„Opinia și implicarea mea contează!”

Standard

Salvați Copiii lansează ediția 2016 a concursului privind Drepturile Copilului, „Opinia și implicarea mea contează!

Bucureşti, 3 mai 2016Salvați Copiii lansează astăzi concursul anual „Opinia și implicarea mea contează!”, ce are drept scop principal conștientizarea de către copii, tineri și adulți a importanței respectării dreptului la participare. 

Conform studiului sociologic Cunoașterea, importanța și respectarea drepturilor copilului în România – opiniile elevilor (date culese în 2013; studiu publicat în 2014), 16% dintre copii nu au știut să menționeze niciun drept. Situația cunoașterii drepturilor copilului de către copii este îngrijorătoare și în ceea ce privește participarea elevilor – 19% dintre elevi nu știu de existența Consiliului Elevilor, iar 76% dintre aceștia nu au apelat niciodată la acesta. De asemenea, jumătate dintre copii nu știu cui să se adreseze în caz de abuz sau exploatare prin muncă.

Concursul se va desfășura în perioada 3 mai – 10 iunie 2016 și se adresează elevilor din clasele V-VIII, care pot participa individual sau în echipe coordonate de un profesor sau părinte. Copiii se pot înscrie în concurs în cadrul a două secțiuni:

  • scrisori deschise prin care cei mici pot transmite mesaje și puncte de vedere cu privire la respectarea drepturilor lor în comunitatea în care trăiesc ori în școala în care învață (scrisori adresate Președintelui, Prim-ministrului, Ministrului Educației ori Ministrului Muncii, parlamentarilor, primarilor ori directorilor de școală);
  • propuneri de proiecte privind următoarele teme de interes: educație de calitate, educație pentru sănătate, protecția copiilor împotriva violenței și prevenirea fenomenului de bullying, educație pentru siguranță online, participarea copiilor la luarea deciziilor în comunitate și școală, acces la servicii sociale și medicale pentru toți copiii etc. 

Concursul „Drepturile Copilului” este organizat anual, fiind încurajată participarea unui număr cât mai mare de elevi din școlile în care voluntari Salvați Copiii sau cadre didactice au desfăşurat dezbateri privind drepturile copilului, activităţi curriculare sau extracurriculare pe tema cunoaşterii şi promovării acestor drepturi, dar şi din şcolile care şi-au exprimat interesul de a-i informa pe elevi cu privire la inițiativele organizației Salvați Copiii privind drepturile copilului.

Salvați Copiii desfășoară, din anul 1990, programul ”Şi noi avem drepturi!”, având ca scop informarea copiilor în vederea conştientizării drepturilor şi responsabilităţilor lor, sensibilizarea adulţilor cu privire la copil şi drepturile sale, sporirea gradului de respectare a drepturilor copilului şi, nu în ultimul rând, stimularea copiilor şi tinerilor să participe în programe şi acţiuni sociale.

Metodologia concursului: Metodologie_Concurs_DC_2016

Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice susţine, încă din 2001, programul pentru promovarea drepturilor copilului, sprijinind acţiunile organizației Salvați Copiii, atât la nivel local, cât şi naţional

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, de utilitate publică, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile. În cei 26 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii, vizitaţi www.salvaticopiii.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s