Un nou premiu „nonformal”

Standard

În perioada 30 mai – 2 iunie 2016 s-a desfăşurat la Sulina, în județul Tulcea, Concursul naţional de proiecte ale Consiliului Elevilor „Parteneriat în educatie, prezent şi perspective”.

La această ediție a concursului au participat reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene ale Elevilor din 29 de județe, care au prezentat şi susţinut în faţa juriului 32 de proiecte, cele mai reprezentative implementate în ultimul an.1

Județul Suceava a fost reprezentat, și de această data, cu succes! Proiectul „Ion Luca- R.E.S.P.E.C.T!” s-a întors acasă premiat cu locul II la secțiunea cetățenie democratică. Alexandru Negrea, elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Ion Luca din Vatra Dornei a transmis participanților și juriului mesajul campaniei de prevenire a violenței R.E.S.P.E.C.T., inițiată de I.Ș.J. Suceava, coordonator inspector școlar Tatiana Vîntur: ”Violența este arma celor slabi”. Parte a acestei ample campanii, proiectul propus de Consiliul Școlar al Elevilor din unitatea mai sus amintită, s-a bucurat de sprijinul și coordonarea d-nei profesor Corina Atofanei, lucru care s-a dovedit de bun augur, având în vedere situarea pe locul al doilea dintr-un număr de 14 proiecte înscrise la această secțiune.2

Ca în fiecare an, Delta Dunării și-a primit oaspeții cu miros de vară, de soare și de picături de ploaie răzlețe. După drumuri care au brăzdat întreaga țară, peste 40 de liceeni veseli, oaspeți și gazed, însoțiți de inspectorii educativi sau de profesori s-au întâlnit la Pontonul Navrom Tulcea pentru a porni în cee ace, pentru mulți din ei, a însemnat prima întâlnire cu Delta Dunării și cu un concurs de asemenea anvergură.

Drumul cu vaporul de la Tulcea la Sulina a fost prilej de cunoaștere, relaxare, discuții, poze, mirare, încântare, fericire, bucurie. La fel a fost și prima seară, în care participanții s-au familiarizat unii cu ceilalți și, mai ales, cu programul, regulile și regulamentul concursului.

4A doua zi, 31 mai 2016, a fost ziua concursului propriu-zis.  Prima parte a zilei a fost dedicată secțiunilor educație pentru sănătate, educație pentru mediu și interculturalitate ,iar după masa de prânz, a fost rândul proiectelor înscrise la secțiunea Cetățenie democratică.

După o noapte cu fulgere, tunete și ploaie cum numai în Deltă se poate vedea, dimineața de 1 iunie a venit cu un dar pentru adolscenții aflați la Sulina: un soare cald pe un cer fără umbra de nor.  A fost o bucurie, deoarece organizatorii au propus o excursie tematică pe canalele Deltei. Adolescenți și adulți deopotrivă s-au bucurat de plutirea liniștită a nuferilor și de bolțile de verdeață, de ineditul peisajelor, de ițirile de săgeată sau de zborul înat al păsărilor, de liniștea apei și de cercurile stârnite pe suprafața ei de joaca vreunui locuitor subacvatic.3

Ziua copilului a adus și emoțiile inerente premierii. Ca la fiecare ediție, festivitatea de premiere a beneficiat de programul artistic prezentat de artiștii locali, o feerie de culoare și sunet,  o explozie de bucurie exprimată prin muzică și dans, o diversitate de tradiții, porturi, graiuri, diversitate specifică ținutului în care Dunărea se îngemănează cu Marea Neagră.

A fost o închidere de proiect în care au fost recunoscute și răsplătite eforturile tuturor celor care au organizat și au participat, și în acest an, ca și la celelalte cinsprezece ediții, la o întâlnire a entuziasmului adolescenței cu experiența cadrelor didactice implicate. Și, mai ales, a fost un proiect în urma căruia s-au pus bazele altor întâlniri, s-au împărtășit experiențe și s-au legat prietenii.

A consemnat,

prof. Mara Perța Șofrona

Inspector școlar pentru educație permanentă,

Prof. Tatiana Vîntur

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s