Școala de toamnă- English As a Jar of Knowledge

Standard

Sub patronajul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Asociaţia pentru Studii Anglofone „Silvia Manoliu”, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia, a organizat în perioada 5-9 septembrie 2016 şcoala de toamnă în limba engleză English As a Jar of Knowledge.

scoala-toamna-1Proiectul s-a adresat elevilor de ciclul gimnazial de la Şcoala Gimnazială „Niculae Popinceanu” Mihoveni, comuna Șcheia, ca o alternativă la petrecerea timpului liber într-o manieră care să le faciliteze trecerea de la vacanţă la începerea noului an şcolar, dar care, în acelaşi timp, să le permită exersarea şi îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbă engleză în situaţii reale de comunicare, în afara barierelor impuse de rigiditatea mediului şcolar, a manualelor sau a presiunii testelor. Și-au manifestat interesul 19 elevi printre care și copii de la alte şcoli din judeţ, ca de exemplu de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava,  Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava  și Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava.

scoala-toamana2Agenda întâlnirilor a cuprins activităţi diverse susţinute prin metode moderne de învăţare şi prin utilizarea mijoacelor audio-vizuale. S-a pus accent pe perspectiva ludică, pe situaţia concretă de comunicare, pe abordarea „learning by doing”.

Prima zi de activitate a fost dedicată cunoaşterii grupului de participanţi. Elevii au fost antrenaţi în diverse jocuri de cunoaştere, de socializare. Au avut posibilitatea de a se prezenta, de a spune o poveste şi de a-şi face profilul personal. Surpriza zilei a venit din partea Asociaţiei pentru Studii Anglofone „Silvia Manoliu” care a facilitat întâlnirea cu doi vorbitori nativi de limbă engleză. A fost un exerciţiu de ascultare extrem de interesant şi de eficient, dovada că au fost îndeplinite toate condiţiile comunicării fiind  asaltul de întrebări pe care copiii le-au adresat invitaţilor.

scoala-toamna-bisO altă temă în jurul căreia s-au purtat discuţii ample şi interesante a fost „English Speaking Countries”. Elevii au urmărit prezentări power-point, au selectat informaţii şi în multe cazuri au intervenit cu completări. Mai mult, ca exerciţiu de imaginaţie, participanţii şi-au imaginat propria lor ţară, cu propriile legi şi norme de conduită.

scoala-toamna-3Un moment care a adus un plus de energie şi entuziasm a venit din partea voluntarilor Organizaţiei Salvaţi Copiii Filiala Suceava care, împreună cu un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prin doamna inspector pentru educaţie permanentă, Tatiana Vîntur, un delegat al Comisiei Europene din Bruxelles (TESIM ENI CBC) și reprezentanți ani Biroului CBC din Iași, au prezentat proiectul transfrontalier „NOT FOR SALE – Say stop to human trafficking”, finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013.

Activitatea „Celebrities Around the World” a fost o adevărată provocare pentru participanţi. După ce au aflat informaţii despre anumite personalităţi sau personaje (Lady Diana, Adele, Mark Twain, Simona Halep, David Beckham, Mark Zuckerberg, Elsa), elevii au jucat rolul unor reporteri care au intervievat şi au filmat simplii trecători din zona parcului Universităţii cu privire la celebrităţile pe care le cunosc. Bineînţeles, tot actul comunicării s-a desfăşurat în limba engleză. Satisfacţia lucrului dus la bun sfârşit a venit odată cu vizualizarea înregistrărilor.

O altă zi plină a avut în prim-plan tema „English Customs and Traditions”. Elevii şi-au pus în valoare imaginaţia şi creativitatea realizând în grup diverse colaje, postere, scurte povestiri sau interpretând momente artistice referitoare la Halloween, Crăciun şi Paşte.

scoala-toamanaUltima zi a presupus o incursiune în natură, explorarea oraşului şi exploatarea potenţialului turistic. Cu alte cuvinte, elevii au prezentat oraşul Suceava din postura unui ghid turistic care oferă informaţii despre obiectivele, clădirile, instituţiile din oraş, pe traseul Universitate – Bulevardul 1 Mai – Strada Ştefan cel Mare – Strada Ana Ipătescu – Parc Şipote – Cetatea de Scaun a Sucevei. Participanţii și-au luat rămas-bun în pași de dans și acorduri de chitară şi și-au exprimat opiniile referitoare la activitatea din întreaga săptămână pe platoul Cetăţii, loc unde s-au înmânat şi certificatele de participare.

În urma interpretării chestionarului de evaluare, am constatat că acest proiect a fost o reușită. A oferit motivație și a creeat oportunităţi prin care elevii să se dezvolte personal, să devină mai responsabili, mai activi în folosirea limbii engleze şi mai comunicativi în general şi de ce nu, să lege noi frumoase prietenii. Copiii au fost încântați de întregul program, întrebându-se „dacă se organizează și școala de iarnă în limba engleză?”.

Atelierele de lucru au  fost susţinute de doamnele profesor: Biciuşcă Irina (Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia), Luca Geanina (Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia) și Irimiciuc Loredana (Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava). Ca parteneri media, menţionăm şi mulţumim pentru sprijin şi diseminare colectivului de redacție al ziarului Monitorul de Suceava și postului de radio VIVA FM .

Echipa de proiect alcătuită din: lector univ. dr. Onoriu Colăcel, prof. Irina Biciușcă și prof. Geanina Luca, mulțumește tuturor beneficiarilor direcți și indirecți pentru implicare și susținere.

Coorganizator,

Prof. Irina Biciușcă

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s