Ecouri de vară la… școala de vară

Standard

În săptămâna 13-17 iulie 2015, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava a avut loc școala de vară English is FUN-TASTIC! La activitățile proiectului au participat 20 de elevi de la instituția gazdă și de la Colegiul Tehnic Petru Mușat Suceava. Potrivit organizatorilor,  prof. Monica Lepcaliuc, Geanina Țăruș și Alina Crețu, ideea acestei inițiative a pornit de la înțelegerea unui adevăr de necombătut: pentru unii dintre elevii noștri, vacanța de vară înseamnă ”pierderea timpului cu prietenii, a dormi după miezul nopții, pentru alții, vacanță de vară înseamnă muncă la câmp sau în restaurante și terase”.Această realitate se repetă vară de vară, astfel încât ne-am decis să le oferim o alternativă utilă și plăcută în același timp de petrecere a unei săptămâni din vacanța de vară.

Această ofertă a venit la pachet cu activități de învățare non-formală (indoor și outdoor) având același liant: limba engleză. Cu alte cuvinte, elevii au fost beneficiarii a cinci zile de activități variate, selectate în baza unei profunde cunoașteri a nevoilor de afirmare a propriei personalități, ținând cont în egală măsură de necesitățile lor de formare de competențe de comunicare într-o limbă străină.

Activitățile în cadrul proiectului au început luni 13 iulie, cu jocuri de cunoaștere: The Name Game, Drawing Faces (n.r. Jocul numelui, Să desenăm fețe!) astfel încât toți participanții – elevi și profesori deoportivă – să reușească să spargă bariera inerentă oricărui început. Ziua a continuat cu o activitate culturală care a îndeplinit toate condițiile să devină imnul întregii săptămâni.Foto_1

Ziua a doua a fost cea în care participanții s-au transformat în căutători de comori. Împărțiți în echipe, elevii au avut de îndeplinit o serie de misiuni, fiecare aducătoare de puncte cu condiția ca sarcinile să fie duse la îndeplinire potrivit regulamentului și dovedite prin fotografii și clipuri video. A fost Treasure Hunt Day (n.r. ziua vânătorii de comori).

Ziua de miercuri a fost dedicată îmbunătățirii culturii generale, cu accent pe spațiul anglofon. Elevii au fost implicați într-un concurs cine știe câștigă ce a vizat aspecte sociale, culturale, geografice și istorice din țările vorbitoare de limba engleză.

Cu siguranță cea mai așteptată zi a fost cea de joi cînd a avut loc concursul de gătit. Din pachetul informativ pe care l-au primit la începtul programului, elevii au aflat că vor trebui să gătească un fel de mâncare acasă, urmând să prezinte rețeta în fața colegilor în limba engleză, să ofere mici porții spre degustare, să facă dovadă că bucătarii au fost chiar ei prin prezentarea de fotografii și clipuri și să răspundă la orice întrebare adresată de colegi cu privire la modul de pregătire a preparatului. Poate părea o sarcină dificilă, însă toți participanții au dovedit nu numai calități de buni comunicatori în limba engleză ci și nebănuite competențe de bucătari. Și, asemenea mai celebrului concurs culinar, participanții cu cele mai multe au primit si mult râvnitele șorțuri. De menționat că fiecare participant a apreciat prin vot prezentarea, gustul și aspectul preparatelor din concurs.Foto_2

Activitățile din cadrul școlii de vară au fost încununate cu excursia din ziua de vineri, 17 iulie pe traseul Suceava-Palma-Rarău-Vatra Dornei-Suceava, ce a cuprins popasuri la Sucevița și parcul din Vatra Dornei, prilejuind intornarea imnului școlii de vară (Friday I’m in love, the Cure) și au primit diplome de la organizatori.

Fiind conștienți de faptul că elevii noștri au nevoie de stimulii necesari și de un cadru propice pentru dezvoltarea gândirii creative şi a imaginaţiei; le-am oferit această oportunitate prin care ne-am dorit să promovăm dialogul și comunicarea între elevii celor două licee în egală măsură oferindu-le ocazia să-și cultive spiritul de colaborare și să-și dezvolte abilităţile de exprimare în englezăa declarat prof. Alina Crețu. Efortul, creativitatea, imaginația, spontaneitatea deși rezistente la orice formă de încadrare într-un clișeu de orice fel, s-au regăsit în diplomele pe care le-au primit elevii la finalul proiectului.

Aflat în faza de pilot, proiectul școlii de vară s-a adresat în acest an, doar elevilor de la Colegiul Tehnic Petru Mușat și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava. Potrivit organizatorilor se dorește ca în vara următoare, acesta să se extindă la școlile din județul Suceava cu care cele două instituții de învățământ se află în parteneriat: Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret”, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava, Colegiul Național ”Dragoș Vodă” C. Moldovenesc și Liceul Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc.Foto_6

În loc de concluzie, este binevenit un rechizitoriu al beneficiilor acestei inițiative: participarea elevilor la activități (re)creative bazate de comunicare și interrelaționare, dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză într-un cadru non-formal; cultivarea spiritului de colaborare, competiție și fairplay; încurajarea afirmării inteligențelor multiple; recompensarea elevilor participanţi prin oferirea de diplome şi premii.

În egală măsură, se cuvine să scriem cu majuscule numele profesorilor care au ales să petreacă o săptămână alături de elevii lor într-un cadru care poate fi descris printr-un singur cuvânt FUN-TASTIC: Monica Lepcaliuc, Geanina Țăruș, Alina Crețu în calitate de organizatori și coordonatori ai proiectului și Crăița Buda-Niga, Violeta Iacentiuc în calitate de voluntari.

A consemnat prof. Alina Crețu, coordonatorul școlii de vară

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s