Împreună în …Luna Diasporei

Standard

Sala de artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Județene „I.G.Sbiera” Suceava a găzduit dezbaterea „Copiii românilor din diaspora” din cadrul proiectului „August- Luna Diasporei”, inițiat de Consiliul Județean Suceava.

13886986_229440244122552_7959203242141287011_nAu participat reprezentanți ai instituțiilor partenere, coorganizatoare ale evenimentului: Consiliul Județean Suceava- președintele Gheorghe Flutur, vicepreședintele CJ Suceava Marian Niță, Biblioteca Județeană Suceava – director Gabriel Cărăbuș, DGASPC Suceava- director Lilieana Flutur, I.Ș.J. Suceava – prof. dr. Cristian Cuciurean și Instituția Prefectului Suceava – prefectul Constantin Harasim, tineri, părinți, profesori, directori de școli, reprezentanți ai unor organizații și asociații, reprezentanți mass-media.

13925140_229440190789224_509383237798637145_nProblematica abordată s-a referit la situația copiilor ai căror părinți se află la muncă în străinătate, identificarea problemelor sociale sau de altă natură referitoare la copiii românilor plecați în afara țării, situația copiilor rămași acasă în grija unui singur părinte, a bunicilor sau a altor rude, precum și bunele practici existente la nivelul unităților școlare referitoare la copiii cu părinți migranți.

În cadrul evenimentului au fost prezentate aspecte referitoare la activitățile specifice desfășurate, exemple de bune practici ale instituțiilor de mai sus, modalități de intervenție 13932912_229440167455893_4285426999413937418_nîn comunitățile cu copii ai căror părinți sunt plecați:

  • Copiii românilor din diaspora – Brîndușa Bialy, șef serviciu Echipa mobilă, DGASPC Suceava
  • Profilul psihologic al copilului cu păinți plecați la muncă în străinătate – psiholog Liliana Vornicu, Echipa mobilă, DGASPC Suceava
  • Activități de suport educațional pentru copiii cu părinți migranți – inspector școlar pentru educație permanentă I.Ș.J. Suceava Copii cu parinti migranti_Luna diasporei_SV
  • Studiu comparativ al copiilor cu părinți migranți din localitățile Frumosu, Moldovița, Vatra Moldoviței – director Gelu Clitnovici, Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița
  • Integrare și toleranță – bune practici  în activitățile de consiliere psihopedagogică – prof. Maria Pavelescu, CJAP Suceava
  • Copiii singuri acasă între responsabilitatea familiei și responsabilitatea socială – prof. Daniela Ceredeev, Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, Dan Ceredeev, Asociația „Proiect Pro Europa”
  • Proiectul „Creștem împreună” – psiholog Doina Fântânaru, Organizația „Salvați copiii” Suceava
  • Proiectul „Te iubește mama!” – bibliotecar Elena Lica, Biblioteca Județeană Suceava.

A fost prezentată problematica copiilor cu părinți plecați din perspectiva cauzelor, a profilului copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate, a nevoilor resimțite de copii la diferite vârste, a consecințelor problematicii analizată cu precădere în această lună a diasporei, precum și a modalităților de intervenție, de acțiune și de diminuare a efectelor resimțite de copiii rămași acasă singuri, în grija altor rude sau a bunicilor.

„Fenomenul de migrare și remigrare este prezent în multe țări ale Europei și este gestionat în funcție de specificul fiecărei țări. În țara noastră, după o perioadă de negare a problematicii a urmat o perioadă de constatare, apoi una de conștientizare și în prezent suntem într-o etapă de acțiune și intervenție pentru diminuarea efectelor produse de plecarea părinților la muncă în străinătate. Împreună, școală, familie, comunitate și autorități putem face mai mult pentru copiii care resimt lipsa părinților, cu respectarea legislației existente: Legea 272/2004 – procedura legală de protecție a copiilor rămași singuri acasă (art. 104-108) și Hotărârea de Guvern nr. 691/2015 – procedură privind monitorizarea modului de de creștere și îngrijire a copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate.” (Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava).

Tatiana Vîntur – inspector școlar I.Ș.J Suceava

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s