și Ansamblul Cindruska cu sprijinul autorităților locale din orașul Liptovski Hradok, scopul evenimentului fiind de a conecta prin intermediul folclorului copiii și tinerii din diferite țări participante , de a le face cunoscute tradițiile  în rândul  comunității locale și in special  copiilor și adolescenților.

img_0819 Alături de ansamblul Plaiurile Dornelor, la festival au participat  ansamblurile Sokoliki  din Ucraina, Branislav Nusici din Serbia ,  Cindruska, Majeran și Dumbier din Slovacia. Deschiderea oficială a festivalului s-a desfășurat în interiorul castelului medieval al cărui nume i-a fost dat și orașului Liptovski Hradok, în prezența primarului și a numeroși reprezentanți ai autorităților locale. În decursul anului 2016 , sunt organizate numeroase evenimente cultural artistice care marchează 700 de ani de la atestarea localității Liptovski Hradok din Slovacia.

img_2657Elevii dorneni, coordonați de prof. Dorin Pardău și prof. Mirela Nedelea au susținut opt spectacole în orașele apropiate , dintre care șase reprezentații  s-au desfășurat în școli gimnaziale.  După spectacole,elevii din școlile slovace  dar și profesorii lor au participat la ateliere de lucru în cadrul cărora au avut posibilitatea de a învăța dansuri populare din România, Serbia, Ucraina și Slovacia.Tinerii dorneni au prezentat suite de jocuri populare din Țara Dornelor, Bucovina , Moldova, Muntenia și Banat, Andrea Lupescu a interpretat  o suită de vechi câtece românești la nai, iar  solista Alexandra Ursu  a interpretat cântece vocale  din Țara Dornelor. Deasemenea participanții au coordonat  ateliere de lucru în domeniul artei populare și au prezentat produse gastronomice tradiționale specifice regiunilor pe care le-au reprezentat.Foarte apreciate de către participanți și gazde au fost dulceața de afine și fragi și produsele lactate bio din Țara Dornelor.

Gazdele au pregătit un program foarte atractiv pentru timpul liber astfel  ca participanții la festival să rămână cu amintiri și impresii plăcute despre Slovacia și poporul slovac.  Dintre cele mai apreciate excursii au fost cele în renumita stațiune montană Jasna,  pe vârful Chopok(2024m) din munții Tatra, și  acumularea de noi energii  la complexul Thermal Paradise Liptovski Jan.

Deplasarea elevilor dorneni a fost susținută de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria Municipiului Vatra Dornei și Asociația Plaiurile Dornelor

Director, prof. Vasile Moroșan

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s