Bunătăți gătite cu…suflet

Standard

Activitatea intitulată „Bunătăţi gătite cu… suflet” reprezintă iniţiativa elevelor din clasa a IX-a D de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava care s-au gândit să aducă în faţa colegilor câteva dintre prăjiturile de casă gătite de ele într-un fel de expoziţie-concurs, care a inclus şi o prezentare atractivă a reţeţei. Argumentul care a stat la baza activităţii a fost următorul: pentru că suntem români şi gătim româneşte, unele reţete de prăjituri de casă ar fi potrivite pentru a celebra nu numai ideea de specific autohton, dar şi redescoperirea a tot ceea ce este tradiţional, sănătos şi gustos.Stefan1

Scopul provocatoarei activităţi a fost acela de a experimenta un nou mod de a educa gusturile tinerilor printr-o focalizare pe ceea ce este tradiţional şi autentic în gastronomia românească. Decizia elevilor a fost aceea de a se opri la prăjiturile făcute în casă, moştenite de la bunici. Fie că este Crăciun, Paşte sau o simplă duminică, prăjitura de casă este nelipsită de pe masa românilor. Au fost alese prăjiturile copilăriei, precum cele numite Cremşnit, Albă ca Zăpada, Negresă, Prăjitura cu vişine, Prăjitură cu nucă şi rahat, Prăjitură cu zmeură, Prăjitura Televizor, Prăjitura cu bulion, Chec cu ciocolată etc., întrucât ele rămân populare printre noi doar dacă păstrăm tradiţia şi continuăm să le preparăm. Elevele clasei a IX-a D s-au întrecut în a pregăti cele mai cunoscute şi mai delicioase prăjituri de casă, în ideea de a recompune atmosfera sărbătorilor, anume forfota din bucătăria noastră cu două-trei zile înainte de Paşte. Elevele s-au aflat pentru câteva ore în postura mamelor care aduc platourile cu prăjituri la masa din familie.stefan2

Activitatea a debutat cu prezentarea făcută de către elevele participante la expoziţia-concurs a modului în care au pregătit prăjitura înscrisă în competiţia pentru cea mai gustoasă şi mai „însufleţită” dintre prăjituri. Juriul constituit din colegii-băieţi şi din câţiva profesori (prof. Carmen Bocăneţ, prof. Sofia Grigoreanu, prof. Ştirbu Maria) a selectat cea mai originală prezentare şi cea mai gustoasă prăjitură. Criteriile avute în vedere au fost: forma inedită de a-şi prezenta prăjitura, de a face reclamă acesteia şi de a-i convinge pe colegi să o cumpere, respectiv calitatea produsului finit – cât de gustoasă a ieşit prăjitura. Aceştia au oferit puncte pentru fiecare dintre prăjiturile înscrise în concurs, atmosfera fiind una dinamică, de relaxare şi voie bună. Am folosit jocul de rol, reclama, argumentarea orală a preferinţelor lor culinare, ucenicia în descoperirea şi cunoaşterea unor tradiţii autohtone. Experimentarea învăţării ca aventură, ca expresie a învăţării nonformale în contexte reale, comunicarea apoi a experienţei, orientarea pe valori şi atitudini, învăţarea de la colegi sunt câteva dintre avantajele desfăşurării unei astfel de activităţi. Prăjitura preferată de juriu a fost Albă ca Zăpada, iar eleva Vasiliu Maria a primit şi calificativul „cea mai amuzantă gospodină”.  Elevii au de consemnat într-un jurnal câteva dintre impresiile generate de participarea la o astfel de activitate inedită.

A consemnat,  

prof. Carmen Bocăneț – Colegiul Național „Ștefan cel Mare”Suceava

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s