Planurile cadru în viziunea elevilor

Standard

Elevii din Consiliul Național al Elevilor propun o nouă variantă a Planurilor cadru pentru ciclul gimnazial.

Constat obiectivitatea punctelor lor de vedere, maturitatea propunerilor lor și situarea în miezul problemelor pe care au reușit să le identifice mai aproape de nevoile reale ale elevilor.

Profesorii de chimie (încep cu chimia) spun că disciplina experimentală, alături de celelalte științe, este de o mare importanță. Profesorii de limba română aduc argumente pentru numărul orelor de română (deși zilele trecute, Ziua Limbii Materne a fost sărbătorită doar de minorități). Profesorii de istorie, latină au argumente pentru rămânerea orelor în planurile cadru, indiferent de variantă și așa mai departe.

Și totuși, ei, elevii, propun o variantă care nu minimizează importanța formării lor generale, ba chiar sesizează (in)utilitatea unor „materii” aducând în grila propusă de ei educația culturală, educația pentru sănătate, gândirea critică, gramatica sau consilierea și orientarea, precum și dilatarea ariei curriculare „Om și societate”.

Un  element surpriză este cel care se referă la „curriculum la decizia elevului” și nu „curriculum la decizia școlii” (o problemă de nuanță, bine nuanțată).

Nu știu ce ecouri vor avea propunerile lor, dar am înțeles că sensul termenului elev din DEX are nevoie de noi semnificații. (Elev – 1. persoană care învață într-o școală sau care este instruită de cineva; 2. persoană care urmează în concepții și în acțiuni pe maestrul său.)

Ce spun elevii: Poziția Consiliul Național al Elevilor asupra propunerilor de plan-cadru

Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s