Mărțișor

Standard

În una dintre legende, Baba Dochia apare ca o soacră rea care îşi trimite nora de 1 martie la munte, după fragi. Dumnezeu îi dă fetei o mână de fragi, Dochia crede că a venit primăvara, îşi pune nouă cojoace, unul peste altul, ia oile şi urcă la munte. Aici, vremea este capricioasă, mai întâi se face cald şi Dochia îşi aruncă cojoacele. Apoi vine frigul şi baba, împreună  cu oile, îngheaţă. Cu timpul, sloiurile s-au prefăcut în piatră. Acestea ar fi Babele de azi din Bucegi.martisor

După unele tradiţii, firul Mărţişorului ar fi tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.

Un alt mit spune că, pe vremuri, soarele lua chipul unui fecior mândru, care a fost răpit de un zmeu și închis într-o temniță. Un tânăr a luptat pentru eliberarea soarelui timp de 3 anotimpuri (vara, toamna și iarna), până când a reușit în sfârșit să-l învingă pe zmeu. Odată cu revenirea soarelui pe cer, natura a înviat, iar sângele eroului s-a scurs în zăpada albă. De atunci, tinerii flăcăi sunt îndemnați să împletească doua fire de lână, unul alb și unul roșu, pe care să le dăruiască fetelor dragi. Roșul simbolizează dragostea și sacrificiul salvatorului soarelui, iar albul emană puritatea ghiocelului, vestitorul primăverii.

In calendarul romanilor, ziua de 1 martie era închinată zeului Marte, patronul forțelor naturii, al primăverii și al agriculturii. Astăzi, ea emană bucuria renașterii, credința, optimismul și veselia.

In prima zi a lunii martie, femeile și copiii poartă mărțișorul, podoaba cu șnur alb-roșu, care reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarnă, căldura-frig, lumină-întuneric. Acest moment important din an marchează un nou ciclu al vieții și este închinat renașterii vieții pe pământ, florilor și fertilității pământului.

O primăvară frumosă, armonioasă și senină!

Tatiana Vîntur

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s