Școala de vară „Avocatul elevului”

Standard

În perioada 01-04 septembrie 2016 a avut loc la Băişoara, în judeţul Cluj, Școala de vară Avocatul elevului – promotor al drepturilor copilului în şcoli, cuprins în CAEN/2016, proiect finanțat de MENCȘ.AE1

Avocatul Elevului este un proiect al Asociației APDD Agenda 21 care își propune educarea elevilor pentru cunoaşterea drepturilor şi responsabilităţilor care le revin şi crearea în şcoli a climatului necesar pentru promovarea şi respectarea acestora. Scopul acestui proiect este promovarea unei culturi democratice și a drepturilor elevului în școală.

AE2La eveniment au luat parte directorii Departamentului Avocatul Elevului din 37 de Consilii Judeţene ale Elevilor din ţară, iar CJE Suceava a fost reprezentat de Tuchiluș Ciprian, elev la Colegiul Național Petru Rareș Suceava și prof. Mara Perța Sofrona – facilitator al CJE Suceava.

Prima dintr-o panoplie bogată de activități a fost activitatea de intercunoaștere, în care participanții au interacționat, au discutat, s-au cunoscut.

AE3A urmat o sesiune plenară în care elevilor le-au fost explicate contextul și rolul proiectului iar mai apoi fiecare județ și-a prezentat activitatea din anul precedent și exemple de bună practică.

Programul primei zile a continuat cu prezentarea celor patru ateliere tematice propuse pentru Școala de vara: scrierea de proiecte, organizarea de campanii, lobby si advocacy pentru investitii corespunzatoare în educație și introducere în debate.

AE4Dimineața celei de-a doua zile a început cu activitățile pe ateliere, urmând ca mai apoi fiecare din acestea să-ți prezinte în plen produsele realizate. Au urmat discuții, schimb de idei, propuneri, toate cu scopul de a înțelege viziunea și misiunea Avocatului Elevului.

A urmat stabilirea agendei 2016 – 2017, activitate în timpul căreia participanții au încercat să găsească răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Ce vom face?
  • Unde? La ce nivel?
  • Conlucrarea cu conducerea școlii/profesorii diriginți
  • Gestionarea cazurilor care depășesc competența școlii
  • Parteneriate
  • Oportunități finanțare

AE5Tabăra s-a încheiat sâmbătă,târziu în noapte, cu un meci demonstrativ de debate având următarea moțiune: ”A.P. crede că Avocatul Elevului are un rol important în diminuarea abandonului școlar.”

Ca în fiecare an, dimineața zilei de 4 septembrie a fost una a îmbrățișărilor și a nostalgiei, deoarece muntele, pădurea, peisajul de vis au făcut ca toți cei prezenți la Băișoara să trăiască și să simtă la unison timp de 3 zile.

A consemnat prof. Mara Perta Sofrona

Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s