Forumul Cultură și Identitate

Standard

În perioada 26.05 – 29.05. 2016 s-a desfășurat la Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, activitatea ”Forumul Cultură și Identitate”, din cadrul proiectului „Cultura, parte din TINEri”, proiect cofinanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 3, proiecte de dialog structurat.

La cea ce-a treia activitate a proiectului, Suceava a fost reperezentată de elevii Temneanu Eliza și Martinescu Andrei (Colegiul Tehnic Rădăuți) și Oana Solonaru (Colegiul Național Alexandru cel Bun Gura Humorului).

Asociația Elevilor Mehedințeni, organizația care a derulat proiectul, a propus o întâlnire a participanților cu tradițiile, folclorul și obiceiurile românești. Aproape 40 de tineri din toată țara și din Republica Moldova au împărtășit din bogăția culturală a regiunilor pe care le-au reprezentat.Drobeta2

Organizați în grupe în funcție de locul de apartenență, timp de două zile au cercetat, improvizat și prezentat adevărate spectacole populare. Astfel, după amiaza zilei de 29 mai a fost un spectacol de dansuri, muzică, puneri în scenă a unor obiceiuri populare specifice, ilustrarea unor scene din viața satului românesc.

Grupa celor trei reprezentanți ai județului Suceava a ales să-și încânte și incite colegii cu două momente: prezentarea unui material video despre obiceiurile de Paști în zona Bucovinei și ilustrarea, printr-un joc de scenă, un obicei al sărbătorilor de iarnă.Drobeta1

Cel din urmă moment a făcut deliciul asistenței, asta cu atât mai mult cu cât nimic n-a fost pregătit de-acasă, iar protagoniștii au fost siliți să improvizeze cu ce-au avut la îndemână. A fost un exercițiu de creativitate, inteligență și talent deopotrivă!

Activitatea i-a pus pe tinerii participanți în fața provocărilor culturii populare, i-a făcut conștienți de valoarea și frumusețea acesteia. A fost un moment de deschidere spre trecut dar și spre viitor, un loc comun pentru cântecele, obiceiurile, dansurile românești trecute prin filtrul imaginației, creativității, inteligenței a 40 de adolescenți exuberanți, dornici de a aduna, învăța dărui!

Prof. Mara Perța Șofrona

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s