Urmașii lui Ștefan cel Mare

Standard

Activitatea educativă formală se desfășoară conform calendarului după un program bine stabilit, în perioada cuprinsă de lunile septembrie-iunie. Totuși școala nu se încheie odată cu începerea vacanței mari. Calendarul stipulează că ”anul şcolar 2015-2016 începe pe data de 1 septembrie 2015 și se încheie pe data de 31 august 2016” (art.2, OMENCS 5079/31.08.2015). În aceste condiții școlile  completează activitatea educativă formală cu cea nonformală: drumeții, excursii, tabere, expoziții, concursuri precum și proiecte atractive, cu tematici diverse, pentru recreerea și oferirea de alternative a petrecerii timpului liber, incluse în școala de vară.

Scoala de vara stroiestiDouă cuvinte „antonimice” școală/vară (deoarece vara este echivalentă cu vacanța)  își găsesc punctele comune  în spațiul educațional. Școala are nevoie de soldați vii ce luptă pentru îndeplinirea idealului educativ. De aici rezultă o stare de permanență educațională  ce trebuie asigurată de către cadrele didactice, de către elevi și chiar de părinți.

Scoala de vara Stroiesti2Pentru a asigura starea de permanență amintită, atât de necesară și în timpul vacanțelor, Școala Gimnazială Stroiești a propus proiectul educațional „Urmașii lui Ștefan cel Mare” pentru a fi înscris în calendarul județean al școlilor de vară. Proiectul a răspun unei cerințe majore a școlii noastre, cea de a-și promova viziunea ca lider în comunitatea locală, dar a oferit un răspuns și nevoii elevilor de a-și petrece timpul liber în mod eficient. Activitățile au ținut seama de resursele locale, valorificarea acestora și implicarea a cât mai mulți parteneri. Unul dintre elementele centrale ale proiectului a fost  comunicarea asertivă, bazată pe adaptare continuă la partener și respectare a regulilor de grup. Ideea de comunitate, transcrisă atât de simplu în cuvântul ”clacă” ( fără a avea desigur valențele cunoscute) a fost nota disctinctivă a proiectului. Activitățile  propuse au  devenit juste experiențe de învățare..

Stroiesti3Proiectul „Urmașii lui Ștefan cel Mare” a fost unic atât ca program propus pentru școala de vară, cât ca și dinamică  a grupului țintă.  Chiar dacă nu există  experiență în acest domeniu, considerăm că proiectul a devenit un ”precedent” al altor proiecte similare.

Stroiesti4Mulțumim pe această cale doamnei inspector educație permanentă prof. Tatiana Vîntur pentru aprobarea și includerea în calendarul Școlilor de vară a proiectului, doamnei director prof. Maria Ciuc pentru susținerea desfășurării proiectului, domnuluiprimar Mihai Senic pentru oferirea sălii din cadrul Căminului Cultural. De asemenea, apreciem efortul păstrătoarelor de tradiții Senic Elena, Batariuc Elisabeta, Bîrtoi Maria și Mărgineanu Ana de a-i iniția pe elevi în tainele artei populare. Felicităm prezența doamnelor prof. înv. preșcolar Loredana Bubuțanu de la Grădinița Pinocchio Fălticeni și prof. înv. primar Natalia Dumitrov de la Școala Primară Bosanci. Mulțumim domnișoarei Solovan Teodora care a participat în calitate de voluntar la activitățile proiectului.

Ne exprimăm recunoștința față de elevii prezenți, față de părinți și față de cei ce ne-au susținut în buna implementare a proiectului.

Rezultatele proiectului:

– 35 de elevi implicați în proiect (cu vârste între 6 și 13 ani, din școala noastră și din afara școlii, printre care doi elevi români de la o școală belgiană.

– 5 voluntari  implicați în proiect

– 4 profesori implicați în coordonarea activităților

– albume foto, blazonul școlii de vară, cămăși populare gigantice, desene pe asfalt gigantice

-coeziunea grupului, comunicare interpersonală îmbunătățită, abilități de viață consolidate.

Au consemnat,

prof. Rusu Lilioara Mariana

prof. Rusu Toader

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s