Învățăm de la natură

Standard

Școala Gimnazială Cornu Luncii a fost inclusă în Proiectul Managementul durabil al trei arii protejate situate pe Râul Moldova, proiect desfășurat de Asociația S.O.S. VIITORUL Bacău, în perioada aprilie-mai 2015. În cadrul proiectului, s-au organizat sesiuni de informare și conștientizare a problemelor de mediu locale, dar și activități practice. Au participat elevi din școlile limitrofe ariei protejate a Râului Moldova între Păltinoasa și Ruși: Gura Humorului, Păltinoasa, Berchișești, Capu Câmpului, Valea Moldovei, Cornu Luncii, Mălini, Baia, Fântâna Mare, Vadu Moldovei, Bogdănești, Râșca și Boroaia.DSCN2387

În cadrul unei activități teoretice, elevii școlii noastre au fost antrenați în dezbateri interactive cu privire la problemele de protecție a mediului, la comportamentul civilizat și la cel dăunător al vizitatorilor unei arii protejate, precum și în prezentări referitoare la conservarea speciilor și habitatelor de interes național și comunitar, în corelație cu activitățile tradiționale și dezvoltarea continuă a speciei umane. Dintre speciile protejate în zona localității Cornu Luncii, amintim vidra (mamifer), buhaiul de baltă cu burta roșie și buhaiul de baltă cu burta galbenă (amfibieni), tritonul cu creastă și tritonul carpatic, moioaga sau mreana vânătă și dunarița (pești).DSCN2393

Activitatea de impact pentru elevi a fost cea practică: deplasarea în ecosistemele naturale din teritoriul sitului Natura 2000 Râul Moldova între Păltinoasa și Ruși. Ei au putut cunoaște mediul natural al speciilor amintite și efectele intervenției omului, ce se dorește a fi, întotdeauna, una responsabilă. Participanții la activitate au putut cunoaște o parte din lunca râului Moldova, situată în aval de Cornu Luncii, cu frumusețile și problemele specifice, au adresat întrebări și au aflat răspunsuri. La finalul întâlnirii, s-a distribuit gratuit ghidul tematic al proiectului, în format letric.

Elevii și-au manifestat interesul de a utiliza responsabil resursele naturale ale zonei, fără a strica echilibrul ecologic destul de fragil al zonei: fără  un mediu natural curat, nepoluat, viața noastră ar fi mult mai grea și mai neplăcută!

Activitățile cu elevii au fost inițiate și desfășurate de reprezentanți ai Asociației S.O.S. VIITORUL Bacău, cu sprijinul cadrelor didactice din Școala Gimnazială Cornu Luncii.

A consemnat,

Consilier educativ Acatrinei Gheorghe

Școala Gimnazială Cornu Luncii

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s