Acțiuni de prevenire a violenței în mediul școlar

Standard

Ziua Internațională a Nonviolenței este marcată pe 30 ianuarie, în mai multe ţări ale lumii, cu scopul de a promova educarea copiilor în armonie, solidaritate şi respect, mesajul principal al acestei zile fiind „dragoste universală, nonviolenţă şi pace. Dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa şi pacea este mai bună decât războiul”.
Ziua Internaţională pentru nonviolenţă în şcoli a avut ca zi de plecare 30 ianuarie, aceasta fiind ziua celebrării morţii lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „nonviolenţa este arma celor puternici.”

„Violența este arma celor slabi” este motto-ul campaniei de prevenire a violenței R.E.S.P.E.C.T., inițiată de I.Ș.J. Suceava, coordonator inspector școlar Tatiana Vîntur, în parteneriat cu I.P.J. Suceava, coordonator Ionuț Epureanu, campanie ce se desfășoară pe componentele: Responsabilitate, Educație, Siguranță, Prevenție, Emoții(gestionarea emoțiilor), Comunicare, Toleranță.12644685_210441659306524_1080912848040844196_n

În unitățile școlare s-au desfășurat acțiuni care au avut scopul de a exersa comportamente nonagresive, comunicarea nonviolentă, într-un mediu confortabil.12669545_210441759306514_3285677744056850841_n

„Pace și nonviolență în școala mea” a fost tema activităților interactive desfășurate pentru a marca Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală la Școala Gimnazială Frumosu (prof. Niga Cornelia). La activități au participat elevi din ciclul gimnazial, aceștia  dovedind o atitudine pozitivă față de nonviolență, toleranță, acceptare,respect, au identificat acrostihuri pentru „nonviolență”, au alcătuit postere cu mesaje ce îndeamnă la armonie în școli prietenoase.

La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Marginea s-a desfăşurat o activitate didactică demonstrativă la nivelul Comisiei metodice a diriginţilor cu tema „Te rog, mulţumesc, cu plăcere.”

Scenariul didactic propus de doamna profesor diriginte Malanca Mariana pentru elevii clasei a VI a B a avut obiectivul de a formarea deprinderi de comportare civilizată în şcoală, în familie şi în societate. Elevii, împărţiţi pe grupe de lucru, au descoperit, pe baza unor imagini, reguli de comportament civilizat pentru diferite situaţii: la şcoală, pe stradă, în familie.aspecte 2

În partea a doua a activităţii, elevii au completat câte un ciorchine nedirijat pentru a identifica situaţiile în care folosim cuvintele-cheie ale politeţii: te rog, mulţumesc, cu plăcere.

Produsele finale rezultate au fost expuse în școală.Malini1

Elevii clasei a VII-a B de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Labiș” Mălini ,coordonați de consilier educativ prof. Corduneanu Rodica au desfășurat o activitate dedicată Zilei nonviolenței în școală. „Intr-o lume plină de violență trebuie să știm să oferim contraargumente și să luptăm cu armele noastre: prietenie, altruism, încredere.”
MoldovitaLiceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița a desfășurat pe parcursul a şapte săptămâni, activități care au vizat informarea elevilor şi părinţilor cu aspecte referitoare la  componentele campaniei RESPECT: responsabilitate, educație, siguranţă, prevenţie, emoție, comunicare şi toleranţă. Profesor psihopedagog Livia Bilţan, înv. primar Viorica Procopiuc şi prof. Dănuţa Mitric au coordonat activitățile elevilor care au demonstrat prin desene, poezii, compuneri, afişe, postere, tricouri personalizate că este responsabilitatea lor să se asigure că emoţiile pozitive sunt cele mai bune, că siguranţa propriei persoane poate preveni violenţa, că educaţia îi poate ajuta să devină oameni, că doar comunicarea este esenţa vieţii, iar toleranţa îi va face să fie acceptaţi. (https://www.monitorulsv.ro/Local/2016-02-04/Activitati-de-prevenire-a-agresivitatii-si-violentei-in-mediul-scolar-la-Liceul-Tehnologic-Vasile-Cocea)
Scoala Speciala CMoldElevi de la Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc au organizat activităţi cu tema „Stop Violenţa”. S-au realizat desene, postere cu mesaje antiviolenţă, s-au vizionat filme tematice, s-au organizat dezbateri. Momentul marcant a fost lansarea unei inimi imense pe care copiii au lipit mesaje („Pumnul nu te face mare!”, „Fii inteligent, nu fi violent!”, „Violenţa naşte violenţă”, „Cuvintele rănesc” etc.). (https://www.monitorulsv.ro/Local/2016-02-04/Desene-si-postere-cu-mesaje-antiviolenta-la-Scoala-Profesionala-Speciala-din-Campulung-Moldovenesc)
Lunar, la Școala Gimnazială nr.4 Suceava se desfășoară activități în cadrul proiectului „Să exmatriculăm violența!”, activități coordonate de prof. psiholog Ramona Întorsură, prof. Daniela Iftimi și agentul-şef Ovidiu Coturbaş.Afis campanie
Activități de prevenire a violenței în mediul școlar s-au desfășurat la Școala Gimnazială Putna (trenul RESPECT), Școala Gimnazială nr.2 Vatra Dornei, Școala Gimnazială nr.1 Gura Humorului.
Inspector școlar pentru educație permanentă,
Prof. Tatiana Vîntur

 

 

 

 

Reclame

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s