Activități din Școala altfel

Standard

Programul activităților din cadrul programului „Şcoala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”a oferit o diversitate activități care să răspundă nevoilor educaționale pentru diferite categorii de grupuri țintă. Astfel, în a doua zi de școală altfel, elevii claselor a X-a A şi a X-a C, de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, au participat la activitatea Vânzătorii de iluzii, sub coordonarea profesorilor diriginţi, Ramona Husarciuc şi Agnes-Monica Popescu. LPS9Activitatea a avut drept scop principal informarea elevilor cu privire la capcanele informațiilor prezentate în mass-media. În cadrul acestei activităţi, elevii au fost provocaţi să descopere situația iluzorie dintr-un articol dat, să diferențieze situația reală de iluzia propusă de mass-media, să coopereze între ei pentru a găsi situațiile reale în detrimentul iluziilor oferite de mass-media, să analizeze consecințele acceptării situațiilor iluzorii prezentate.

Sunt multe aspecte ale vieţii pe care, pentru a le cunoaşte, le analizăm cu ajutorul simţurilor şi raţiunii. Dar se pune problema cum distingem între iluzie şi realitate. Astfel, elevilor li s-a propus un moment de reflexie, pornind de la întrebarea „Ce crezi ca te face puternic?”. În funcție de răspunsurile date (banii, încrederea în sine, cunoaşterea etc.) elevii au fost provocaţi la o dezbatere: Credeţi că aceste idei pe care vi le-aţi format despre sursele de putere sunt adevărate sau sunt iluzii? Oare peste 20 de ani veţi gândi la fel sau veţi zice: adevărul este altul, dar eu când eram tânăr îmi făceam iluzii. De ce ne facem iluzii? Avem în noi această tendinţă sau ceva, poate cineva din exteriorul nostru ne determină să ne facem iluzii? De exemplu aceste idei despre sursele de putere sunt 100% ale voastre sau au mai contribuit şi alţii la ele? Cine?

Concluziile au fost că aceşti „fabricanţi şi vânzători de iluzii” sunt oameni care, fiind robiţi de lene, fiind interesaţi doar de confort financiar propriu, sunt totuşi conştienţi că cineva trebuie să muncească pentru resursele confortului şi distracţiei lor. Acest fapt duce implicit la exploatarea naivităţii oamenilor, a nevoii lor de a crede într-un câştig imediat şi considerabil. Însă timpul a demonstrat în repetate rânduri faptul că nici banii, nici gloria, nici puterea politică sau economică nu sunt surse de fericire, ci din contră.

2. Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului.

Pornind de la acestă idee, în data de 21 aprilie 2016, elevii clasei I de la Liceul cu Program Sportiv- Suceava, îndrumați de profesor pentru învățământ primar Croitoru Ana Daniela, au desfășurat activitatea ,,Micii ceraimiști,, în colaborare cu Asociația Culturală KULT- ART din Suceava.LPS10

Scopul a fost valorificarea potenţialului creator al elevilor cu privire la capacitatea acestora de a realiza obiecte din ceramică, iar dintre obiectivele propuse și realizate, punctez: valorificarea talentului şi a aptitudinilor artistice ale copiilor, dezvoltarea simţului artistic şi a capacităţii de a comunica prin intermediul artei, antrenarea elevilor în activităţi directe şi variate ce duc la formarea şi afirmarea personalităţii creatoare prin valorizarea potenţialului artistic tradiţional.LPS11

Activitatea s-a desfășurat cu succes la Atelierul de Ceramică din Mariței, comuna Dărmănești, județul Suceava.

Sub directa îndrumare a voluntarilor de la Kult Art, copiii au învățat etapele realizării unui produs ceramic, dupa care au aplicat practic nele dintre ele. Produsele finale vor fi expuse în expoziția Asociației, dupa care vor fi distribuite elevilor.

A consemnat prof. Alina Dobroghii

Liceul cu Program Sportiv Suceava

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s