Ziua învățării nonformale

Standard

ctia1Cu ocazia Zilelor Educaţiei Non – formale (ZEN), 21-22 octombrie 2016, a avut loc la Suceava un eveniment care a marcat aceste zile, în care tinerii pot deveni chiar ei promotorii învăţării non-formale. Ziua de 21 octombrie 2016 a devenit ZÎN (Ziua Învăţării Non-formale), datorită și unor tineri entuziaşti de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Suceava precum şi datorită unor voluntari de la Societatea Ştiinţifică Cygnus – Centru UNESCO.

CTIA2.jpgZEN este despre o stare de spirit nouă şi despre principii si valori care stimulează învăţarea sub toate formele ei, dar în mod deosebit învăţarea non-formală.

Evenimentul a adus în şcoală şi în comunitate o metodă de învăţare activ participativă, aparţinând contextului non-formal. Este vorba despre „expoziţia vie”, o metodă activă, care promovează dialogul între tinerii preocupaţi de o problemă a societăţii şi comunitate. Iniţiatorii, coordonaţi de prof. Olivia Macovei, au ales spaţiul din curtea şcolii pentru a transmite un mesaj împotriva limbaj ului instigator la ură pe Internet. Spaţiul public a devenit o “galerie” deschisă, în care tinerii şi-au prezentat într-un mod creativ mesajul: „No Hate!” Tinerii au fost „exponate vii”, care au avut posibilitatea să interacţioneze cu participanţii, ei susţinând vizual mesajul prin postere, articole de îmbrăcăminte personalizate şi fotografii. Tinerii au fost purtătorii unui mesaj „Fără ură”, transmis cu prilejul celei de-a şasea ediţii a Zilelor Învăţării Non-formale.

ctia3Obiectivele activităţii au fost informarea a circa 200 de liceeni cu privire la campania No Hate Speech Movement a Consiliului Europei privind combaterea discursului instigator la ură şi însuşirea unui inventar conceptual terminologic: discurs instigator la ură (DIU), combaterea DIU, forme de raportare DIU, bullying şi conştientizarea necesităţii combaterii DIU. No Hate Speech Movement a pornit ca o campanie, parte a proiectului „Young People Combating Hate Speech Online” desfăşurat în perioada 2012-2014, un proiect împotriva Discursului Instigator la Ură, a rasismului şi a discriminării în mediul online.

Campania a fost iniţiată şi este implementată de Consiliul Europei . Aceasta continuă până în anul 2017. Tinerii suceveni au format, la finalul activităţii, o inimă uriaşă simbol al empatiei pe care aceştia o au pentru victimele discursului instigator la ură. Mesajele purtate de participanţi au fost: Peace not Hate!, Speak Peace not Hate!, Stop Discriminării!, Cuvintele pot ucide!, Love, not Hate!

A consemnat prof. Monica Lepcaliuc, coordonator de proiecte și programe educative

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava

Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s