Inspectoratul Școlar Județean Suceava a organizat vineri, 12 februarie 2016, Seminarul de valorizare și transferabilitate a rezultatelor proiectului Grundtvig „Medierea conflictelor pentru optimizarea comunicării în mediul educațional, social și cultural.”
Proiectul Parteneriate de învățare Grundtvig s-a desfășurat pe o perioadă de doi ani (2013-2015), cu parteneri din șase țări: România, Turcia, Slovenia, Bulgaria, Spania și Italia, având grup țintă profesori, consilieri educativi și școlari, părinți cu scopul de a de dezvolta competenţe de mediere pentru partenerii educaţionali, schimb de bune practici, utilizarea de tehnici şi metode necesare în rezolvării conflictelor din mediul educaţional şi comunitate.
Rezultatele proiectului: suport de curs de formare „Mediere și comunicare”, Plan de intervenție (specific fiecărei organizații implicată în proiect), Handbook – tehnici de mediere au fost adaptate la specificul școlilor din Suceava, aplicate creativ fiind valorizate în cadrul unor activități metodice, cercuri pedagogice, activități de suport educațional pentru elevi și părinți, campanii.
Inspector școlar general adjunct, prof. Gabriela Scutaru a apreciat aplicabilitatea rezultatelor proiectului în cadrul cercurilor pedagogice ale coordonatorilor de proiecte și programe educative, desfășurate în cele șase zone ale județului:
Școala Gimnazială nr. 2 Vatra Dornei (prof. Mihaela Aicoboae) , Școala Gimnazială Vatra Moldoviței (prof. Daniela Ceredeev), Școala Gimnazială nr.1 Gura Humorului (prof. Eugenia Rusu), Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Putna (prof. Aurica Chidoveț), Școala Gimnazială Oniceni (prof. Corneliu Oprea), Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava (prof. Daniela Niță), prilej cu care, prin activități de învățare, work-shop-uri, lecții de dirigenție, proiecte educative au fost adaptate tehnici de soluționare a conflictelor în contextul școlilor sucevene.
Exemplele de bune practici, aspecte teoretice și aplicative specifice medierii școlare, conținuturile suportului de curs, experiențele de învățare din județ au alcătuit cinci caiete metodice, instrumente de lucru utile, pentru ceilalți profesori și diriginți.
Inspector școlar pentru proiecte educaționale prof. Lidia Acostoaie a arătat importanța scrierii de noi aplicații, mobilități individuale sau parteneriate strategice, care să răspundă nevoilor identificate la nivelul școlilor, în cadrul noii generații de proiecte Erasmus+.
În cadrul seminarului participanții la proiect au menționat valențele formative ale proiectului, contribuția la dezvoltarea profesională și personală, oportunitatea de a schimba experiențe cu omologi din alte sisteme de învățământ, oportunitatea descoperiri altor culturi din marea familie europeană.
D-na Lăcrămioara Acatrinei, reprezentant al Asociației de părinți „Generații pentru generații”, coordonatorul internațional al proiectului a subliniat schimbările aduse la nivel organizațional și posibilitatea de a implica părinți în proiect într-un parteneriat real școală-familie, care s-a consolidat în cadrul activităților și mobilităților proiectului. De asemenea a menționat importanța unui parteneriat internațional valoros care aduce plus valoare și oferă garanția realizării obiectivelor proiectului.
A fost lansat un nou număr din „Barometrul reușitei școlare”, nr.13, cu tema „Medierea conflictelor – exerciții metodice”, coordonat de prof. Tatiana Vîntur, inspector pentru educație permanentă, care a prezentat conținutul volumului: Medierea școlară a conflictelor – noțiuni generale, activități de învățare, Exemple de bune practici – Campania de prevenire a violenței R.E.S.P.E.C.T., ateliere metodice, proiecte de lecții. „Medierea în școală este un concept nou în România, însă multe state europene utilizează cu foarte mare succes medierea în comunitățile școlare. Existența unor conflicte în mediul școlar este o realitate care îi preocupă, din ce în ce mai mult, pe cei implicați în realizarea unei școli prietenoase. Școala este primul spațiu al medierii, un spațiu de trecere între familie și societate, între sine și celălalt, între propria sa viziune despre lume și viziunea celorlalți.”
În cadrul activităților de formare s-a explicat ce înseamnă un conflict, conform arborelui lui Sapiro (solul– mediul social în care izbucnește conflictul (familia, colectivul, societatea); rădăcina – cauzele multiple ale conflictului; tulpina – (diferite părți) – părțile implicate în conflict; scorbura – problema clar definită a conflictului; florile – emoțiile proprii pozitive și negative ale celor implicati in conflict; frunzele – acțiunile concrete ale persoanelor implicate; fructul – soluția rezolvării conflictului. Au fost trecute în revistă modalități de soluționare a conflictelor, stiluri de abordare a conflictelor (chestionarul Thomas Kilmann), etapele medierii școlare, beneficiile „peer mediation” exersată în licee din județ și beneficiile abordării constructive a conflictelor.
Domnul Ionuț Epureanu (IPJ Suceava) a apreciat un alt rezultat al proiectului, „Campania de prevenire a violenței R.E.S.P.E.C.T., care se desfășoară cu o largă implicare a școlilor în activități de responsabilizare, de educație, pentru un climat de siguranță, prevenind efecte nedorite în comunitățile școlare, gestionând emoțiile, îmbunătățind comunicarea și manifestând o atitudine tolerantă.”
Seminarul a prilejuit o incursiune în experiențele culturale oferite de moblilitățile transnaționale, de „momente memorabile” ale proiectului, un transfer de idei, o mai bună relaționare și comunicare între participanții în proiect, viitoare colaborări.
Tatiana Vîntur
Coordonatorul proiectului – I.Ș.J. Suceava