Viața are culoare

Standard

Echipajul Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, format din elevele: Aruștei Georgiana, Apăvăloaie Bianca- Marina, Chirilă Alexandra- Gabriela, Curic Alina și prof. Florentina Vlad, a participat la  a XII-a ediție a Concursului Național de proiecte antidrog „Impreună”, care s-a desfășurat la Eforie Nord, în Tabăra „New Paradise, în perioada 25- 30 august 2015.impreuna

La ediţia din acest an tema concursului a fost prevenirea consumului de cannabis şi a consumului/ abuzului de alcool la liceeni. Proiectul câștigător la etapa județeană “Viața are culoare fără alcool și cannabis” a reprezentat județul Suceava la faza națională care s-a desfășurat într-o manieră activă, dinamică, solicitantă.

Fiecare zi a avut un program riguros pentru cele 34 de echipaje înscrise la concurs , cu 4 ore de ateliere de învățare și două sau chiar trei ore cu probe de concurs. Echipajul a avut un program impus, în cele 4 zile de concurs, participând la minimum 12 ateliere educative, dintr-un total de 16 ateliere propuse: antidrog, apicultură, arte plastice, artizanat sfoară, comunicare, dans, împletituri, jocuri în echipă, jocuri sportive, muzică, orientare, origami, povești personalizate, prim ajutor, tir, teatru. Atelierele educative ne-au oferit experiențe de neuitat prin tematică, metode,resursele materiale folosite și organizare, evaluarea fiind în funcție de gradul de implicare al membrilor echipajului și de evoluția lor ca verigi cheie în echipă;

Probele de concurs au fost următoarele:

  • Prezentarea proiectului și a filmului de scurt metraj, fiind selectate 27 echipaje
  • Realizarea și prezentarea unui afiș cu tematica specifică  împreună cu alte echipaje, trase la sorți, Brașov și Cluj. Am convenit ca afișul nostru să se numească „Pași în viață  fără droguri : al(t)cool, ca-nabis, tu-(n)tun”, cu acest  joc de cuvinte obținând punctajul maxim.
  • Treasure Hunt,(vânătoarea de comori) în care am urmărit indiciile, am dezlegat ghicitorile și am fotografiat fiecare din cele 9 „scene” rezultate: mumii, tălpi, mesaje din scoici, puzzle-uri, monștri din trupuri umane cu 7 brațe și 3 picioare…Am muncit muuuult , dar ne-am și distrat copios!!
  • Parcursul aplicativ din ultima zi, când fiecare membru al echipajului a fost punctat pentru tehnicile de lucru învățate în atelierele educative.

La toate acestea s-a adăugat punctajul pentru prezența și implicarea celor 5 membri  în fiecare zi  la atelierele de învățare  și la cursurile de formare ale profesorilor.

Participarea la o astfel de competiție a adus un câștig imens. În primul rând, am  învățat că munca în echipă presupune încredere în propriile forțe, încredere în fiecare component al echipei  și încredere în ceilalți, în puterea echipei. În al doilea rând, lucrul în echipă ne-a determinat să interacționăm, să ne susținem și să renunțăm la gândirea individualistă.

Meredith Belbin spunea că oamenii nu sunt perfecți, dar că o echipă poate fi. Echipa noastră nu a fost perfectă, nu a devenit perfectă pe parcursul concursului, dar cu siguranță s-a perfecționat, a crescut ca eficiență, a învățat foarte mult și, fiecare dintre noi, am reușit să ne cunoaștem  mai bine pe noi înșine.

Cu cele învățate în această tabără- concurs vom reveni în mijlocul adolescenților,  le vom transmite mesaje prețioase pentru o viață sănătoasă, fără droguri și ne vom direcționa activitatea spre atingerea obiectivului dorit: implicarea unui număr mai mare de elevi, profesori și membri ai comunității pentru construirea unui nou proiect în  anul scolar  2015- 2016 prin valorificarea strategiilor învățate și “deschiderea unui generator eficient de inovație și creativitate.”

Mesajul proiectului nostru a fost următorul: “Unii aleg licărirea, alții strălucesc prin ceea ce fac, unii culeg praf de stele din arte vizuale, dans, muzică, literatură…dar există printre noi și alții care vor să ardă în flăcari și caută satisfacții rapide și intense. Cine n-ar vrea să traiască clipe arzânde? Dar trebuie să învățăm limite, legi și reguli de gestionare a viselor trăind frumos pentru ca aripile noastre să rămână întinse.”

Concursul a fost organizat de M.E.C.Ș., la nivelul fiecărui județ fiind coordonat de inspectoratele școlare.

A consemnat,

Florentina Vlad

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s