Campania Repere pentru viață în „Școala Altfel”

Standard

În săptămâna dedicată activităților extrașcolare, „Școala Altfel”, la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, s-a desfășurat o suită de activități reunite sub genericul „Repere pentru viață”. Organizată de Consiliul Școlar al Elevilor și Asociația de Părinți, sub coordonarea competentă a doamnei profesoare Luminița Lăzărescu, director adjunct al instituției de învățământ, campania „Repere pentru viață” a reușit să transforme sălile de clasă ale școlii în spații privilegiate de dialog și interacțiune pe teme de actualitate. La activitate au participat invitați din areale profesionale care și-au pus la dispoziția elevilor expertiza și competența lor profesională.1

„Campania Repere pentru viață are la bază grija noastră, a profesorilor și a părinților pentru viitorul copiilor noștri. Responsabilitatea ce ne revine de a construi împreună generația de mâine ne face să ne întrebăm, înainte de toate, cum să facem din copiii noștri oameni de bine, cum să-i pregătim pentru a face față cu brio provocărilor vieții? Cum să le stârnim curiozitatea și să răspundem, totodată, dilemelor lor? Pentru ca un copil să crească și să devină un om practic – care are soluții pentru diferite probleme ce se ivesc în viața lui, ne-am gândit că ar fi oportun să le oferim sfaturi, informații, să-i punem în situații noi, concrete, să le oferim, într-un cuvânt, o șansă în plus, un ajutor de care vor beneficia la vârsta la care vor bate la poarta maturității. Campania este importantă din foarte multe puncte de vedere și voi aminti câteva: învață tinerii să gândească la aspecte ale vieții pe care nu le cunosc deocamdată, le lasă libertatea de a alege, de a-și stabili anumite priorități în conoaștere, le stârnește curiozitatea, îi implică în organizarea unor activități, aduce părinții aproape de profesori, într-un efort comun de a face mai mult pentru generația de mâine, ne implică pe toți în activități atractive, îmbunătățește comunicarea și deschide școala către comunitate. Organizarea primei ediții a acestei campanii mi-a oferit posibilitatea de a colabora cu o parte din elevii Consiliului Școlar al Elevilor și de a descoperi tineri minunați care s-au implicat cu maturitate și dorință de a face lucruri noi. Doresc să le mulțumesc pe această cale Cristinei B., Mihaelei M., lui Paul C. și lui Andrei G., care au atras alături de ei și alți colegi, au făcut ca un gând să devină o realitate frumoasă și apreciată de către toți participanții. De asemenea, mulțimirile mele se îndreaptă către Asociația Părinților, de la care am beneficiat de un sprijin valoros în configurarea organizarea activităților, doamna președinte Adriana Kurtoglu fiind cea care a coordonat activitățile workshop-ului Ce este siguranța finanaciară și de ce avem nevoie de ea?. Deschiderea comunității către școală și disponibilitatea manifestată de părinți, de reprezentanții diferitelor instituții au făcut posibilă desfășurarea cu bune rezultate a ceea ce ne-am propus, noi colectivul profesoral al CNEH, și le mulțumim pe această cale pentru ajutor și sperăm că următoarea ediție va fi mai bună decât aceasta.” (Luminița Lăzărescu, director adjunct al CNEH).   6

Campania s-a desfășurat pe ateliere de lucru, abordând o paletă tematică diversă și atractivă, astfel încât să fie îndeplinite cât mai multe dintre nevoile de cunoaștere ale elevilor: Alimentație și întreținere corporală – invitați: medic Corina Rațiu și Andrei Donisan, Obiceiuri plăcute, dar periculoase – invitat: medic Lăcrămioara Belibou, Vorbe pentru suflet – invitați: preoții Traian Molea și Tiberiu Fedoreanu, Comunicare, relaționare, asertivitate și Implicare civică. Voluntariat – invitați: prof. Narcise Boțic, consilier psihopedagog la CNEH și Maria Colban de la Așezământul de Copii Sf. Ierarh Leontie, Siguranță generală – invitați: plutonier adjutant Cristian Cosic, Inspector Marius Hrehorciuc, agent șef principal Gigi Ursan și instructor auto Cezar Covali, Trafic de persoane și droguri – invitat: Mihai Moisoiu, Tehnici de autoapărare și gimnastică energetică – invitat: prof. Edi Muha, Dezvoltare personală – invitați: Mihaela și Bogdan Horodincă, Tehnici de prim-ajutor – invitați: plutonier adjutant Constantin Vizitiu împreună cu plutonierii majori Florin Breabăn, Cristi Luția și C. Puha (SMURD), Antreprenoriat – invitat: Ștefan Ilieș, manager OMV 3 Suceava, Ce este siguranța financiară și de ce avem nevoie de ea? – invitați: economist Adriana Kurtoglu, expert contabil Romeo Negruț și Dorin Aurelian Neculce, director BRD (Sucursala Rădăuți), Sănătatea orală în contextul sănătății generale – invitați: medicii Lucian Nanu și Ioana Vâță, Tehnologia informației – Unde suntem sau cât de departe putem ajunge? – invitați: Paul Balan, manager IT la firma Schweighofer și Lorin Cojocariu.7

Înscrierea la atelierele desfășurate în „Școala Altfel” a debutat cu o săptămână înainte, elevii colegiului optând în mod voluntar pentru tematica ce a răspuns în cea mai mare măsură nevoilor lor. Ulterior, elevii Consiliului Școlar au centralizat și expus în spații vizibile tabelele cu participanții la fiecare seminar. Amenajate într-o manieră nonformală, sălile de clasă au devenit neîncăpătoare pe durata desfășurării atelierelor. Iată, în cele ce urmează, câteva opinii din partea elevilor care s-au implicat activ în reușita activităților reunite sub genericul „Repere pentru viață”:

„Munca depusă în organizarea campaniei Repere pentru Viaţă nu a fost nici puţină, nici uşoară. Însă am convingerea sinceră că dincolo de efortul angajat pentru realizarea cu succes a acesteia, există satisfacția greu de cuantificat că am oferit colegilor şansa de a învăţa ceva util, ceva practic, de a intra în dialog cu persoane ce dispun de expertiză în domenii profesionale importante. Suntem bucuroși că astfel am contribuit la evoluția colegilor noștri, i-am ajutat să facă un pas înainte pe plan personal. Iar un astfel de efort merită din plin întregul efort.” (Chiraș Paul, președinte al Consiliului Elevilor de la CNEH).

8„Mă bucur că am putut face parte din echipa care a făcut ca, în mai puțin de două săptămâni, o simplă idee să devină o acțiune de mare anvergură. Organizarea unei asemenea campanii a necesitat, în mod evident, multă muncă, stres și oboseală, însă toate acestea parcă s-au anulat în momentele în care am văzut satisfacția de pe fețele elevilor și ale invitaților, dar mai ales conexiunile create și schimbul de experiențe și informații, de pe urma cărora au avut de câștigat toate părțile implicate.” (Mihalescu Mihaela, membru în Consiliul Școlar al Elevilor).

„Consider că activitatea de astăzi a fost o reuşită  datorită bunei colaborări a noastre, a elevilor din consiliul şcolar și echipa managerială a școlii. Întradevăr munca pe care am depus-o toţi nu a fost una uşoară, pentru că, evident, apar şi obstacole, dar pe care, cred, le-am depăşit cu bine. Ţinta noastră a fost aceea de a ne invita colegii la o serie  de ateliere unde oameni din diverse domenii să le vorbească despre ceea ce fac ei, mai mult, să îi înveţe câte ceva. Dacă elevii au înţeles că aceste workshop-uri au avut drept scop prezentarea unor sfaturi, sugestii, recomandări, chiar lecţii pe care nu le faci la clasă şi care pot să îi ajute cândva, în viaţa lor, înseamnă că activitatea noastră a avut succes. Intenţia noastră a fost ca această campanie Repere pentru viaţă să placă lor, pentru a deveni ulterior o tradiţie în seria activităţilor din liceul nostru. Ţin să le mulţumesc colegilor din consiliu cu care am lucrat de la bun început până astăzi şi, mai cu seamă, doamnei director adjunct Luminiţa Lăzărescu care a venit cu ideea de a realiza această activitate. Le mulţumesc şi colegilor din liceu care au participat în număr semnificativ la această activitate.” (Burgheaua Cristina, elevă în clasa a XI-a, membru al CȘE).

Mulțumirile organizatorilor se îndreaptă către toți cei implicați în succesul acestei activități: elevi, părinți, reprezentanți ai comunității locale, ai mediului de afaceri sau ai instituțiilor reprezentative ale statului și, nu în ultimul rând, cadrelor didactice de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”.

 

A consemnat

prof. Florin George Popovici

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s