Profesorul este fabricant de oameni

Standard

„Profesorul este fabricant de oameni.Profesorul se aceamănă cu un tâmplar care ia un lemn murdar din noroi,ăl spală și face mobilă de lux.” (Petre Țuțea)

lps6La Liceul cu Program Sportiv Suceava, Ziua Educației a fost marcată printr-o gamă diversă de activități.Prof. Zaprațan Adriana, împreună cu elevii clasei a IX a A au făcut o vizită la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Suceava. Muzeul de Ştiinţe ale Naturii are  un rol important în domeniul „educaţiei ecologiste”. Obiectivele acestei vizite au fost educarea elevilor prin explorarea obiectivelor locale și conştientizarea nevoii de a proteja biodiversitatea pentru stabilitatea biosferei.

lps5Doamna prof. Ilciuc Raluca a lansat proiectul „Seul a la maison” . Activitatea din cadrul acestui prim atelier a fost redactarea unei scrisori către părintele plecat în străinătate.

Doamna profesor Aniela Vasiliu a discutat, la clasa a IX a E, despre educația fără frontiere, prezentându-le elevilor oportunități de studiu în străinătate. Elevii au vizionat un film de prezentare despre studiile în străinătate, film ce a oferit informații despre principalele sisteme educaționale din Europa, dar și despre universități, taxe de școlarizare și alte costuri, precum și posibilități de finanațare. Elevii au ascultat părerile colegilor care sunt la studii în Europa, sfaturile și încurajările lor. După vizionarea filmului a urmat o dezbatere despre avantajele și dezavantajele studiului în străinătate.

lps3Doamna profesor Toma Silvia și-a propus ca, la sfîrșitul activității, elevii din clasa a IX a F să înțeleagă rolul educației și să remarce rolul procesului de învăţământ în realizarea activităţii de formare a personalităţii umane.

La clasa a X-a D, un număr de 21 de elevi, coordonați de profesorul diriginte Ardelean Mariana, au participat la activitatea intitulată: „Personalități culturale cu origini bucovinene”. Scopul activității a foste evidențierea personalității unor oameni de cultură din Bucovina și dezvoltarea aptitudinilor de dezbatere și argumentare, de analiză critică. Elevii au expus personalitatea unor oameni de cultură care au marcalps2t istoria, cultura și civilizația poporului român de-a lungul secolelor (Jean Bart, Epaminonda Bucevschi, Alexandru Ienceanu, Vasile Bumbac, Procopovici Severin etc.).

Pe toată durata activității elevii au manifestat interes și admirație privind domeniile în care au excelat oamenii de cultură invocați, precum și opera care i-a făcut celebri. Au dezbătut contextul socio-politic și cultural în care s-a încadrat fiecare om de cultura, și-au fixat repere cu caracter istoric, iar în final și-au declarat dorința de a aborda, și în alte contexte, teme similare.

„Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viaţă; de aceea, pe lângă viaţă, dăruiţi copiilor şi arta de a trăi bine, educându-i.” (Aristotel) Cu acest citat a început domnul profesor Dugan Iulian activitatea „Educație prin sport” de la clasa a X a B.

Elevii clasei a XI-a A au serbat Ziua Educației participând la o dezbatere cu tema „Elevul obiect, subiect sau partener în educație?” Deși inițial subiectul propus părea pretențios, pe marginea acestuia s-au iscat discuții încinse. Elevii au demonstrat faptul că în calps1drul procesului instructiv – educativ ei nu sunt materiale inerte (obiecte) din care profesorul sculptor realizează opere de artă, ci constituie o resursă activă devenind astfel parteneri ai educației. Acest parteneriat vizează poziția elevului în interacțiunea cu profesorul în cadrul propriului proces de formare.
,,O politică coruptă refuză un popor educat
!”, sub acest motto s-a desfășurat activitatea coordonată de doamna profesor Chiselev Dorina la clasa a XII a D. Scopul acestei activități a fost conștientizarea rolului important pe care îl au educația și educatorul în formarea personalității.

A consemnat prof. Alina Dobroghii

Liceul cu Program Sportiv Suceava

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s