Programul Jobs

Standard

Programul JOBS (Orientare profesională – instruire în întreprinderi și școli) (‘JOBS‘) instruire în întreprinderi și școli (Job Orientation – Trainig in business and schools) este organizat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Centrul pentru Proiecte Educaționale în Domeniul Educației al Universității Pedagogice din Zürich și Universitatea din București. Proiectul combină, în Romania, două elemente – piața muncii și educația din ultimii ani de gimnaziu și primii ani de învățământ tehnic. Elevii sunt pregătiți pentru a-și alege viitoarea carieră, primesc informații despre oportunitățile profesionale și au șansa să dobândească abilități de viață, care sunt folositoare pentru orice carieră.

Programul se adresează elevilor din clasele superioare de gimnaziu și celor din primii ani de învățământ tehnic-profesional, pregătindu-i pentru cunoașterea mediului economic, orientare profesională sau pentru învățământ superior. Reciproc, întreprinderile își pot exprima și transmite spre aplicare cerințele față de pregătirea elevilor în școală. Abordarea este interdisciplinară. Sub îndrumarea unor echipe formate din câte 3 profesori care predau discipline diferite la aceeași clasă, elevii învață despre propriile capacități de lucru, analizează oportunități de muncă în plan local, merg la întreprinderi, analizează modul de lucru etc., iar la sfârșit își prezintă concluziile sub forma unor lucrări.

Implementat în regiunile de dezvoltare economico-socială Centru (din 2012), Nord-Est și Sud Muntenia (în actualul an școlar), programul se va extinde în regiunea București-Ilfov, în anul școlar 2016-2017.

Din județul Suceava participă: Colegiul Silvic „Bucovina” C. Moldovenesc, Colegiul „Al. cel Bun” G. Humorului, Colegiul Tehnic „M. Băcescu” Fălticeni, Școala Gimnazială Ipotești, Școala Gimnazială Cornu Luncii, Școala Gimnazială „B. Vodă” Rădăuți, coordonator inspector școlar Tatiana Vîntur.

Instrumente de lucru pentru orientarea profesională și în carieră puteți găsi pe  www.jobsproject.ro

Tatiana Vîntur

IȘJ Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s