Stop Bullying!

Standard

În perioada 5-10 octombrie 2015, trei membri ai asociației ASSED – Suceava au participat la activitatea de formare Erasmus Plus KA1 cu tema Stop Bullying!, dedicată personalului care lucrează cu tinerii. Formarea a avut loc în localitatea Kazimierz Dolny, Polonia. Coordonatorii proiectului de mobilitate au fost membrii Fundației po Drugie din Varșovia, o organizație cu multă experiență în domeniul fenomenelor de violență manifestate în rândul adolescenților și tinerilor. După cum ne-a declarat d-na Maria Teodoreanu, președinte al Asociației Școlare Sucevene pentru Educație și Dezvoltare (ASSED), „scopul acestui proiect a fost îmbunătățirea și exersarea strategiilor de educație non-formală pentru prevenirea violenței și în mod special a bullying-ului (manifestare a violenței între persoane care desfășoară aceeași activitate, în special în mediul școlar)”.foto2

Proiectul a reunit 21 de participanți din șase organizații: po Drugie – Polonia,Futuro Digitale – Italia, Kindersprachbrücke – Germania, RCR – Slovenia, Sorged – Turcia și ASSED – România.Din partea ASSED au participat:  profesor Violeta Iacentiuc, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, profesor Monica Lepcaliuc, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava și profesor Alina Crețu, Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava.foto3

În prima zi participanții au avut ocazia să se cunoască în registru non-formal, prin participarea la activități de spargere a gheții și de consolidare a grupului. Apoi fiecare organizație a fost prezentată din perspectiva valorilor, activităților și a profilului acestora.

Ziua următoare a fost dedicată conceptualizării și abordării structurate a fenomenului de bullying (definiție, context social, semne, simptome, tipuri de violență, experimente sociale), activitate realizată într-un mod profesionist de către Malgosia Dziewanowska, profesor de criminalistică la Universitatea din Varșovia.

A treia zi participanții au avut parte de experiența unică și emoționantă a vizitării unei închisori din Varșovia, precum și a unui centru de reabilitare pentru fete și a unui centru de reeducare pentru băieți. Am remarcat faptul că statul polonez oferă șansa la o viață mai mult decât decentă chiar și celor care s-au abătut de la o normă stabilită prin lege. Interacțiunea directă cu adolescenții cu probleme a fost o experiență unică iar activitățile nonformale desfășurate în timpul vizitelor au adus zâmbete sincere pe fețele tuturor.foto5

Pe agenda următoarelor două zile au figurat atelierele de lucru pregătite de fiecare organizație participantă. Astfel că, din simpli cursanți, toți participanții au îndeplinit și rolul de formatori, fiecare echipă venind cu o abordare nouă și originală a fenomenului de bullying în maniere pe cât de diferite pe atât de interesante: Violența și dependența (Turcia), Școala –un mediu în care se manifestă violența (România), Între competiție și violență (Slovenia), Cyber-bullying (Italia), Abordare din perspectivă inedită a actelor de bullying (metoda“noblame aproach”) Germania.

Se poatea firma că a avut loc un adevărat schimb de experiență, din fiecare workshop fiecare având de învățat metode noi și bune-practici în domeniul prevenirii și combaterii fenomenelor de violență. Competențele asimilate au fost recunoscute prin certificate Youthpass.

Nu trebuie trecută cu vederea nici seara culturală în care participanții au avut plăcuta sarcină de a prezenta cartea de vizită a țării din care provin, într-o atmosferă deschisă și prietenoasă.

Activitatea de formare a cuprins un program dens și variat, în context non-formal, care a adus tuturor informații, metode și tehnici de gestionare eficientă a cazurilor de bullying. De asemenea, reunirea a șase organizații europene a condus la stabilirea de noi contacte în speranța derulării unor viitoare proiecte Erasmus Plus.

prof. Alina Crețu, Colegiul Tehnic “Petru Mușat Suceava.

prof. Violeta Iacentiuc și prof. Monica Lepcaliuc, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s