Cercul pedagogic al coordonatorilor de proiecte și programe educative din zona Rădăuți s-a desfășurat la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Putna cu tema „Medierea conflictelor în mediul educațional, social și cultural”, activitate coordonată de I.Ș.J. Suceava, domeniul Educație permanentă,
inspector școlar Tatiana Vîntur, coordonatorul de cerc pedagogic, prof. Loredana Bizubac, directorul unității școlare prof. Ciprian Crețan, consilierul educativ, prof. Aurica Chidoveț, cu sprijinul Mănăstirii Putna.
Programul cercului a cuprins:
- „Experiențe educaționale”: director profesor Crețan Ciprian Florentin
- Campania R.E.S.P.E.C.T. – modalități de realizare la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Putna- moderator profesor Chidoveț Mariana Aurica
- „Conflictul în mediul educațional, social și cultural” – workshopuri, inspector școlar pentru educație permanentă, prof. Tatiana Vîntur
- Valorizarea rezultatelor proiectului Grundtvig „Medierea conflictelor” – inspector școlar pentru educație permanentă, prof. Tatiana Vîntur
- „Cuvinte pentru suflet” – Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic
- Dezbateri. Concluzii.
Campania R.E.S.P.E.C.T. a fost desfășurată pe componentele acesteia: Responsabilitate, Educație, Siguranță, Prevenție, Emoție, Comunicare și Toleranță într-o varietate de abordări specifice copiilor de vârstă preșcolară sau școlară, copiilor de la ciclul preprimar, primar și gimnazial.
„Responsabilitate și prevenție – soluții în rezolvarea conflictelor” a fost activitatea coordonată la clasa I, coordonată de prof. Ionela Crețan, cu scopul de a responsabiliza școlarii mici şi de a-i implica în activități de prevenire a unor comportamente agresive. Elevii au fost familiarizați cu sensurile cuvintelor cheie „conflict”, „responsabilitate” prin intermediul jocului didactic „Așa da, așa nu”, prezentarea unei întâmplări personale care a inclus un conflictși a modului de rezolvare a acesteia, modalități de soluționare.
Educația și rolul acesteia a fost tema activităților de la grupa mare, educatoare Roman Eugenia Loredana și de la clasa pregătitoare, învățător Zubaș Daniela Ornella propunându-și formarea unei atitudini pozitive și responsabile față de cei din jur, respectul față de ceilalți și descoperirea abilităților empatice în formarea unor conduite prosociale și de socializare.
„Cearta culorilor” și armonizarea lor în dansul umbrelelor colorate în culorile curcubeului au fost exemple de activități de învățare adecvate. Totodată au fost exersate tehnici adecvate de gestionare a furiei prin „tehnica broscuţei ţestoase”, în vederea achiziţionării unor strategii de reglare emoţională, autocontrol, precum şi stabilirea /menţinerea relaţiei de prietenie cu ceilalţi copii.
„Să fim în siguranţă cu cei din jurul nostru” a fost tema copiilor de la clasa a III-a, coordonată de d-na prof. Herdeș Suceaveanu Oana, apelând la „explozia stelară” (Cine? Ce? Când? Unde? Cum? De ce?), completarea unor rebusuri care au condus la descoperirea termenilor „siguranță”, „responsabilitate”, „conflict”, elevii fiind conduși pe firul poveștii „Rățușca cea urâtă”.
Componenta referitoare la prevenție s-a referit la preocupările moderne ale copiilor „Jocurile pe calculator și violența școlară” precum și elaborarea unui plan de prevenție, lecție coordonată de Pr. prof. Negrea Bogdan Vasile, la clasa a VIII-a, avându-l invitat pe părintele Dosoftei. Elevii au descoperit avantajele și dezavantajele petrecerii unui timp din ce în ce mai mare în fața computerului, punând în balanță „binele” și „răul”.
Gestionarea emoțiilor și comportamentele tolerante sunt modalități de soluționare a conflictelor, a fost concluzia lecției coordonată de d-na prof. Boghean Parraschiva, la clasa a II-a. Folosind „pălăriile gânditoare” elevii au participat la „Balul florilor” de Sigrid Laube, descoperind sensurile noțiunii de conflict, realizarea unui ciorchine pornind de la acest termen și completarea unei fișe de lucru, precum și jocul de creativitate „Mă asemăn cu…”, realizarea unei scurte dramatizări pe baza textului audiat și extragerea concluziilor legate de toleranța față de cei din jurul nostru pentru a evita posibile conflicte.
„Comunicarea eficientă- metodă de mediere a conflictelor, de la clasa a VI-a, coordonată de d-na prof. Popiuc Georgeta Irina. Activitățile pe grupe, lucru în echipă au ilustrat componentele comunicării, caracteristicile comunicării verbale și paraverbale, modalități de soluționare a conflictelor. „Barierele în comunicare” au fost explicate elevilor fiind identificate strategii de înlăturare a acestora, în cadrul lecției de dirigenție de la clasa a VIII-a, coordonată de d-na prof. Andriescu Elena.
„Intoleranța – sursă a conflictelor” a fost dezbătută la clasa a VII-a B, activitate coordonată de prof. Cotos Victoria Camelia, cu scopul de a forma atitudini şi comportamente tolerante pentru un stil de viaţă de calitate. Elevii au lucrat în echipe pentru identificarea formelor de manifestare a discriminării, rasismului și prejudecăților, având posibilitatea notării pe un T-shirt a modalitaților de prevenire a intoleranței, ajungând la concluzia că „Oamenii trăiesc, muncesc, învață, se distrează împreună. De aceea este important ca ei să se înțeleagă. Noi avem libertatea de fi diferiți. Diferit nu înseamnă inferior. Diferențele există între indivizi și nu între grupuri etnice, religioase, rase.” „Toleranța – între răbdare și acceptarea celuilalt” este lecția realizată de un grup de elevi din clasele V-VIII, activitate coordonată de prof. Crețan Simona , prof. Calancea Anamaria
prof. Bălăuță Daniela, prof. Graf Mirela cu scopul de a dezvolta abilități de rezolvare constructivă a conflictelor. Au fost prezentate situații de toleranță sau intoleranță ; cauzele care determină comportamente agresive și soluțiile care pot fi găsite pentru evitarea conflictelor în școală și în afara ei. totodată au fost realizate postere ce au ilustrat situații de manifestare a toleranței față semeni.
Au fost prezentate activitățile din campania de prevenire a violenței RESPECT desfășurate cu părinții elevilor și consiliul elevilor, cu participarea d-nei psiholog Maria Pavelescu, CJRAE Suceava și a domnului comisar Ionuț Epureanu, IPJ Suceava. Totodată au fost prezentate rezultatele cercetării realizată la nivelul școlii aplicată unui număr de 197 de elevi și 226 părinți, cercetare coordonată de d-na psiholog Maria Pavelescu.
„Operațiunea RESPECT” (adaptare și dramatizare prof. Aurica Chidoveț), mascota campaniei -„Ariciul”, trenul RESPECT, care are traseu în toată școala, surprize meticulos lucrate de oameni sensibili și cu har, cântecele neamului românesc și colinde de suflet (prof. Mircea Aanei) au armonizat o zi ce a prilejuit bune practici în abordarea conflictelor și a modalităților de soluționare a acestora.
A fost realizat Caietul metodic „Barometrul reușitei școlare- Medierea conflictelor”, nr. 11/2015, realizat de un colectiv de redacție coordonat de Tatiana Vîntur, Aurica Chidoveț și Ciprian Crețan. Caietul metodic este structurat în trei capitole care includ: experiențe didactice referitoare la termenii cheie ai cercului pedagogic: „conflict”, „mediere”, „violență” „toleranță”, „comunicare”; tehnici, metode şi instrumente ale medierii conflictelor, noi coordonate ale parteneriatului educațional și strategii didactice.
„Pentru creșterea unui copil este nevoie de un sat întreg”, spunea părintele Dosoftei, care a fost prezent la toate activitățile, iar părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic ne-a întâmpinat cu credință, spirit și tihnă amintindu-ne de misiunea ce-o avem pe pământ, rânduită de Dumnezeu și de faptul că ”este ușor să trăiești, dar mai greu să cumpănești” fiind cuvinte de suflet ce au încununat o zi câștigată.
Felicitări colectivului de cadre didactice de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Putna! Excelsior!
Alte imagini de la activități: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=850118751772143&set=a.850118665105485.1073741938.100003220798660&type=3&theater
Inspector școlar pentru educație permenantă,
Prof. Tatiana Vîntur