Ziua Mondială a Educației

Standard

5 octombrie – Ziua Mondială a Educației

În 1994 UNESCO a inaugurat prima zi mondială a educatorilor, astăzi fiind marcată în peste 200 de țări. Ziua Mondială a Educației (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day), marcată în fiecare an la 5 octombrie, se desfășoară, în 2015, sub sloganul „Profesori puternici, pentru societăți durabile”.Imagine1

În alegerea temei „Profesori puternici, pentru societăți durabile. Mobilizare pentru un plan de acțiune pentru 2030”, s-a plecat de la premisa că profesorii nu sunt simple mijloace prin care se implementează obiectivele din educație, ci reprezintă principala cale spre sustenabilitate și spre întărirea capacității statelor în crearea unor societăți bazate pe cunoaștere, valori și etică. Cu toate acestea, profesorii trebuie să facă față unor provocări continue legate de lipsa personalului, de insuficiențe în procesul de formare sau de precaritatea statutului lor, menționează site-ul www.unesco.org

Un alt motiv pentru care Ziua Mondială a Educației are în centru, în 2015, consolidarea statutului profesorilor este acela că, pentru realizarea obiectivului privind învățământul primar universal 2020, statele ar trebui să recruteze 12,6 milioane de cadre didactice.

În acest context, Ziua Mondială a Educației din 5 octombrie 2015 subliniază necesitatea de a consolida capacitățile cadrelor didactice atât ca etapă indispensabilă în realizarea unei educații de calitate, cât și ca mijloc pentru crearea unor societăți durabile.

Același scop vizând consolidarea statutului profesorilor a fost afirmat, în 2015, și prin Declarația de la Incheon, din mai 2015, când 160 de state participante s-au angajat să respecte următoarele obiective: să ofere profesorilor pârghii prin care să poată acționa; să se găsească mijloace de recrutare adecvate pentru cadrele didactice; profesorii să beneficieze de formare profesională și calificări și să fie motivați. Și Summit-ul de la Oslo, din iulie 2015, dedicat educației, a subliniat necesitatea de a investi în formarea cadrelor didactice.

Ziua Mondială a Educatorilor adună anual sute de mii de elevi, părinți și activiști din întreaga lume, pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criză majoră. Se pleacă tot timpul de la premisa că rolul profesorilor și al celorlalte categorii de personal din educație este vital pentru reconstrucția socială, economică și intelectuală a fiecărei țări.

Această zi a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/ILO privind statutul profesorilor” (1966) și ”Recomandarea privind învățământul superior” (1997), principalele documente de referință privind cadrele didactice la nivel internațional.

”Education International”, federație globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie să fie recunoscută și sărbătorită la nivel internațional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte. Începând cu 1994, la 5 octombrie, federația a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de aceștia în procesul educațional, la nivel mondial.

AGERPRES (Documentare — Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu)

D-na profesor Raluca Alexa a făcut o selecție a poeziilor adresate profesorilor, poezii scrise în cadrul Cenaclului literar ”Mai aproape de cuvânt”, Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava:

Profesorii mei…

Icoane pline de pulbere albă

Întemeietori de viitor

Simt cum picioarele-mi devin stoluri

sub banca ticsită de-atâtea litere

scrijelite de mâini stângi

îmblânzite de ochii voștri

ca niște condeie folosite ca arme

împotriva junglei țesute în juru-ne.

Prinși în plasă

privim spre abisul din cer

dar stelele nu mai sunt aici

să ne șoptească

cum să ne jucam rolul de a fi

și cum să dezgolim,pe rând,

flăcările ce pun stăpânire

pe umbrele noastre

ca niste felinare din care lumina a fugit

Vocea voastră

ca niște valuri brăzdând eul nostru

alunga iadul si pogoarã raiul între

pleoapele umplute de rădăcini de vise

și vă simțim atât de calzi

ca niște sori palizi

bãtrâni dar totuși tineri

plini de pulbere de cretă și de cerneală

de parcă destinul lor e să trăiască

aidoma unor stafii printre chipuri

înmugurite

și să plantați în noi tot edenul agonisit

toată suflarea voastră de duh.

Profesori,

înălțați capul spre vazduh

și zburați s-atingeți norii

să vă spălați în amurg si s-adormiți

printre cei mai frumoși serafimi

spunându-le cum ați rupt din voi

toata învățătura si-ați sădit în noi doar

petice din cea mai sclipitoare lumină.

   (Florescu Paul Iulian, cl. a IX-a CN  „Petru Rareș”)

La mulți ani!

Tatiana Vîntur

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s